Hva skjer?

sep
5
ons
Fotokurs for deg med mobil – lær å ta bedre bilder! @ Bærum bibliotek Bekkestua
sep 5@18:00-20:30

Morten Golimo holder fotokurs for deg med mobiltelefon.

Det har vært stor interesse for tidligere kurs med Morten Golimo, så vi gjentar suksessen!
Morten Golimo er en prisbelønnet fotokunstner med en rekke utstillinger bak seg. Han har også bred erfaring som journalist for både dags-, uke- og fagpresse. Han har holdt en rekke foto- og videokurs, workshops og foredrag blant annet i samarbeid med Kommunikasjonsforeningen og Norsk Journalistlag. Han har holdt flere fotokurs på Bekkestua bibliotek som raskt har blitt fulltegnet, og i høst blir de gjentatt.

Dette første kurset er et tilbud til alle som har lyst til å bli litt bedre til å ta bilder med mobiltelefonen. Du vil lære litt om komposisjon av bildet, om lysforhold, gode og dårlige motiver og om hvordan du skal unngå de verste feilene. Fotografi handler først og fremst om å se. Kurset vil derfor legge vekt på å gjøre deg mer bevisst på hva du ser og hva du har lyst til å fortelle med bildet ditt. Det skal ikke så mye mer til enn å være litt mer bevisst på dette for å klare å ta bedre bilder av barn eller barnebarn, av turen i skogen eller langs sjøkanten, eller av hyggelige sammenkomster.

Det andre kurset uken etter er et praktisk kurs hvor du konkret lærer hvordan du etterbehandler egne bilder i gratis-appen Snapseed. Les mer her.

En entusiastisk Morten Golimo demonstrerer mobilfotografi på ett av kursene han hadde tidligere.

Du trenger ikke spesielle forkunnskaper for å ha utbytte av kursene som er for alle mellom 20 og 102 år. Det eneste du trenger, en smart-telefon og lyst til å ta bedre bilder. Kursene holdes i møterom 1 og 2 på Bekkestua bibliotek.

Kursene er et samarbeid mellom Bærum bibliotek og Morten Golimo. Se bilder tatt av Morten på flickr eller instagram.

Pris: kr 400 per kurskveld, 700 kr for begge. Forhåndspåmelding / flere opplysninger:  Morten Golimo mobiltelefon 91345776 eller morten.golimo@icloud.com
Det er begrensning på antall deltakere, så vær rask!

Årsmøte og foredrag. Hvor hente inspirasjon til sine hager? @ Bærum bibliotek, Bekkestua
sep 5@19:00-21:00

Madeleine von Essen

To hagehistorikere, Madeleine v. Essen og Knut Langeland, vil fortelle om hvor man kan hente inspirasjon. De vil kåsere om «den gale Ludwig». Det var Ludwig II av Bayen som hentet sin inspirasjon i Wagners operaer og Solkongens Versailles. Foredragsholderne vil også fortelle noe om sine egne forbilder, historiske og nåtidige, bl. a. de nyformale hagene til Gertrude Jekyll i England.

Før foredraget vil Hagelaget avholde et kort årsmøte.

Møtet er åpent for alle og koster kr 50 inkludert te /kaffe, kake, frukt og lodd.

Arrangert av Bærum Hagelag.

 

Schloss Linderhof og den imponerende hagen.

sep
7
fre
Erik Bye i ord og toner – med Asbjørn Bakke og Hans Fredrik Jacobsen @ Bærum bibliotek Sandvika
sep 7@12:00-13:00
Erik Bye var Norge på to bein – stødig, raus og inkluderende. Men han slet også med indre demoner. Forfatter og journalist Asbjørn Bakke forteller historien om et ekstraordinært menneske. Musikk ved Hans Fredrik Jacobsen.

 

sep
11
tir
Norsk-svenske affærer fra Spania til Bærum @ Bærum bibliotek, Bekkestua
sep 11@19:00-20:30

Knut Hermundstad Aukrust og Dorte Skulstad

Den unike historien om trelastselskapet La Compañia de Maderas

Knut Hermundstad Aukrust og Dorte Skulstad har samarbeidet om flere bøker om Spania, og nå vil de berette om en unik og spennende historie hvor bærumsfamilier var involvert allerede fra starten i 1857 og helt til utpå 1970-tallet. Foredraget har stor lokalhistorisk interesse. Historien som fortelles, viser et nært samarbeid mellom Norge og Sverige (og Finland) når det gjelder trelastvirksomhet i Spania.

