Hva skjer?

okt
23
ons
Havet som skapte Noreg @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 23@19:00

Per Anders TodalHavet har vore livsgrunnlaget for menneska her nord sidan steinalderen. Journalist og forfattar Per Anders Todal tek oss med på ei reise til det norske havlandet, som er seks gonger større det norske fastlandet. Me spør: Har Noreg ei framtid utan havet? Står havet i fare for å døy? Debatt etter foredraget.

Arrangeres av Bærum Mållag. Inngang kr 50, åpent for alle.

okt
24
tor
«Inni er vi alltid unge» med Sissel Gran @ Bærum bibliotek Sandvika
okt 24@18:00-19:00

I dette foredraget deler Sissel Gran sine personlige tanker om aldring mens hun beveger seg mot en ny fase i livet. Kan vi, gjennom å nærme oss temaet aldring, greie å utvikle en modigere holdning overfor det ufravikelige; alderdommens skjørhet og livets slutt? Kanskje finnes det noen uventede gleder å hente i aldringsprosessen? Billetter kr 50,- selges på biblioteket i Sandvika fra 23. september. Ingen reserveringer.

okt
25
fre
På talefot med Hege Duckert – om «Summen av små ting» @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 25@12:00-13:00

Hege Duckert

Summen av små ting. Fra symaskin til selfiestang: 25 ting som forandret Norge

Her får vi Norges nyere historie fortalt gjennom 25 ting! Hege Duckert viser oss hvordan 25 hverdagsgjenstander har vært med på å forme oss, fra jappetida på 80-tallet og fram til i dag.Hun forteller om ting og vaner som sniker seg inn i livene våre og endrer oss. Bak fortellingene om helt konkrete ting som Kim Frieles brudekjole, Anne-Kat Hærlands vin og Jens Stoltenbergs sykkelhjelm, ligger større endringer i det norske samfunnet: åpenhet, likestilling, oljerikdom og høyt forbruk.

Hege Duckert har funnet frem til 25 ting som har preget oss, og som de fleste vil huske med et smil, fordi de er blitt en del av hverdagen vår.

Arrangementet foregår i Gråsonen og er gratis. Boksalg ved Høvik Bokhandel. Velkommen!

nov
1
fre
Foredrag: Eventyrlig evolusjon med Hanna Nyborg Støstad @ Bærum bibliotek Sandvika
nov 1@12:00-12:45
Bilde av HANNA NYBORG STØSTAD

Bilder av deltakere i Forsker Grand Prix Oslo 2017. Foto: Benjamin A. Ward

Evolusjonsbiolog Hanna Nyborg Støstad er aktuell med den ferske boken «Eventyrlig evolusjon», med undertittelen «Hvorfor fisker klatrer i fosser og flaggermus gir blod». Hun kommer til biblioteket i Sandvika for å gi oss et innblikk i den fantastiske naturen rundt oss, hvordan mangfoldet i dyreverdenen har blitt formet av evolusjon gjennom millioner av år, og hvordan dyrene nå må tilpasse seg en verden i rask endring. Støstad har bred erfaring med populærvitenskapelig formidling. Bli med henne på en snau times reise inn i dyrenes eventyrlige verden, fra Telemark til Antarktis.

Forlaget skriver om boka:
«Med underholdende historier kombinert med helt ny forskning, forteller biolog Hanna Nyborg Støstad om hvordan evolusjonen har påvirket dyrelivet vi finner i skogen, havet og himmelen. Dette er boka for alle som elsker naturprogrammene til David Attenborough.»

nov
2
lør
Et kongelig forfatterskap @ @Bærum bibliotek Rykkinn
nov 2@13:00-14:00

Møt historiker og forfatter Trond Norén Isaksen. Rykkinn-forfatteren er en kapasitet på kongehistorie og har foreløpig gitt ut fem bøker om temaet. Biografier om kronprinsesse Märtha, prinsesse Ragnhild og Sigurd Jorsalfare. Videre forfatterskap er om våre middelalderkonger, om kroninger, signinger og maktkamper fra sagatid til nåtid. Nóren Isaksen er også kjent fra media som sakkyndig rundt begivenheter i norske og europeiske kongehus.

