Hva skjer?

jan
23
ons
Hvaleventyret: Hvordan vi nesten utryddet det største dyret som har levd @ Bærum bibliotek Bekkestua
jan 23@18:00-19:00

Portrett av forfatter Andreas TjernshaugenAndreas Tjernshaugen kommer for å snakke om sin bok Hvaleventyret: hvordan vi nesten utryddet det største dyret som har levd. Han har med bilder og filmklipp fra hvalfangsthistorien og fra egne møter med blåhval.

Fortellingen om jakten på verdens største dyr er dramatisk, og Norge spilte en hovedrolle. Nordmenn ledet an i den moderne hvalfangsten med raske båter, sprenggranater og harpunkanon. På det meste forlot ti tusen norske menn familien og dro på hvalfangst i fremmede farvann. Det var et blodslit, og et eventyr. Helt fra starten kom det advarsler om at hvalene kunne bli utryddet. For blåhvalen var det til slutt på nære nippet.

Boksalg ved Høvik bokhandel og gratis inngang.

 

jan
27
søn
«Konsul Iversens dag» med Per Anders Johansen @ Bærum bibliotek Høvik
jan 27@12:00-15:00

Velkommen til «Konsul Iversens dag for bibliotek, demokrati og ytringsfrihet». Vi serverer mat fra klokken 12, foredragene begynner kl. 13. Aftenpostens Russlands-korrespondent Per Anders Johansen foredrar om bl.a. status for ytringsfrihet og menneskerettigheter i Russland. Thore Lie intervjues om sin bok «En forelegger for alle» om Johan Sørensen fra Høvik og hans  billigbokserie «Bibliothek for de tusen hjem». Det var Sørensen som foreslo for Konsul Iversen å gi et nytt bibliotek i gave til alle som bodde på Høvik! Ta gjerne med om du har et eksemplar av «Bibliothek for de tusen hjem»! I samarbeid med vellene på Høvik og Høvik biblioteks venner.

 

jan
29
tir
Suzanne Brøgger i samtale med Marie Aubert @ Bærum bibliotek Bekkestua
jan 29@18:00-19:00

Suzanne_BroggerForfatter og feminist-ikon Suzanne Brøgger kommer på besøk til Bekkestua! Hun er aktuell med boken ”Koral,” der hun har skrevet sammen tre av sine selvbiografiske bøker til en ny roman som nærmest utgjør en livsfilosofi. ”Koral” fikk strålende mottakelse i Danmark.

Suzanne Preis Brøgger Zeruneith er en dansk forfatter som debuterte i 1973 med essaysamlingen «Fri os fra kærligheden». Hun vokste opp i Colombo i Sri Lanka, Bangkok og Silkeborg. I 2018 kom boken «Omelette Norvegienne» på norsk, i denne skriver Brøgger om sin reise i
Norge med ett mål for øye: Å undersøke hvem vi nordmenn er. Underveis møtte hun forfattere, kunstnere og samfunnsdebattanter.

Brøgger vil bli intervjuet av den norske forfatteren Marie Aubert, som i 2016 ga ut den kritikerroste novellesamlingen «Kan jeg bli med deg hjem».

Boksalg ved Høvik bokhandel.Marie Aubert

feb
1
fre
«Kartenes historie» med Thomas Reinertsen Berg @ Bærum bibliotek Sandvika
feb 1@12:00-13:00

Hva er et kart? Hvordan har vi mennesker gjennom historien tegnet opp verden? Thomas Reinertsen Berg har skrevet praktverket «Verdensteater», som han vel fortjent fikk Brageprisen for. Nå kommer han til oss for å fortelle om visjonære geografer, heltemodige oppdagelsesreisende, maktkamper, vitenskap og drømmer.

 

feb
5
tir
Hva er CO2: Venn eller fiende? @ Bærum bibliotek, Bekkestua
feb 5@19:00-20:30

Tom V. Segalstad

Foredrag i salen ved førsteamanuensis emeritus i geokjemi Tom V. Segalstad. Arrangert av Klimarealistene i Asker og Bærum.

