Hva skjer?

okt
18
tor
Kim Jong-un – Et skyggeportrett av en diktator @ Bærum bibliotek, Bekkestua
okt 18@18:00

Sun Heidi Sæbø © Foto: Johanna Siring

Sun Heidi Sæbø er nyhetssjef i Dagbladet og en mye brukt ekspertkommentator om Nord-Korea.  I 2015 ga hun ut den kritikerroste boken Kims lek, og i år har hun fulgt opp med «et skyggeprtrett av en diktator».

«Denne boken bør Donald Trump lese!…

Et av problemene med Kim, er at han er en slik person de aller fleste av oss elsker å hate. Derfor er det fristende å tro absolutt alle de bisarre og brutale historiene som kommer ut av Nord-Korea. En av Sæbøs store fortjenester er at hun nyanserer dette bildet. Det gjør hun helt uten at det unnskylder ugjerningene som kan dokumenteres. Men det er små tegn til en slags liberalisering, med private markeder. Det er heller ikke helt umulig å få informasjon utenfra, selv om det er farlig.» (Aftenposten)

Sun Heidi vil ta utgangspunkt i sine bøker om Kim Jong-un og Nord-Korea, og fortelle oss om dette mest lukkede landet de færreste av oss har besøkt. Nord-Korea er i sentrum av verdensbegivenhetene, og når dette skrives er alt uvisst om hvordan dramaet mellom USA, de to koreanske landene, Japan og andre naboer vil utvikle seg. Vi ser frem til å få Sun Heidi på besøk denne ettermiddagen.

Boksalg ved Høvik bokhandel. Møtet holdes i Gråsonen inne i biblioteket. Gratis inngang.

 

Landsbytreff – utforming av nye Høvik @ Bærum bibliotek Høvik
okt 18@19:00-20:30

Byggingen av ny E18 inkludert tunell innebærer store endringer og muligheter for Høvik. Denne kvelden får du siste nytt om det store prosjektet og planer som foreligger for området. I forkant av innledninger og diskusjon forteller arkitekt Niels A. Torp fra Høvik hvorfor Høvik ser ut som det gjør i dag og hva man bør legge vekt på i utformingen av et større Høvik.
Arrangementet er et samarbeid mellom Høvik biblioteks venner, Høvik Vel, Høvik Verk vel, Blommenholm vel og Fagerstrand vel.

Helene Uri om språk og makt, språk og kjønn, kvinner og menn @ Bærum bibliotek, Bekkestua
okt 18@19:30

Helene Uri

Helene Uri er ein av dei fremste språkpersonane i Noreg, og i haust er ho aktuell med ei ny bok. På dette møtet fortel ho kva ho har på hjartet når det gjeld norsk språk i dag. Arrangementet holdes i Salen.

Boksal ved Høvik bokhandel.

Inngang: 100 kroner, inkludert kaker og kaffi.
Møtet blir arrangert av Bærum bibliotek i samarbeid med Bærum Mållag.
okt
19
fre
På talefot med Helene Sandvig @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 19@12:00-13:00

 

Helene Sandvig

Helene Sandvigs nyeste bok heter «Et langsomt farvel»

I boka deler Helene Sandvig sine erfaringer fra da faren forsvant inn i demens, med leserne. Hun skriver om hvilke dilemmaer og utfordringer som dukket opp underveis. Hun gir språk til sykdom, tap og død, og hun minner oss om hvilke samtaler det er viktig å ta før det er for sent.

Helene Sandvig er journalist og programleder på NRK TV, kjent fra bl.a. helseprogrammet «Puls» og serien «Helene sjekker inn». 19. oktober kommer hun til «På talefot med…» på Bærum bibliotek Bekkestua, og vil fortelle oss om boka. Boksalg ved Høvik bokhandel.