Grønn lykke gjennom antiforbruk @ Bærum bibliotek Høvik
nov 2@15:00-16:15

Forbrukersamfunnet skulle gjøre oss lykkeligere og verden bedre, men dette er en bløff, mener Bjørn Stærk, kjent skribent i bl.a. Aftenposten. Dette foredraget handler om de mørke sidene av forbrukersamfunnet og om hvorfor vi heller bør tenke som antiforbrukere: kjøpe holdbare, reparerbare og etisk produserte produkter som er gode både for miljøet, for andre mennesker og oss selv. Boksalg og signering. I samarbeid med Høvik biblioteks venner.

nov
5
tir
Fimbulvinter, varm middelalder og liten istid @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 5@19:00-20:30

Vinterlandskap Ekstern arrangør: Klimarealistene i Asker og Bærum.

«Fimbulvinter, varm middelalder og liten istid – det omskiftelige klimaet de siste 1500 år».

Historiske beretninger og studier av naturen viser oss at klimaet alltid har variert. Noen ganger har omskiftningene vært raske og dramatiske, andre ganger har de skjedd over lengre tid. Selv om konsekvensene ved brå endringer flere ganger har vært katastrofale, har natur, mennesker, samfunn over tid utviklet seg og tilpasset seg endrede forhold.

Eva Marie Brekkestø underviser i samfunnsfag og språk i ungdomsskolen i Bærum. Gjennom sin mangeårige interesse for historie har hun blitt stadig mer oppmerksom på hvordan klimaet kontinuerlig har endret seg og hvordan dette har påvirket mennesker og samfunn gjennom de par siste tusenårene.

Foredraget inngår i serien «Fakta om klimaet», arrangert av Klimarealistene i Asker og Bærum.
Sted: Salen.

nov
6
ons
Blomstervenners Klubb @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 6@19:00-20:00

Blomstervenners Klubb«Blomstervenners Klubb» er en landsdekkende forening som ønsker å fremme kunnskap, nysgjerrighet og engasjement for hagekultur. Det kommer entusiastiske blomstervenner som vil dele av sin hageglede, fortelle og vise flotte bilder fra egne hager og hager som har gjort inntrykk. Her er plantekunnskapen og samlerinteressen stor.

Arrangeres av Bærum Hagelag. Inngang kr 50, åpent for alle.

nov
7
tor
Foredrag: Musikk og hjernen @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 7@18:00-19:30
Foredrag: Musikk og hjernen @ Bærum bibliotek Bekkestua

Are Brean og Geir Olve Skeie kom i vinter med boken “Musikk og hjernen”, der de utforsker hvordan musikk påvirker oss mennesker, fra livets begynnelse til slutt.

Musikk kan stimulere og endre hjernen vår, og via musikken kan vi kjenne på mange sterke følelser. Hvordan lytter vi til musikk, og hva skjer egentlig når vi skal bearbeide tonene vi hører?

Forfatterne har en solid faglig bakgrunn innenfor begge fagfelt: i tillegg til at de er nevrologer, er Skeie utdannet musiker, og Brean er førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole. Til Bekkestua kommer de med både toner og ord i kofferten, da Skeie som en del av foredraget også skal spille musikk selv.

nov
8
fre
På talefot med Robert Mood: Møter med mennesker @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 8@12:00-12:45

Robert Mood forteller om mennesker han har møtt 

Robert Mood overtok vervet som President i Røde Kors høsten 2017. Han er en høyt dekorert General i Forsvaret og tidligere leder av mange internasjonale oppdrag for FN og NATO. Med mange års ledererfaring  som spenner fra drift og omstilling – via ubevæpnet opptreden i dramatiske omgivelser til kampsituasjoner, byr Robert Mood på refleksjoner om grunnlaget for seier og suksess.

Når han kommer til Bekkestua vil han dele noen av sine erfaringer, fortelle om møter med forskjellige mennesker, – ofte i dramatiske situasjoner og med etiske dilemmaer: Hva er viktig når du står midt oppe i krisen og dramaet?

Robert Mood formidler sitt budskap med stor innsikt og intensitet. Han er tildelt Fritt Ords ærespris for sin åpenhet som toppleder i Forsvaret.

Arrangementet er gratis og foregår i Gråsonen. Velkommen!

