Hva skjer?

jan
22
tir
Nicolaj Frobenius med «Kongonotatene» @ Bærum bibliotek Sandvika
jan 22@18:00-19:00

Bærumsforfatter Nikolaj Frobenius skulle egentlig skrive filmen om French og Moland, i stedet ble det roman. I denne samtalen diskuterer han sitt forfatterskap og forteller om reisen inn i «mørkets hjerte» med sin siste bok, «Kongonotatene». Støttet av Nasjonalbiblioteket.

 

jan
23
ons
Hvaleventyret: Hvordan vi nesten utryddet det største dyret som har levd @ Bærum bibliotek Bekkestua
jan 23@18:00-19:00

Portrett av forfatter Andreas TjernshaugenAndreas Tjernshaugen kommer for å snakke om sin bok Hvaleventyret: hvordan vi nesten utryddet det største dyret som har levd. Han har med bilder og filmklipp fra hvalfangsthistorien og fra egne møter med blåhval.

Fortellingen om jakten på verdens største dyr er dramatisk, og Norge spilte en hovedrolle. Nordmenn ledet an i den moderne hvalfangsten med raske båter, sprenggranater og harpunkanon. På det meste forlot ti tusen norske menn familien og dro på hvalfangst i fremmede farvann. Det var et blodslit, og et eventyr. Helt fra starten kom det advarsler om at hvalene kunne bli utryddet. For blåhvalen var det til slutt på nære nippet.

Boksalg ved Høvik bokhandel og gratis inngang.

 

jan
24
tor
Bokprat og forfattertreff @ Bærum bibliotek Bekkestua
jan 24@13:00-14:00

Oistein_BorgeBibliotekarene anbefaler bøker. Forfatter Øistein Borge fra Snarøya vil fortelle om sin nye krimroman “Jeg er nummer 13”. Borge ble nominert til både Rivertonprisen og Maurits Hansen-prisen i 2017. Velkommen til en hyggelig liten time med god litteratur.

Arrangementet foregår i Gråsonen.

Øistein Borge (f. 1958) har bakgrunn fra film- og reklamebransjen, der han har jobbet som regissør, tekstforfatter og kreativ leder. Borge har tidligere utgitt en serie på tre romaner om ungdomshelten Nino Glass. I 2016 krimdebuterte Borge med sin første bok om Bogart Bull – Den syvende demonen. Både denne og oppfølgeren Det som aldri dør (2017) har fått varm mottakelse av norsk presse. Borge ble nominert til både Rivertonprisen og Mauritz Hansen-prisen i 2017. Alle hans krimbøker er solgt til det store, tyske forlaget Droemer-Knaur. Øistein Borge bor på Mallorca der han jobber som forfatter på fulltid. (Fra forlagets omtale)

Jeg er nummer 13

jan
26
lør
Frode Thuen og Bent Sofus Tranøy om Harde fakta @ Bærum bibliotek, Bekkestua
jan 26@12:00-13:00

Møt Frode Thuen og Bent Sofus Tranøy på biblioteket på Bekkestua lørdag 26. januar 2019 kl. 12.00.

Frode Thuen, professor i psykologi, forsker, forfatter og bla kjent fra sin faste spalte i A-magasinet, kommer fra Bergen til Bærum! Her vil han møte sin gamle venn Bent Sofus Tranøy. Bent bor på Eiksmarka og vi kan oppleve dem sammen på biblioteket på Bekkestua. De har gitt ut boka «Harde fakta – om livet, døden og kjærligheten». Bent Sofus Tranøy er professor i statsvitenskap. I 2006 mottok Tranøy Brageprisen for boken Markedets makt over sinnene.

«Psykologisk teori og forskning kan gi innsikt i noen av livsutfordringene man ofte står overfor midtveis i livet. Ikke minst knyttet til samliv og sorg, men også til det å leve et godt og meningsfullt liv. I et overflødighetshorn av livserfaring dykker Thuen og Tranøy ned i studier som har vært med å forme vår kollektive selvoppfatning, og de har funnet fram til studier der forskere gikk nye veier i jakten på menneskesinnets hemmeligheter.» Forlagets omtale.

