Hva skjer?

jan
23
tir
Strikk med norsk ull @ Bærum bibliotek Bekkestua
jan 23@18:00-19:00

Strikk med norsk ull_

Ingun Grimstad Klepp, SIFO-forsker og strikkentusiast, og journalist Tone Skårdal Tobiasson presenterer sin bok «Strikk med norsk ull». Norske sauer har en helt spesiell, sterk og spenstig ull som gir et varig og vakkert garn, og boka viser sammenhengen fra sau til sokk, fra gård til garn og genser. Det blir mulighet for å kjøpe boka etter presentasjonen.

Velkommen både med og uten strikketøy!
Arrangementet holdes i Gråsonen.

jan
27
lør
Karl Johan – Norges konge i spenningenes tid @ Bærum bibliotek Høvik
jan 27@14:00-15:00

I 2018 er det 200 år siden Karl Johan ble kronet som Norges kong og landet fikk en monark av et helt nytt format. Revolusjonssoldaten og Napoleons gamle marskalk hadde sine utfordringer med å styre Skandinavias halvøy, for samtidig som kroningen ble forberedt i Trøndelag, samlet bønder seg i Krokskogen for å gå mot hovedstaden med protester mot konge og storting. Direktør for Eidsvoll 1814 (Eidsvollsbygningen) – Bård Frydenlund – foredrar om kong Karl Johan. Høvik biblioteks venner serverer kaffe, te og kaker.

jan
29
man
Trofast mot trådfast – stråling og smartmålere @ Bærum bibliotek Bekkestua
jan 29@18:00-21:00

Vi er muligens med på verdenshistoriens største eksperiment på menneskeheten. Barn og eldre er forsvarsløse forsøkskaniner. Trådløs teknologi oppfyller alle Hill-kriteriene for miljøgifter. Vil du virkelig være med på dette?

Vi opplever at kunnskapen om helserisiko knyttet til trådløs teknologi og elektrisitetsnett er lav i befolkningen. Samlet belastning er nå høy. I Norge er det fortsatt tabu å snakke om potensielle stråleskader, til tross for at det foreligger mange forskningsrapporter og anbefalinger fra leger og forskere om tiltak. Vi tar derfor Europarådets anbefalinger i egne hender og starter en opplysningskampanje. Vi håper du vil være med å utvide din horisont, slik at du kan gjøre gode valg for deg selv, dine barn, dine gamle foreldre, naboen, innbyggeren og klienten. Med fokus på trådløs teknologi har vi valgt å kalle temakveldene «Trofast mot trådfast».

Send oss din epostadresse og stå på vår mailingliste, eller lik facebook-siden «Trofast mot trådfast» og få oppdateringer om status. Send oss gjerne dine spørsmål som vi vil besvare etter beste evne. Vi mottar gjerne faglige bidrag og søker sponsing av lokaler for flere temakvelder. Foreløpig blir det tre foredragskvelder: MANDAG 29 JANUAR – STRÅLING & SMARTMÅLERE,  MANDAG 26. FEBRUAR – NETTBRETT I SKOLEN og MANDAG 5. MARS – LØSNING: TILTAK OG AREALPLANLEGGING.

STRÅLING & SMARTMÅLERE
Dette blir en introduksjonskveld hvor vi presenterer hvorfor vi og andre velger å bruke kablet informasjonsteknologi, jorde strømmen og holde trafoen på avstand. Leger og helsepersonell ønskes hjertelig velkommen. Vi vil gå gjennom:
– begrepet elektromagnetiske felt og hvordan dette henger sammen med trådløs teknologi og elektrisitetsnett
– kroppens signalsystem
– mulige virkningsmekanismer for levende liv
Hvordan kan det ha seg at det går an å bli syk av trådløsstråling?
Deretter snakker vi om smartmålere, fordi smartmålere blir obligatoriske og bruker sterke og hyppige trådløse signaler som standard løsning.
Einar Flydal: pensjonert strategiseniorrådgvier innen telekom/IKT, cand.polit., MTS, bidrar til møtet. 

Wifi vil være avslått i foredragssalen.