Vi puster alle ut CO2 når vi har spist vår mat (karbohydrater) og pustet inn oksygen fra luften. Og plantene benytter CO2 sammen med vann til å produsere karbohydrater og oksygen, som vi trenger for å leve.
CO2 i luften står i rask likevekt med 50 ganger mer CO2 oppløst i havet, iht. Henrys lov. Havet er nær metning for utfelling av kalk, slik at bare de øverste 200 meter av havet inneholder nok oppløst kalsium til å felle all CO2 som kalkstein i havet fra resten av de fossile brensler vi kan utnytte.
Siden økende CO2 har en minimal drivhuseffekt, og CO2 kan hjelpe oss til å produsere mer mat, er CO2 ikke farlig, men vår aller beste venn!
Tom V. Segalstad har særlig arbeidet med geokjemi av stabile isotoper, og har vært bestyrer for Naturhistorisk Museum, og i en årrekke vært bestyrer for Geologisk Museum, begge ved Universitetet i Oslo. Han har bidratt til flere rapporter om CO2 og klima, blant annet for NIPCC, og er medlem av Klimarealistenes vitenskapelige råd.

Foredraget er nr. 4 i en serie «Fakta om klimaet», arrangert av Klimarealistene i Asker og Bærum.Segalstad_A Gjesp CO2

feb
6
ons
Hageplanlegging – hard landscaping arr. av Bærum Hagelag @ Bærum bibliotek, Bekkestua
feb 6@19:00-21:00

Darren Saines

Darren Saines er en av Norges mest anerkjente hagedesignere. Han er utdannet innen hagedesign og som anleggsgartner i England, og har jobbet i bransjen i nesten 30 år. Darren har representert Norge i Chelsea Flower Show og er kjent som hageekspert fra TV og aviser. Han elsker jobben med å designe så vel små private hager på 10-15 kvadrat som de helt store prosjektene og offentlige parker og hager. Målet er å skape unike løsninger  for best mulig utnyttelse av plassen du har til rådighet, og oppfylle de ønsker du har for uteområdet ditt.

Det blir også kaffe og kaker, hageprat og mulighet til å låne bøker fra lagets eget bibliotek. Se www.Bærumhagelag.no eller Facebook for oppdatert informasjon.

Arrangør Bærum hagelag. Møtet er åpent for alle og koster kr 50.

feb
12
tir
Carline Tromp: «Troll i kjeften – kvinner i norrøn litteratur» @ Bærum bibliotek, Bekkestua
feb 12@19:00-20:30

Christian Krogh: Illustration for Harald Hårfagres saga. Gyda sender bud til kong Harald.

Carline Tromp er redaksjonssekretær i Klassekampen og fast litteraturkritiker i Bokmagasinet. Hun har en mastergrad i norrøn filologi fra Universitetet i Oslo, og har

Carline Tromp Foto: Siv Dolmen.

før det studert litteratur i Oslo og Amsterdam. Hun er også redaksjonsmedlem i det feministiske tidsskriftet Fett. Under «Norrøn festaften» 29.11.18, i regi av Thorleif Dahls Kulturbibliotek, fikk hun pris for essayet «Troll i kjeften – kvinners tale og taushet i den norrøne litteraturen».

Møtet er arrangert av Foreningen Norden i Bærum i samarbeid med Bærum bibliotek. Det er gratis adgang og åpent for alle. Enkel servering

Etter foredraget har Foreningen Norden Bærum årsmøte.

feb
28
tor
Åpent møte om Sandvika by @ Bærum bibliotek Sandvika
feb 28@18:00-19:30

Hvordan skape en levende by? Alle vet at det vil komme store endringer av byen Sandvika, men for at folk skal bo og trives her, så trengs det mer enn høyhus og veier. Hvilke planer foreligger for at byen skal bli en levende og god by? Velkommen til en spennende prat med blant annet Frode Valland fra Vårt Sandvika AS, debattant og forfatter Erling Fossen og en representant fra Andenæs eiendom. Møteleder er Tor Christian Bakken. Støttet av Nasjonalbiblioteket og Bærum kommune.

 

 

mar
1
fre
Om Pushwagner med Petter Mejlænder @ Bærum bibliotek Sandvika
mar 1@12:00-13:00

«Biografien om Pushwagner er kanskje årets viktigste kulturhistoriske bokutgivelse». Mejlænders biografi har fått strålende anmeldelser fra alle hold og nå kommer han hit for å fortelle mer om dette ekstreme kunstnerlivet og en tidsepoke i voldsom endring. Støttet av Nasjonalbiblioteket.

mar
2
lør
I Ibsens Italiafotspor @ Bærum bibliotek Bekkestua
mar 2@12:00-13:00

De to norskFoto av Lill Vibe Simonsen og Gro Hartunlærerne Gro Hartun og Lill Vibe Simonsen står bak boken En reisebok i Ibsens Italia, og tar oss med fra Milano og Venezia i nord til Napoli og Amalfikysten i sør. Romas piazzaer, fontener og byggverk er også sentrale. En litterær reise med mange utsøkte Italiabilder både fra Ibsens tid og vår.