Denne dagen vil vi oppleve en en samtale preget av humor og alvor mellom to venner som midtveis i livet har opplevd både kriser og sorg. Etter samtalen åpner vi for spørsmål og kommentarer.

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering.

 

feb
9
lør
Forfattertreff med Vigdis Hjorth @ Bærum bibliotek Høvik
feb 9@15:00-16:00

«Arv og miljø»  skapte stor diskusjon om temaet virkelighetslitteratur da den kom ut i 2016. Boken vant Bokhandlerprisen samme år. I 2018 ga Hjorth ut romanen «Lærerinnens sang». Hjorth  presenterer begge bøkene og samtaler med publikum. Høvik bokhandel selger bøkene for signering. I samarbeid med Høvik biblioteks venner.

feb
16
lør
Thor Gotaas om Oddvar Brå Et skiløperliv @ Bærum bibliotek, Bekkestua
feb 16@12:00-13:00

Som en opptakt til VM på ski som starter på tirsdag 19. februar, har vi invitert Thor Gotaas til biblioteket på Bekkestua. Han vil presentere sin nye bok «Oddvar Brå Et skiløperliv»

Bilder av Thor Gotaas sist han var på Bærum bibliotek og snakket om "Femmila". Det ble et fyrverkeri av et foredrag. Vi gleder oss allerede til å høre om Oddvar Brå!

Bilder av Thor Gotaas sist han var på Bærum bibliotek og snakket om «Femmila». Det ble et fyrverkeri av et foredrag. Vi gleder oss allerede til å høre om Oddvar Brå!

 

Langrennsløperen Oddvar Brå er blant våre største idrettslegender, han brakk staven i VM i Oslo i 1982 og huskes særlig for det. Men han presterte mye mer. Hva vet vi egentlig om Oddvar Brå fra Hølonda, bygda i Sør-Trøndelag der han vokste opp som odelsgutt? Der han brøytet spor på jordene og i skogen, og gikk alene på ski, tidlig bestemt på å bli verdensmester.
Det er historien om en viljesterk bondesønn, og om foreldre og besteforeldre som støttet opp om barnestjerna som ble best også som voksen. Boka speiler òg samfunnsutviklinga i annen halvdel av 1900-tallet – gammeldags landsbygd og nye, moderne tider – og skiløpernes betydning som nasjonale helter. Om muligheten til å komme fra folkedypet og bli noe stort med ski på beina. Forlagets omtale.

Thor Gotaas fra Brumunddal, er folklorist og forfatter. Ikke minst er han en foredragsholder som underholder, begeistrer og engasjerer! Så dette bør du ikke gå glipp av! En bedre opptakt til den kommende skifesten får du ikke. Thor har skrevet om tatere, bygdeoriginaler og bygdehistorie, idrett, løping og uteliggere, men mest av alt har han skrevet om norsk skihistorie. Det har blitt bøker om langrenn, Birken, hopp og ski og mye mer.

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

 

mar
6
ons
Forfattertreff: Håvard Syvertsen om «Å sykle – en besettelse» @ Bærum bibliotek
mar 6@18:00-19:00
Forfattertreff: Håvard Syvertsen om "Å sykle - en besettelse" @ Bærum bibliotek

Foto: Bibiana Piene

Forfatter Håvard Syvertsen kom i fjor med den lille boken «Å sykle – en besettelse». Denne boken er en kjærlighetserklæring til sykkelen, og hva sykling kan gi av gleder, utfordringer og livsinnsikt. Syvertsen kommer til Bekkestua for å samtale om syklingen og hvordan den kan påvirke mer enn kun det fysiske; fra sykkelsetet kan både følelser og tanker om livet gjøre selve opplevelsen av å sykle til en besettelse.

Fra forlagets omtale:
Håvard Syvertsen har vært opptatt av sykling så lenge han kan huske. Som guttunge lå han på gulvet, trollbundet av de svart-hvite bildene i farens sykkelblader.

Etter at han sluttet å sykle konkurranser, ble syklingen en ren glede, og er det fremdeles. Hver vår handler om den første sykkelturen etter vinteren, forventningene til den betingelsesløse lykken det er å sette seg på sykkelen. Å la den fantastiske og vakre konstruksjonen bli ett med kroppen, hengi seg til de repeterende bevegelsene, bli oppmerksom på pedalene som går rundt og rundt mens vinden suser ved ørene.

