Høvik Verk Tinn

Det er kjent at det ble produsert parafinlamper, elektriske armaturer og pressglass ved Høvik Verk. Tinnproduksjonen, derimot, er det ikke lett å finne noe om i kildene. Tinn kan vel sies å være et av produktene som ledelsen ved verket satset på for å møte de endrede behovene i befolkningen i 1920- og 30-årene.

Lampefabrikken hadde utviklet en sidefabrikasjon av jernvarer som skruer, låser, beslag osv. Kaffekjeler i kobber i forskjellige størrelser

var også noe folk ville ha. Her kom tinnproduksjonen inn i bildet.

Produkter
Av tinnproduktene fra Høvik Verk kan nevnes:

Skåler med forskjellig form, størrelse og motiv

Støpte pipestativ

Skjeer

Enarmede og toarmede lysestaker

Lysestake med fyrstikkeskestativ

Runde fat med forskjellig diameter

Drikkekanne med lokk

Rund lommelerke

Støpt øreskål

Store og små blomstervaser

Store og små pokaler

Fat og skåler med stanset dekor

Sukkerkopp og fløtemugge på brett

Dekketallerkner

Stettefat

Produksjonsperiode
Produksjonsstart for tinn-gjenstandene antas å være ca. 1925. Noen få av produktene har jugend-dekor, noe som tilsier at tinnproduksjonen startet mot slutten av jugendperioden.

Det er litt usikkert hvor lenge denne produksjonen varte, opplysningene varierer fra 1934 til 1939. Produktene ble støpt, trykket eller presset. Ofte var det en kombinasjon av disse teknikkene.

Merking og eksport
Tinnproduktene ble merket med et rundt innbanket merke, hvor «Høvik Verk» sto rundt et fyrtårn med «TINN» horisontalt på bunnen. Noen av gjenstandene hadde to merker; i det andre sto det «PEWTER MADE IN NORWAY» inne i en sirkel. Det støpte pipestativet hadde «HØVIK VERK TINN» i støpeformen.

Da en del av gjenstandene er merket med «Pewter – made in Norway», er det grunn til å anta at de var beregnet for eksport. Sannsynligvis gikk eksporten langs de samme distribusjonskanalene som belysningsproduktene til Sverige og Finland.

(Fritt etter Harald Kolstad, som har samlet opplysninger om tinnproduksjonen ved Høvik Verk).

Translate »