Før og etter foredraget vil Michal Angstreich spille spansk gitarmusikk med sang av Synnøve Anmarkrud.

Møtet er arrangert av Foreningen Norden i Bærum i samarbeid med Bærum bibliotek. Det er gratis adgang og åpent for alle.

 

Michal Angstreich

sep
22
lør
Kinesiske blikk på verden @ Bærum bibliotek Høvik
sep 22@15:00-16:15

Det er viktig å forstå hvordan kineserne ser på verden, ikke minst fordi Kina er i ferd med å sette dagsordenen på stadig flere felter internasjonalt. Tradisjonelt oppfattet det kinesiske keiserriket seg som verdens midte, mange i Kina – og i Asia ellers – føler at Vestens fem hundre år lange dominans over verden snart må være over. Professor Harald Bøckman fra Høvik er sinolog og for tiden gjesteforsker ved London School of Economics and Political Science, han kommer til biblioteket på Høvik for å dele av sin store kunnskap om Kina og kineserne. I samarbeid med Høvik biblioteks venner.

okt
2
tir
Klimahendelser som har påvirket Nordens historie @ Bærum bibliotek, Bekkestua
okt 2@19:00-20:30

Ole Humlum

Foredrag i salen ved Ole Humlum, professor emeritus.

Her gjennomgås Nordisk klimahistorien fra dannelsen av Danmark under siste istid, til de Nordiske kriger, heksebrenning, nødsårene under Den lille istid og oppgangstiden deretter. Der gis også eksempler på klimabetinget kystendring i svært stor skala, samt hvordan landformer i det tapte land den dag i dag påvirker moderne samferdsel. I forbindelse med denne naturlige kysterosjon skaptes samtidig betingelser for stor sandflukt, som under Den Lille Istid lagde byer i Jylland og på Sjælland øde. Foredraget er et samarbeid mellom Foreningen Norden og Klimarealistene, og er det første i en serie «Fakta om klimaet» arrangert av Klimarealistene.

Ole Humlum har vært professor i Fysisk Geografi ved Universitetet i Oslo og ved UNIS Svalbard. Han har skrevet den klimahistoriske boken «Det besværlige klima», Odense, Danmark 2012.

Arrangert av Klimarealistene og Foreningen Norden i Bærum. Gratis inngang.

okt
5
fre
Carl Fredriksens Transport – med Hilde Vesaas @ Bærum bibliotek Sandvika
okt 5@12:00-13:00

Hva får et menneske til å risikere livet for andre? Dette er den ukjente fortellingen om operasjonen som reddet et tusentalls mennesker over grensen til Sverige under andre verdenskrig.

 

 

okt
18
tor
Helene Uri om språk og makt, språk og kjønn, kvinner og menn @ Bærum bibliotek, Bekkestua
okt 18@19:00-okt 19@07:25

Helene Uri

Helene Uri er ein av dei fremste språkpersonane i Noreg, og i haust er ho aktuell med ei ny bok. På dette møtet fortel ho kva ho har på hjartet når det gjeld norsk språk i dag. Møtesalen på Bekkestua bibliotek klokka 19.

Inngang: 100 kroner, inkludert kaker og kaffi.
Møtet blir arrangert av Bekkestua bibliotek i samarbeid med Bærum Mållag.
okt
23
tir
Vigdis Hjorth om Herman Wildenveys forfatterskap @ Bærum bibliotek Sandvika
okt 23@19:00-20:00

Poeten Herman Wildenvey oppnådde en enorm popularitet med sine dikt og opplesninger tidlig på 1900-tallet. Vigdis Hjorth har lest hans forfatterskap med en moderne lesers øyne. Hvordan ser vi hans poesi i dag, når han ikke lenger leses av verken konge eller folk?

Del av Akershus litteraturfestival

 

okt
31
ons
Lag egne stauder – så staudefrø @ Bærum bibliotek, Bekkestua
okt 31@19:00-21:00

Tommy Tønsberg kommer igjen til biblioteket på Bekkestua og holder ett av sine populære foredrag.

Tommy Tønsberg vil presentere stauder og hvordan vi kan begynne planleggingen til neste sommer allerede på høsten. Mange stauder kan sås som frø og enkelte skal i jord allerede i november.