Å sykle er en uforbeholden kjærlighetserklæring til sykkelen, og er et uttrykk for takknemlighet overfor den besettelsen syklingen utgjør.

Vakkert og spiselig @ Bærum bibliotek, Bekkestua
mar 6@19:00-21:00

Mange stauder og sommerblomster er spiselige, og kan brukes som pynt og ingrediens i matlagingen. Forfatter Tonje Bergh som skrevet «Vakkert og spiselig i krukker og potter» vil gi oss tips om planter du kan nyte i maten. Hun foreslår spennende sammenplantinger som er vakre å se på og som i tillegg er spiselige, f. eks. solsikke, tomat og koriander, eller isop, sitronmelisse og bladlinje. Du får tips om stell og dyrking og hvordan du kan bruke plantene når du lager mat.

Det blir også kaffe og kaker, hageprat og mulighet til å låne bøker fra lagets eget bibliotek. Se www.Bærumhagelag.no eller Facebook for oppdatert informasjon.

Arrangør Bærum hagelag. Møtet er åpent for alle og koster kr 50.

mar
8
fre
På talefot med: Cecilie Arentz-Hansen – om Norges første kvinnelige leger @ Bærum bibliotek Bekkestua
mar 8@12:00-13:00

De første kvinnelige legene måtte kjempe for å få praktisere og bli respektert! Cecilie Arentz-Hansen forteller om sin bok  «Kvinder med Begavelse for Lægevirksomhed»

På tross av motstand fra de medisinske professorene gikk en håndfull kvinner i gang med medisinstudiene på slutten av 1800-tallet. Som ferdige leger ble de viktige klinikere og samfunnsaktører som arbeidet for bedre helse ute blant folk, de underviste, forsket og skrev. Ikke minst kjempet de for politiske spørsmål som angikk helse eller kvinners rettigheter. Legetilbudet for, og forskningen rundt, kvinner og barn ble dramatisk forbedret med deres deltakelse, og det kom hele samunnet til gode. I sin samtid var de synlig og kjente, kvinnetidsskriftene jublet, mens markante mannlige medisinere gikk langt i å motarbeide dem. I medisinskhistoriske bøker ble de utelatt, og så ble de glemt.

Arentz-Hansen har lett i arkiver, aviser, tidsskrifter, brev og medisinske rapporter for å finne kunnskaper om dem, og hun har intervjuet slektninger og andre som kjente dem. Slik har hun kunnet rekonstruere den spennende historien om de kvinnelige legepionerenes liv i Norge og tiden de virket i.

Dette er et tema som passer perfekt på 8. mars som er Den Internasjonale kvinnedagen! Dagen ble etablert av FN i 1977, og brukes til å markere kvinners kampsaker og rettigheter.

Cecilie Arentz-Hansen er forfatter, og overlege ved Oslo Universitetssykehus. Hennes siste bok er «Kvinder med Begavelse for Lægevirksomhed». Arrangementet foregår i Gråsonen og er gratis. Boksalg.

mar
29
fre
På talefot med: Finn Bjelke @ Bærum bibliotek Bekkestua
mar 29@12:00-13:00

«Du har rett – noe var bedre før. Musikken, politikerne, drosjesjåførene, bankene og manerene. Men det skal ikke stoppe oss som er i ferd med å bli gamle for første gang», sier Finn Bjelke. «De gamle er de nye unge og fremtiden er vår – om enn noe kortere enn det man kanskje skulle ønske seg. Hvis dette er «siste runde» så skal vi i hvert fall drikke opp!»

Finn Bjelke har følt seg gammel og akterutseilt siden slutten av 30-årene og gjort en del observasjoner som han har nedtegnet for alle som er på vei mot toppen av middagshøyden. Han har laget en underfundig, lite selvhøytidelig guide til middelaldrende som vil gjøre oppløpssiden så glatt og jevn som mulig.

Når han kommer på besøk vil han fortelle om og lese fra flere av bøkene sine, både «pappabøkene», «Gretne, gamle gubber» og naturligvis «Gammel for første gang», som er den nye boka hans.

Arrangementet er gratis og foregår i Gråsonen. Boksalg ved Høvik Bokhandel.

Translate »