Tomten A/S

Tomten fabrikk ble etablert av Alex Lagermann i 1897 i Jönkøbing, Sverige.  Fra 1907 hadde fabrikken en agent i Norge og i 1912 ble det satt i gang egen produksjon i Sandvika. Denne ble nedlagt i 1990.

Se flere bilder fra bildesamlingen til Bærum bibliotek: Bilder av fabrikkbygningenReklameprodukter.

I jubileumsskriftet til Tomten kan vi lese at fabrikken var en av de første i Norden som forstod betydningen av merkevare og markedsføring. Varenes navn og symboler ble hentet fra eventyr: Tomtebrygg, Tomtebluss, Tomteskur, Tomtevask, Heks pussemiddel og Troll såpe.

Før første verdenskrig produserte fabrikken i Sandvika mest næringsmidler som Tomtegløgg, bruspulver, sennep og puddingpulver. I mellomkrigstiden dominerte produksjonen av vaskemidler. Etterhvert ble det utviklet en rekke nye produkter, bl.a. mineralvann som Sapp og Gottis.

Kilder:

Tomten 75 år. Jubileumskrift . 1982

Kjell H. Kittelsen: Fabrikken Tomten gjorde Sandvika kjent over hele landet. I Årbok for Asker og Bærum Historielag. Skrift nr. 50. 2010

Avisutklipp – intervjuer og historikk. Klipparkivet. Bærum bibliotek

Tomten A/S privatarkiv. I Bærum bibliotek

Tomteskurvalsen er en artig reklamesang, se tekst med illustrasjoner og notene til sangen.

På Tomten fabrikk i Sandvika ble det produsert en rekke varer vi brukte til daglig, og tomtebrygg kjenner vi fortsatt! Fabrikken produserte fargerike og tidstypiske reklameplakater. Se også utvalget i vår bildesamling.

Translate »