Møteserien er arrangert av Hege Gjedebo Haug og Janne Horn Erath.

feb
2
fre
På talefot med Tordis Ørjasæter @ Bærum bibliotek Bekkestua
feb 2@12:00-13:00

 Tordis Ørjasæter

Tordis Ørjasæter siste bok heter «Kjærligheten har sitt eget språk – en mors fortelling», og kom ut i 2017.

Tordis Ørjasæters har fylt 90 år, og hennes autistiske sønn Dag Tore er blitt 62. «Vanskelig,» sier Dag Tore – i denne boken kommer sønnen selv til orde med sine få ord. «Ville så gjerne sagt deg så mye,» sier moren, som forteller fra deres felles liv, og også om det å være gammel i vår egen tid.

Tordis Ørjasæter er forfatter, tidligere litteraturkritiker og professor i spesialpedagogikk. Hun har skrevet en rekke bøker: om Sigrid Undset, Tove Jansson, Nini Roll Anker (sammen med sin mann), om barnelitteratur og om betydningen av bøker for funksjonshemmede barn og ungdom, om alderdom og om sorg, og hun har redigert diktantologien «Disse dagene, dette livet» sammen med Ruth Lillegraven (som bor i Lommedalen). Bodde 54 år på Avløs i Bærum. Flyttet til Majorstua etter at ektefellen Jo Ørjasæter døde. I 1976 utga hun «Boka om Dag Tore», om sin psykisk utviklingshemmede sønn, den gangen 20 år. Boka ble oversatt til mange språk, bl. annet fransk og japansk. Hun har fått Brageprisen, Askeladdprisen, Kristinprisen og Jonasprisen for sitt forfatterskap.

Arrangementet foregår i Gråsonen.

feb
6
tir
Klematis – den perfekte klatreplante? @ Bærum bibliotek Bekkestua
feb 6@19:00-21:00

Helen Fredholm forteller om klematis.

Foredrag med Helen Fredholm, kjent som forfatter, blogger og  cottage garden elsker. Klematis er en av de vanligste klatreplantene i norske hager. Det finnes klematis i alle mulige farger og former og selv for de kaldeste klimasonene. Her får du tips om hvordan du får dine klematis til å trives.

Møtet er åpent for alle og koster kr 50 inkludert te /kaffe, kake, frukt og lodd.

Arrangert av Bærum Hagelag.

feb
7
ons
Røff guide til norsk samtidslitteratur
feb 7@19:00-21:00

Marta Norheim, litteraturkritikar i NRK

Sjølvgransking og globalt ansvar. Ein kort introduksjon til den nye norske litteraturen.

Ein av landets fremste litteraturkritikarar, Marta Norheim frå NRK, guidar oss gjennom nyare bøker i den norske litteraturen.

Møtet blir arrangert i samarbeid mellom Bekkestua bibliotek og Bærum Mållag.

Inngang 50 kroner (inkludert kaker og kaffi)

Alle er velkomne

feb
8
tor
Kunstrock – «David Bowie og Berlin» ved Torgrim Eggen @ Bærum bibliotek Bekkestua
feb 8@18:00-19:30

Kunstrock – David Bowie og Berlin

Torgrim Eggen er aktuell med sin helt nye bok «Kunstrock» som tar for seg den tredje rockebølgen representert gjennom David Bowie, Roxy Music og Kraftwerk.

Fra Cappelen Damm:

Kunstrock består av tre fortellinger fra det merkverdige 1970-tallet. Den tredje rockgenerasjonen besto av litt andre typer enn de to foregående. Det var folk fra i hovedsak møblerte hjem, med velfylte bokhyller og ekte kunst på veggene. De betraktet rockmusikk som en visuell kunstform like mye som et musikalsk håndverk. De iscenesatte seg selv. De påvirket og inspirerte hverandre. Gjennom å finne en posisjon der man skuet bakover og fremover samtidig, lagde de popmusikk som virker fullstendig ny og dristig over 40 år etter. I Kunstrock blir vi nærmere kjent med Roxy Music, Kraftwerk og David Bowie. Forfatteren Torgrim Eggen (født 1958) har bakgrunn både som musikkjournalist, musikkavisredaktør og som utøvende musiker. På begynnelsen av 1980-tallet var han et av de sentrale medlemmene i den norske nyrock-gruppa The Cut, som hentet mye inspirasjon fra nettopp disse artistene. Kunstrock er en musikkbok som går fra det biografiske til det musikkfaglige, som berører både kunsthistorie og politikk, som setter disse tidløse nyskaperne inn i den rammen de gjør krav på.