Trond Dahlen krydrer denne formiddagen med noen italienske perler, samt gir smakebiter av Edvard Griegs Peer Gynt-musikk.

Hadde Ibsen vært en like stor dramatiker uten Italiaårene? Kom på biblioteket 2. mars, så får du svaret. Arrangementet foregår i Salen, og det er gratis inngang.

mar
6
ons
Vakkert og spiselig @ Bærum bibliotek, Bekkestua
mar 6@19:00-21:00

Mange stauder og sommerblomster er spiselige, og kan brukes som pynt og ingrediens i matlagingen. Forfatter Tonje Bergh som skrevet «Vakkert og spiselig i krukker og potter» vil gi oss tips om planter du kan nyte i maten. Hun foreslår spennende sammenplantinger som er vakre å se på og som i tillegg er spiselige, f. eks. solsikke, tomat og koriander, eller isop, sitronmelisse og bladlinje. Du får tips om stell og dyrking og hvordan du kan bruke plantene når du lager mat.

Det blir også kaffe og kaker, hageprat og mulighet til å låne bøker fra lagets eget bibliotek. Se www.Bærumhagelag.no eller Facebook for oppdatert informasjon.

Arrangør Bærum hagelag. Møtet er åpent for alle og koster kr 50.

mar
7
tor
Vannplaneten ’Tellus’: Faktiske paradokser. @ Bærum bibliotek, Bekkestua
mar 7@19:00-20:30

Martin Hovland

Foredrag i salen ved marin geolog Martin Hovland. Arrangert av Klimarealistene i Asker og Bærum.

Ca ¾ av vår hjemmeplanet, jorden, eller ‘Tellus’ som den også kalles, er dekket av sjøvann. Siden 1950, har vi klart å kartlegge ca 10% av havbunnen. Denne såkalte sekundære, eller ‘andre’ overflaten av planeten vår, er stort sett ukjent.
Men, én ting vet vi med sikkerhet, – den står i intim kontakt med mantelen, som er varm (ca. 1200 °C) og som ligger under jordskorpen. I dyphavet, som dekker ca 60% av planeten vår, er skorpetykkelsen mellom 0 og 8 km tykk og består av den tunge bergarten basalt (silisium- og magnesium-holdig, ‘SiMa’).
Mye av denne skorpen ‘føler’ varmen fra jordens indre. Dette setter i gang viktige prosesser, som gjør Tellus til en dynamisk og ‘levende’ planet. I 1977 fikk vi de første bildene av varme oppkommer fra dyphavet (‘black smokers’), noe som utløste en revolusjon i vår kunnskap om havbunnens viktighet, samt oppdagelsen av et helt nytt, sol-uavhengig, dyreliv, som ennå utforskes.
Martin Hovland er geofysiker og ekspert på geologi i dyphavet, spesielt olje- og gasslekasjer i dyphavsbassenger. Han har vært ekspertkommentator for IPCC og er leder for Klimarealistens Vitenskapelige Råd.

Foredraget er nr. 5 i en serie «Fakta om klimaet», arrangert av Klimarealistene i Asker og Bærum.

Et ‘levende fossil’ funnet på 725 meters dyp utenfor midt-Norge fra arten Krinoid som man trodde var utdødd for mange millioner år siden.

mar
8
fre
På talefot med: Cecilie Arentz-Hansen – om Norges første kvinnelige leger @ Bærum bibliotek Bekkestua
mar 8@12:00-13:00

De første kvinnelige legene måtte kjempe for å få praktisere og bli respektert! Cecilie Arentz-Hansen forteller om sin bok  «Kvinder med Begavelse for Lægevirksomhed»

På tross av motstand fra de medisinske professorene gikk en håndfull kvinner i gang med medisinstudiene på slutten av 1800-tallet. Som ferdige leger ble de viktige klinikere og samfunnsaktører som arbeidet for bedre helse ute blant folk, de underviste, forsket og skrev. Ikke minst kjempet de for politiske spørsmål som angikk helse eller kvinners rettigheter. Legetilbudet for, og forskningen rundt, kvinner og barn ble dramatisk forbedret med deres deltakelse, og det kom hele samunnet til gode. I sin samtid var de synlig og kjente, kvinnetidsskriftene jublet, mens markante mannlige medisinere gikk langt i å motarbeide dem. I medisinskhistoriske bøker ble de utelatt, og så ble de glemt.