 

 

 

 

 

nov
9
lør
Shazia Majid om «Ut av skyggene» @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 9@12:00-13:00
Shazia-Majid

Foto: Janne Møller-Hansen, VG

Dette er fortellingen om den lange veien mot likestilling for innvandrerkvinner i Norge. Journalist i VG, Shazia Majid, hedrer sin morog hennes ut av skyggene bokomslagmedsøstre som førstegenerasjons innvandrere i Norge. Det er fortellingen om hvordan deres døtre kom ut av skyggene som sterke kvinner og tok plass og posisjoner i det norske samfunnet.

Majids bok fikk svært gode anmeldelser da den kom ut. Her er et lite utdrag fra et par av dem:
«For en penn hun fører, Shazia Majid! For en historie hun løfter fram! Her skildres flere generasjoner kvinner med pakistanske røtter,
så ærlig og åpent at leseren gisper, både av sjokk og begeistring.» Guri Hjeltnes, VG.

«…eg kan ikkje hugsa å ha lese ei bok som til dei grader har gitt meg kjensla av å ha fått eit nært og ærleg innsyn i livet som innvandrar i Norge. I tillegg er boka drivande godt skriven, med skjønnlitterære kvalitetar. Skildringane av Oslo kan beint fram gjera deg glad i byen.» Tom Hetland, Stavanger Aftenblad.

 

nov
16
lør
Fotografiets dag @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 16@12:00

Fotografiets dagHva kan gamle fotografier fortelle oss?

Anja Langgat__

Anja Hysvær Langgåt

Anja Hysvær Langgåt er fotoarkivar og historiker ved Norsk Folkemuseum. Hun vil holde foredrag om datering av 1800-tallsfotografier og utvikling av fotografiske teknikker.

Knut Erik Strøm er tidligere tingrettsdommer, redaktør av Norsk Våpenhistorisk Selskaps årbok og forfatter av en rekke artikler og bøker om militæruniformer. Hans foredrag har fått tittelen «Datering av fotografier ved hjelp av uniformer».

Vi oppfordrer alle til å ta med bilder fra Bærum vi kan låne for å skanne og legge inn i Bærum biblioteks bildebase.
Arrangeres i samarbeid med Bærum biblioteks venner.

Knut Erik_Strom

Knut Erik Strøm

 

nov
28
tor
Jul der ingen skulle tru at nokon kunne bu @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 28@19:00-21:00

Oddgeir BruasetOddgeir Bruaset fortel om juletradisjonar på avsidesliggjande stader rundt om i Noregs land. Han tek oss med til julehøgtid høgt til fjells, ytst i havgapet og inst i tronge fjordarmar. Bruaset er journalist og programskapar og kjent frå NRK-serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

Arrangeres av Bærum Mållag. Inngang kr 100, åpent for alle.

des
3
tir
Klimaprognoser – hva kan vi stole på? @ Bærum bibliotek Bekkestua
des 3@19:00-20:30
Kjell Stordahl

Kjell Stordahl

Ekstern arrangør: Klimarealistene i Asker og Bærum.

I alle norske kommuner skal det nå gjennomføres klimatiltak som skal gjøre oss forberedt til å takle global oppvarming som skal føre til et «varmere, våtere og og villere klima», med havstigning raskere enn landet stiger. Disse tiltakene begrunnes ut fra prognoser basert på framskrivning av klimamodeller. Hvor gode er disse modellene som prognoseverktøy? Hva har skjedd med klimaet i Norge siden disse prognosene ble lansert? Er det blitt varmere, våtere og mer stormfullt? Hva om klimagassutslipp ikke har noen virkning på klimaet i Norge og det blir kaldere, tørrere og mer uvær? Er vi forberedt på et slikt klima?

Kjell Stordahl tok doktorgrad på temaet langtidsprognoser ved NTNU i 2006. Han har arbeidet i Telenor i 40 år med analyse av kommunikasjonsmarkedet med fokus på ny teknologi og og prognoser for markedsutvikling. Han har deltatt i internasjonalt forskningssamarbeid for å utvikle prognoseverktøy.

Foredraget inngår i serien «Fakta om klimaet», arrangert av Klimarealistene i Asker og Bærum.
Sted: Salen.

 

jan
8
ons
Nytt år, nye muligheter og nye hagedrømmer @ Bærum bibliotek Bekkestua
jan 8@19:00

Tommy TønsbergTommy Tønsberg fra Garden Living vil inspirere oss til nytenking og motivere oss til å plukke fram jord og krukker og så de første frø allerede nå i januar.

Arrangeres av Bærum Hagelag. Inngang kr 50, åpent for alle.

Translate »