Torgrim Eggen tar i dette foredraget for seg David Bowie og hans kreative periode i Berlin. Denne perioden ga oss albumklassikere som «Low», «Heroes» og «Lodger». Samarbeidet med lydgeniet Brian Eno er også sentralt i Bowies tid i Berlin. Foredraget er av typen multimedia og Eggen vil vise bilder, fortelle og spille av lydklipp for å gi oss et bilde av denne fasinerende epoken i rockehistorien.

feb
9
fre
En reise i det høyrepopulistiske Europa – ved Simen Ekern @ Bærum bibliotek Sandvika
feb 9@12:00-13:00

Forfatter, journalist og idehistoriker Simen Ekern er aktuell med boken “Folket, det er meg”. Han har reist gjennom Europa og møtt partiledere, ideologer og velgere for å fortelle om noen av vår tids mest omdiskuterte politiske bevegelser. Gratis

 

feb
10
lør
Filosofi- og livskunst-kurset felles forståelse i et pluralistisk og flerkulturelt samfunn
feb 10@10:00-16:00

Filosof Dag Åsbjørn Johansen holder kurs på Bekkestua bibliotek

Mange har mange og helt motsatte MENINGER om hva man skal TRO og hva man skal MENE – og når alt er trodd og ment er svært lite FORSTÅTT.
Men er det viktigere å stå (tro) på sitt, enn å i fellesskap finne ut hva som faktisk funker og som bør gjøres? Hva gjør vi i situasjoner der ulike syn og interesser står steilt mot hverandre og vi faktisk ER NØDT TIL Å BLI ENIGE for å kunne opprettholde samfunnet?
Saken er at for å vite hvordan vi skal forholde oss til hverandre, ja, hvordan vi skal kunne LEVE sammen; må vi vite noe om HVEM vi er og hva LIVET dypest sett går ut på: Vi tilhører arten menneske, og livet vårt finner sted i et felles univers!
Dette skaper grunnlag for en FELLES VIRKELIGHETS-FORSTÅELSE … som i sin tur vil gi oss en FELLES FORSTÅELSE!

Passer for voksne i alle aldre! Ting forklares på en lett forståelig måte, og du slipper til med spørsmål og tanker underveis!

Servering av kaffe/te kjeks.
PRIS: kr 950,- (betales ved inngang)
PÅMELDING: tlf. 92888095, artlib@hotmail.com : merk med kursdato, navn på deltaker(e) og telefonnr.
LES MER om KURSET og om FILOSOFEN : www.filosofen.info

Arrangør: Foreningen ARTLIB     Filosof: Dag Åsbjørn Johansen

VEL MØTT!

Skamløs @ Bærum bibliotek Bekkestua
feb 10@12:00-13:00

Skamlos omslagHvordan finner du egentlig deg selv når andre hele tiden forteller deg hvem du skal være?

De tre  «skamløse» jentene  Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour og Amina Bile har samlet inn  historier fra jenter som har opplevd negativ sosial kontroll på kroppen. Det har resultert i boka Skamløs.  Hvordan er det å bli konstant begrenset, korrigert og skambelagt? Herz, Srour og Bile startet bevegelsen som i media blir kalt «De skamløse jentene», og som for alvor satte negativ sosial kontroll på agendaen. For sitt arbeid har de blant annet mottatt Fritt Ords Honnørpris (2017). Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour og Amina Bile kommer til Bekkestua og vil fortelle om opprøret og boken sin.

Amina Bile (f. 1998) er 19 år gammel samfunnsdebattant, feminist, norsk-somalisk og 4. stortingskandidat for Telemark SV.
Sofia Nesrine Srour (f. 1994): 23 år, norsk-libaneser, muslim, feminist og samfunnsdebattant.
Nancy Herz (f. 1996): 21 år, aktivist, bokelsker, skribent, norsk-libanesisk.