Arentz-Hansen har lett i arkiver, aviser, tidsskrifter, brev og medisinske rapporter for å finne kunnskaper om dem, og hun har intervjuet slektninger og andre som kjente dem. Slik har hun kunnet rekonstruere den spennende historien om de kvinnelige legepionerenes liv i Norge og tiden de virket i.

Dette er et tema som passer perfekt på 8. mars som er Den Internasjonale kvinnedagen! Dagen ble etablert av FN i 1977, og brukes til å markere kvinners kampsaker og rettigheter.

Cecilie Arentz-Hansen er forfatter, og overlege ved Oslo Universitetssykehus. Hennes siste bok er «Kvinder med Begavelse for Lægevirksomhed». Arrangementet foregår i Gråsonen og er gratis. Boksalg.

mar
14
tor
Fotokurs for deg med mobil – lær å ta bedre bilder! @ Bærum bibliotek Bekkestua
mar 14@18:00-20:30

Morten Golimo holder fotokurs for deg med mobiltelefon.

Det har vært stor interesse for tidligere kurs med Morten Golimo, så vi gjentar suksessen!
Morten Golimo er en prisbelønnet fotokunstner med en rekke utstillinger bak seg. Han har også bred erfaring som journalist for både dags-, uke- og fagpresse. Han har holdt en rekke foto- og videokurs, workshops og foredrag blant annet i samarbeid med Kommunikasjonsforeningen og Norsk Journalistlag. Han har holdt flere fotokurs på Bekkestua bibliotek som raskt har blitt fulltegnet, og i høst blir de gjentatt.

Dette første kurset er et tilbud til alle som har lyst til å bli litt bedre til å ta bilder med mobiltelefonen. Du vil lære litt om komposisjon av bildet, om lysforhold, gode og dårlige motiver og om hvordan du skal unngå de verste feilene. Fotografi handler først og fremst om å se. Kurset vil derfor legge vekt på å gjøre deg mer bevisst på hva du ser og hva du har lyst til å fortelle med bildet ditt. Det skal ikke så mye mer til enn å være litt mer bevisst på dette for å klare å ta bedre bilder av barn eller barnebarn, av turen i skogen eller langs sjøkanten, eller av hyggelige sammenkomster.

Det andre kurset uken etter er et praktisk kurs hvor du konkret lærer hvordan du etterbehandler egne bilder i gratis-appen Snapseed. Les mer her.

En entusiastisk Morten Golimo demonstrerer mobilfotografi på ett av kursene han hadde tidligere.

Du trenger ikke spesielle forkunnskaper for å ha utbytte av kursene som er for alle mellom 20 og 102 år. Det eneste du trenger, en smart-telefon og lyst til å ta bedre bilder. Kursene holdes i møterom 1 og 2 på Bekkestua bibliotek.

Kursene er et samarbeid mellom Bærum bibliotek og Morten Golimo. Se bilder tatt av Morten på flickr eller instagram.

Pris: kr 400 per kurskveld, 700 kr for begge. Forhåndspåmelding / flere opplysninger:  Morten Golimo mobiltelefon 91345776 eller morten.golimo@icloud.com
Det er begrensning på antall deltakere, så vær rask!

mar
19
tir
Bærum Turlag – årsmøte og kåseri: Jotunheimen gjennom historien @ Bærum bibliotek, Bekkestua
mar 19@19:00-20:00

Jotunheimen: Tverrbytthornet og Midtre Tverrbottindan. (Wikipedia)

Bærum Turlag avholder ordinært årsmøte

TIRSDAG 19. MARS kl. 19.00.
Dørene åpnes kl. 18.30. Sakspapirer legges ut på www.bærumturlag.no to uker før årsmøtet.
Enkel servering.

Kåseri
«Jotunheimen gjennom historien».
Etter årsmøteforhandlingene, ca. kl. 20.15, vil forfatteren Jan Aasgaard holde foredrag med lysbilder fra Jotunheimen. Boka kan kjøpes.

Det er gratis inngang og åpent for alle.

mar
27
ons
Hvordan lykkes med eksamen @ Bærum bibliotek Sandvika
mar 27@18:00-19:00

​Ønsker du gode karakterer på eksamen? Å lykkes med eksamen handler ikke bare om å være smart. Faktisk mener psykologer at så mye som 70 % av det vi lærer skyldes studieteknikk og motivasjon. I dette foredraget forteller forfatteren av boka «Superstudent», Olav Schewe deg hvordan du kan huske 30 % mer fra det du leser, halvere tiden det tar deg å pugge, samt mange andre råd for å utnytte tiden maksimalt før og under eksamen.