Tommy Tønsberg er medforfatter i Hageselskapets bok om løker og knoller og Spiselig på liten plass. Han har også utgitt to andre bøker; Hageselskapet staudebok og Hageselskapet bok om sommerblomster. Tommy er dessuten hagefotograf og en populær foredragsholder. Når han ikke jobber i Garden Living  er han redaktør for Magasinet Hagedrøm. I tillegg er han kjent for sine gjesteopptredener på P1 østlandsendingen og kveldsåpent.

Møtet er åpent for alle og koster kr 50 inkludert te /kaffe, kake, frukt og lodd.

Arrangert av Bærum Hagelag.

 

nov
6
tir
Sol og klima. Hvilke følger vil en svakere sol ha for klimaet? @ Bærum bibliotek, Bekkestua
nov 6@19:00-20:30

Jan-Erik Solheim

Foredrag i salen ved professor emeritus Jan-Erik Solheim.

Vår eneste energikilde er Sola. Hvordan Sola varierer i avstand og utstråling har stor betydning for klimaet på jorda. Periodiske variasjoner i solutstråling og solaktivitet har sammenheng med planetenes bevegelser. Siden vi kan beregne hvordan planetene og Sola vil bevege seg framover i tid, kan vi også si noe om hvordan klimaet vil endre seg. Det er nå indikasjoner på at vi går inn i en periode med litt svakere sol og mindre solaktivitet. Dette vil få betydning for det lokale klima.

Jan-Erik Solheim er professor emeritus fra Universitetet i Tromsø. Han har forsket på variable stjerner og sammenheng mellom Sola og klimaet. Han har vært redaktør for Klimarealistenes hefte (2017) «Naturen styrer klima».

Foredraget er nr 2 i en serie «Fakta om klimaet», arrangert av Klimarealistene.

Solaktivitet

nov
12
man
Om hersketeknikker – med Sigrid Sollund @ Bærum bibliotek Sandvika
nov 12@18:00-19:00
Som programleder i NRKs debattprogram Dagsnytt 18 ser Sigrid Sollund hersketeknikker i full utfoldelse hver dag. De kan være nyttige, men også nådeløse. Uansett er det smart å kjenne til dem – om du ønsker å bruke dem selv, eller om du vil beskytte deg mot dem.

 

des
3
man
Per Egil Hegge: Tanker og erfaringer omkring likheter og ulikheter mellom nordmenn og dansker @ Bærum bibliotek, Bekkestua
des 3@19:00-20:30

Per Egil Hegge, her fotografert i forbindelse med et tidligere foredrag han holdt i Bærum bibliotek.

Som pressemann, forfatter og foredragsholder m.m. har Per Egil Hegge markert seg gjennom 50 år, og han har fått en rekke priser og utmerkelser. I vår fikk han «Den store journalistprisen» for andre gang. Hvordan han får tid til alle sine gjøremål, er det sikkert mange som har undret seg over. Men faktum er at han har samlet seg kunnskaper og erfaringer på utrolig mange felter, og i kveld det premiere på et kåseri som bl. a. er basert på erfaringer fra tallrike opphold i Danmark, og mangeårig nærkontakt med en person fra vårt naboland i sør.

Møtet er arrangert av Foreningen Norden i Bærum i samarbeid med Bærum bibliotek. Det er gratis adgang og åpent for alle.

des
4
tir
Et varmere klima: Jorda blir grønnere og alt som lever får det bedre @ Bærum bibliotek, Bekkestua
des 4@19:00-20:30

Foredrag i salen ved Morten Jødal.

Morten Jødal

Morten Jødal er biolog og har i mange år studert endringer i naturen som følge av klimavariasjoner og menneskelige inngrep. Siden 1960 er det registrert en økning av CO2 i atmosfæren, samtidig med at jordas middeltempertur har steget med noen tidels grader. Dette har ført til at jorda har blitt grønnere: plantene får økt fotosyntese, og dermed kraftigere røtter, stengler og blader, de setter mer frukt og gir større avlinger. Og de reduserer vannforbruket. Forsøk viser at våre matplanter er tilpasset et varmere klima enn det vi har i dag – og et varmere og fuktigere klima er til beste for alt som lever på Jorda.

Morten Jødal har skrevet boka «Miljømytene – står vi framfor verdens undergang?» (2017), utgitt av Klimarealistene, støttet av Fritt Ord.

Foredraget er nr 3 i en serie «Fakta om klimaet», arrangert av Klimarealistene.

 

des
7
fre
Sandvika før og nå – med Bjørn Frodahl @ Bærum bibliotek Sandvika
des 7@12:00-13:00
Translate »