«Jeg er så begeistret for boka «Skamløs» at jeg ikke klarer å få hendene ned. De vil være der oppe i lufta og applaudere. […] Tv-serien «Skam» sin suksess handlet om at de satte et forstørrelsesglass på et ungdomsmiljø, og var tro mot målgruppa. Gjennom et krystallklart fokus ble serien interessant for langt flere. Slik fungerer denne boka også. Den burde leses av alle som jobber med ungdom. Det angår oss alle». Hannah Helseth, Klassekampen.

 

De skamløse jentene Foto Maria Gossé

Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour og Amila Bile. Foto: Maria Gossé (Dagbladet).

feb
20
tir
Nordens øye mot Universet – historien om Nordisk Optisk Teleskop (NOT) @ Bærum bibliotek Bekkestua
feb 20@19:00-21:00

Nordisk Optisk Teleskop

Professor emeritus Jan-Erik Solheim holder foredrag.

Astronomiske observatorier var en viktig del av de nordiske universiteter på 1700 og 1800 tallet. Astronomene sørget for nøyaktig tid og la grunnlaget for oppmåling av landene. Lyssterke stjerner og planeter ble observert. Men ettersom instrumentene ble større og mer følsomme kunne de observere svakere stjerner og fjerne galakser for å kartlegge Universet. Da trengtes et sted med mørk himmel og mye klarvær. Etter omfattende undersøkelser har europeiske astronomer funnet et utmerket sted på en av de vestligste Kanariøyene, La Palma. Her har nordiske astronomer bygget sitt teleskop som stod ferdig i 1989. Det var da verdens 6. største og det som ga skarpest bilder av verdensrommet – helt til Hubble-teleskopet ble reparert, ca 10 år senere.

Jan-Erik Solheim, bosatt i Bærum, er professor (emeritus) fra Institutt for fysikk og teknologi, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet..  Han vil fortelle om hvordan dette prosjektet har ført til utvidet samarbeid mellom nordiske astronomer – hvor også kolleger fra Baltikum deltar.

Arrangert av Foreningen Norden i samarbeid med Bærum bibliotek. Det er gratis inngang for alle.

Etter en kort pause med enkel bevertning fortsetter møtet med Foreningen Nordens årsmøte.

 

 

---
feb
26
man
Trofast mot trådfast – nettbrett i skolen @ Bærum bibliotek Bekkestua
feb 26@18:00-21:00

Vi er muligens med på verdenshistoriens største eksperiment på menneskeheten. Barn og eldre er forsvarsløse forsøkskaniner. Trådløs teknologi oppfyller alle Hill-kriteriene for miljøgifter. Vil du virkelig være med på dette?

NETTBRETT I SKOLEN
Mange land innfører restriksjoner på bruk av WIFI i skole og barnehage. Vi går gjennom hvilke land og begrunnelsen for hvorfor de gjør det. En svært viktig kveld for lærere, politikere, foreldre, helsesøstre og kommuneansatte. Beslutningstagerne operer med grenseverdier anbefalt av Statens strålevern og forholder seg ikke til retningslinjer fra det europeiske akademiet for miljømedisin og et 50-talls appeller utarbeidet av leger og forskere. Rullgardinen trekkes ned. Vi forteller historier om våre møter med leger, naboer, rektorer, strålevernet, kommunen, politikere, folkehelsekontoret, nettselskapet og avisene. Vi frykter at vi har en lang vei å gå før helserisiko blir tatt på alvor, før det opprettes adekvate diagnoser, før diagnostiseringsverktøy som allerede finnes tas i bruk og før paradigmeskiftet når myndighetene.
Sissel Halmøy: generalsekretær i Folkets Strålevern, sivilingeniør teknisk kybernetikk, bidrar til møtet.

Vi opplever at kunnskapen om helserisiko knyttet til trådløs teknologi og elektrisitetsnett er lav i befolkningen. Samlet belastning er nå høy. I Norge er det fortsatt tabu å snakke om potensielle stråleskader, til tross for at det foreligger mange forskningsrapporter og anbefalinger fra leger og forskere om tiltak. Vi tar derfor Europarådets anbefalinger i egne hender og har startet en opplysningskampanje. Vi håper du vil være med å utvide din horisont, slik at du kan gjøre gode valg for deg selv, dine barn, dine gamle foreldre, naboen, innbyggeren og klienten. Med fokus på trådløs teknologi har vi valgt å kalle temakveldene «Trofast mot trådfast».