 

apr
3
ons
Oldemors planter arr. av Bærum Hagelag @ Bærum bibliotek, Bekkestua
apr 3@19:00-21:00

Vi skal tilbake til «de glade 30-åra» med hager hvor det dufter syrin og jasmin…

Tellef Lund fra Tjøme hagelag tar oss med tilbake til sin oldemors hage. Peoner, vårfloks, astilbe, løyntnanshjerte og akeleier. Plantenavn som vekker minner fra oldemors tid og en stor, deilig hage med blomsterflor fra mai til september. Vi skal tilbake til «de glade 30-åra» med hager hvor det dufter syrin og jasmin, og gamle stauder som praktkrage, astilber, peoner og akeleie omkranset singelganger og grønne plener. Vi får også følge oldemor på dans på flere av de gamle sommerpensjonatene på Tjøme, og lytte litt til datidens musikk. Her blir det mye nostalgi.

Det blir også kaffe og kaker, hageprat og mulighet til å låne bøker fra lagets eget bibliotek.  Se www.Bærumhagelag.no eller Facebook for oppdatert informasjon.

Arrangør Bærum hagelag. Møtet er åpent for alle og koster kr 50.

 

apr
4
tor
Naturlige variasjoner dominerer klima. Arr. av Klimarealistene i Asker og Bærum @ Bærum bibliotek, Bekkestua
apr 4@19:00-20:30

Ole Henrik Ellestad holder foredrag for Klimarealistene i Asker og Bærum

Klimaet har alltid variert av naturlige årsaker. Men FNs klimapanel (IPCC) har siden 2001 konkludert med at mer enn halvparten av oppvarmingen de siste 150 år har vært menneskeskapte. Dette er tvilsomt ettersom fossile CO2-utslipp bare kan ha hatt nevneverdig effekt etter 1950. Men da våre CO2-utslipp begynte å øke markant sank temperaturen frem til 1975. I dette mønsteret fra vår nære fortid gjenfinner vi imidlertid en rekke systematiske variasjoner over tiår av solaktivitet, vinder og havstrømmer som påvirker bl.a. isforhold i Arktis, vær og klima. Variasjoner i El Niño, Nord-Atlantiske vindmønster (NAO), Golfstrømmen og Stillhavet (PDO) er noen kjente naturlige variasjoner som blir omtalt i foredraget.

Ole Henrik Ellestad er utdannet cand. real i fysikalsk kjemi innen infrarød stråling og molekyler. Han har vært forskningsdirektør ved SINTEF Oslo (tidl. SI) og professor i kjemi ved Universitetet i Oslo, adm. dir, ved Norsk Regnesentral og områdedirektør for naturvitenskap og teknologi ved universiteter og høyskoler i Norges forskningsråd.

Foredraget er nr. 6 i en serie «Fakta om klimaet», arrangert av Klimarealistene i Asker og Bærum

Rekonstruksjon av klima i sveitsisk landskap (Sustenpass) under Romertidens varmeperiode (øverst) og i 1993 (nederst, der isbreene under Lille istid er markert med prikkede linjer)

 

 

 

apr
5
fre
F-ordet med Marta Breen @ Bærum bibliotek Sandvika
apr 5@12:00-13:00

Kvinner er ingen ny oppfinnelse. Det kan bare virke sånn i blant. I dette underholdende foredraget guider Marta Breen deg gjennom feminismens historie, fra det første kvinnesaksmøtet i historien til #metoo, fra suffragettene til 1970-åras abortkamp. Hun snakker også om behovet for feminisme i vår tid og viser eksempler på hvordan medier og populærkultur ofte framstiller kvinner og menn på stereotypt vis.

 

mai
21
tir
«Foreldremagi: Fantasiens år» med Hedvig Montgomery. @ Bærum bibliotek Sandvika
mai 21@18:00-19:00

I mars kommer det ny bok i den populære «Foreldremagi»-serien! Denne gangen tar psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery for seg barn i alderen 3-6 år. I dette foredraget vil hun vise deg enkle steg for å lykkes som forelder, og svare på de vanligste spørsmålene om å oppdra barn i denne alderen. Du kan sikre deg plass ved å hente gratisbillett på biblioteket i Sandvika fra 15.april.

Translate »