Send oss din epostadresse og stå på vår mailingliste, eller lik facebook-siden «Trofast mot trådfast» og få oppdateringer om status. Send oss gjerne dine spørsmål som vi vil besvare etter beste evne. Vi mottar gjerne faglige bidrag og søker sponsing av lokaler for flere temakvelder. Neste temakveld: MANDAG 5. MARS – LØSNING: TILTAK OG AREALPLANLEGGING. Den første temakvelden ble / blir avholdt i januar, da om stråling og smartmålere.

Wifi vil være avslått i foredragssalen.

Møteserien er arrangert av Hege Gjedebo Haug og Janne Horn Erath.

feb
27
tir
Orientering om nye bildebøker @ Bærum bibliotek Bekkestua
feb 27@12:00-14:00

 Bukkene Bruse begynner på skolen

Er du nysgjerrig på bøker som passer for barn i barnehagealder?

Barnebibliotekarene på Bekkestua presenterer et utvalg av bildebøkene som ble utgitt i 2017. Orienteringen er beregnet på barnehageansatte og alle andre som interesserer seg for barnelitteratur og bildebøker.

Påmelding til barn@barum.folkebibl.no.

Arrangementet foregår på Møterom 1 & 2.

 

feb
28
ons
Orientering om nye bildebøker @ Bærum bibliotek Bekkestua
feb 28@12:00-14:00

 Bukkene Bruse begynner på skolen

Er du nysgjerrig på bøker som passer for barn i barnehagealder?

Barnebibliotekarene på Bekkestua presenterer et utvalg av bildebøkene som ble utgitt i 2017. Orienteringen er beregnet på barnehageansatte og alle andre som interesserer seg for barnelitteratur og bildebøker.

Påmelding til barn@barum.folkebibl.no.

Arrangementet foregår på Møterom 1 & 2.

mar
2
fre
“Ære være mine døtre”- ved Lene Wold @ Bærum bibliotek Sandvika
mar 2@12:00-13:00

De siste tre årene har journalisten Lene Wold tilbrakt mye tid i Jordan sammen med en far som har drept både sin mor og datter for å gjenopprette familiens ære. Ved hjelp av et unikt kildemateriale belyser hun en hittil ukjent side ved æresdrap. Vi får historien fra gjerningspersonens perspektiv, og Wold viser at æresdrap ikke handler om islam, men om tradisjoner og lovverk som kan utfordres og forandres. Foredraget er gratis.

mar
3
lør
På tur til Øst-Grønland – billedforedrag med Finn H. Eriksen @ Bærum bibliotek Høvik
mar 3@15:00-16:00

Finn H. Eriksen fra Høvik har lagt bak seg to turer til Grønland og foredrar med tema: Fra Øst-Grønland som et Ingenmannsland til norsk okkupasjon i en natur som favner høye fjell og dype fjorder og verdens største nasjonalpark. Høvik biblioteks venner serverer kaffe, te og kaker.

mar
5
man
Trofast mot trådfast – løsning; tiltak og arealplanlegging @ Bærum bibliotek Bekkestua
mar 5@18:00-21:00

løsningenVi er muligens med på verdenshistoriens største eksperiment på menneskeheten. Barn og eldre er forsvarsløse forsøkskaniner. Trådløs teknologi oppfyller alle Hill-kriteriene for miljøgifter. Vil du virkelig være med på dette?

LØSNING: TILTAK OG AREALPLANLEGGING.
Vi ønsker å vise løsningene. Både for å redusere eksponeringen for din egen familie allerede i dag. Men også for å sette temaet på dagsorden på samfunnsnivå. Vi vil komme inn på grunnlovens paragrafer og retten til informasjon og beskyttelse. Vi vil også se på muligheter for å regulere eksponering ved bruk av konsesjon. Vi vil kikke på hvordan eksponeringen i dag er mye høyere enn den behøver, fordi markedet ikke reguleres, arealplanlegging samt konsekvensutredning er fraværende og informasjon til forbruker mangler.
Temaet må på politisk dagsorden for å oppnå den reelle muligheten til å gå på skole, bruke biblioteket, besøke sykehuset og sove hjemme, uten forhøyet fare for alvorlige lidelser. Vi demonstrerer eksempler på skjermingstiltak i folks bolig, ”Handyplakat” fra den østerrikske legeforening og informasjonsvideoen fra kypriotiske myndigheter.
Odd Magne Hjortland: eier og daglig leder i EMF Consult, nær 30 års teknisk- og leder erfaring fra Offshore og Maritime industri, ingeniør innen automasjon, teknisk kybernetikk og elektroteknikk, bidrar til møtet.
La oss avslutte med et TED-foredrag (TED: Ideas worth spreading).

Vi opplever at kunnskapen om helserisiko knyttet til trådløs teknologi og elektrisitetsnett er lav i befolkningen. Samlet belastning er nå høy. I Norge er det fortsatt tabu å snakke om potensielle stråleskader, til tross for at det foreligger mange forskningsrapporter og anbefalinger fra leger og forskere om tiltak. Vi tar derfor Europarådets anbefalinger i egne hender og har startet en opplysningskampanje. Vi håper du vil være med å utvide din horisont, slik at du kan gjøre gode valg for deg selv, dine barn, dine gamle foreldre, naboen, innbyggeren og klienten. Med fokus på trådløs teknologi har vi valgt å kalle temakveldene «Trofast mot trådfast».

Send oss din epostadresse og stå på vår mailingliste, eller lik facebook-siden «Trofast mot trådfast» og få oppdateringer om status. Send oss gjerne dine spørsmål som vi vil besvare etter beste evne. Vi mottar gjerne faglige bidrag og søker sponsing av lokaler for flere temakvelder. Dette er den tredje temakvelden. Den første temakvelden ble / blir avholdt i januar, da om stråling og smartmålere. Den andre temakvelden ble / blir avholdt i februar om nettbrett i skolen.

Wifi vil være avslått i foredragssalen.

Møteserien er arrangert av Hege Gjedebo Haug og Janne Horn Erath.

mar
7
ons
Med blomster og hagefugler i søkeren @ Bærum bibliotek Bekkestua
mar 7@19:00-21:00

Jan Rabben er naturfotograf og forfatter.

Foredrag med naturfotograf, forfatter og foredragsholder Jan Rabben, utdannet can. mag. i biologi og geografi. Rabben har gitt ut 12 bøker, hovedsakelig basert på egne fotografier og han har fått priser for sin bruk av nynorsk. Han har satt bilder til levende musikk og sammen med musikere turnert for Rikskonsertene.

Møtet er åpent for alle og koster kr 50 inkludert te /kaffe, kake, frukt og lodd.

Arrangert av Bærum Hagelag.

mar
10
lør
Kon-Tiki 2-ekspedisjonen 2015/16 – eventyr, miljø, seilas @ Bærum bibliotek Høvik
mar 10@15:00-16:00

Vinteren 2015-2016 ble det gjennomført en ekspedisjon med to balsaflåter fra Peru til Påskeøya og tilbake. Formålet med ekspedisjonen i Thor Heyerdahls fotspor var forskning samt å bevise at man kunne gjøre en slik reise med balsaflåter. Pål Børresen fra ekspedisjonstemaet forteller om ekspedisjonen og forskningsresultatene – spennende for alle som er opptatt av eventyrlyst, frisk seilas og miljøspørsmål. I samarbeid med Høvik biblioteks venner.

mar
13
tir
Aasmund Olavsson Vinje 200 år @ Bærum bibliotek Bekkestua
mar 13@19:00-21:00

Tone Ringen

Skodespelar Tone Ringen tek oss med på ei ferd gjennom den udødelige diktinga til Aasmund Olavsson Vinje, 200 år etter at han vart fødd på ein liten gard i Vinje i Telemark. Vinje har laga nokre av dei største dikta som er skrivne på norsk, mellom anna Ved Rondane, Våren og Den dag kjem aldri. Han blir feira på dette møtet som blir arrangert av Bekkestua bibliotek saman med Bærum Mållag.

Inngang: 100 kroner (inkludert kaker og kaffi)

Alle er velkomne

Translate »