Arrangementet foregår i Gråsonen.

okt
23
tir
Vigdis Hjorth om Herman Wildenveys forfatterskap @ Bærum bibliotek Sandvika
okt 23@19:00-20:00

Poeten Herman Wildenvey oppnådde en enorm popularitet med sine dikt og opplesninger tidlig på 1900-tallet. Det wildenveyske dikt brakte en ny muntlighet inn i den norske poesien, og diktene hadde et bredt nedslagsfelt. Når «sommerskald» Wildenvey holdt foredrag og opplesninger, kunne allmuen, kritikere og kong Haakon sitte i salen. Det sies at Wildenvey også hadde en grublende side som han aldri helt lyktes med å formidle. Tidvis følte han seg misforstått og var også bitter.
Vigdis Hjorth har lest hans forfatterskap med en moderne lesers øyne. Hvordan ser vi hans poesi i dag, når han ikke lenger leses av verken konge eller folk? Velkommen til Klassikertimen!
En del av Akershus litteraturfestival.

 

 

okt
31
ons
Lag egne stauder – så staudefrø @ Bærum bibliotek, Bekkestua
okt 31@19:00-21:00

Tommy Tønsberg kommer igjen til biblioteket på Bekkestua og holder ett av sine populære foredrag.

Tommy Tønsberg vil presentere stauder og hvordan vi kan begynne planleggingen til neste sommer allerede på høsten. Mange stauder kan sås som frø og enkelte skal i jord allerede i november.

Tommy Tønsberg er medforfatter i Hageselskapets bok om løker og knoller og Spiselig på liten plass. Han har også utgitt to andre bøker; Hageselskapet staudebok og Hageselskapet bok om sommerblomster. Tommy er dessuten hagefotograf og en populær foredragsholder. Når han ikke jobber i Garden Living  er han redaktør for Magasinet Hagedrøm. I tillegg er han kjent for sine gjesteopptredener på P1 østlandsendingen og kveldsåpent.

Møtet er åpent for alle og koster kr 50 inkludert te /kaffe, kake, frukt og lodd.

Arrangert av Bærum Hagelag.

 

nov
6
tir
Sol og klima. Hvilke følger vil en svakere sol ha for klimaet? @ Bærum bibliotek, Bekkestua
nov 6@19:00-20:30

Jan-Erik Solheim

Foredrag i salen ved professor emeritus Jan-Erik Solheim.

Vår eneste energikilde er Sola. Hvordan Sola varierer i avstand og utstråling har stor betydning for klimaet på jorda. Periodiske variasjoner i solutstråling og solaktivitet har sammenheng med planetenes bevegelser. Siden vi kan beregne hvordan planetene og Sola vil bevege seg framover i tid, kan vi også si noe om hvordan klimaet vil endre seg. Det er nå indikasjoner på at vi går inn i en periode med litt svakere sol og mindre solaktivitet. Dette vil få betydning for det lokale klima.

Jan-Erik Solheim er professor emeritus fra Universitetet i Tromsø. Han har forsket på variable stjerner og sammenheng mellom Sola og klimaet. Han har vært redaktør for Klimarealistenes hefte (2017) «Naturen styrer klima».

Foredraget er nr 2 i en serie «Fakta om klimaet», arrangert av Klimarealistene.

Solaktivitet

nov
9
fre
På talefot med Niels Christian Geelmuyden @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 9@12:00-13:00

Niels chr. Geelmuyden

«50 fordeler med å passere 50»

Vi vet mye om det som blir verre med alderen, men snakker ikke så mye om alt som blir bedre. Hva om det å passere 50 er bedre enn å være ung, – kanskje best av alt?

Geelmuyden uttaler seg med humor og varme om hva vi kan glede oss til! «Jeg vet ikke hva som er den ideelle alder i livet, men jeg er sikker på at det beste er å gjøre sin nåværende alder så ideell som mulig», sier han.

Niels Christian Geelmuyden er statsviter, journalist og forfatter. Han har skrevet en lang rekke bøker.

Arrangementet foregår i Gråsonen.

nov
12
man
Om hersketeknikker – med Sigrid Sollund @ Bærum bibliotek Sandvika
nov 12@18:00-19:00
Som programleder i NRKs debattprogram Dagsnytt 18 ser Sigrid Sollund hersketeknikker i full utfoldelse hver dag. De kan være nyttige, men også nådeløse. Uansett er det smart å kjenne til dem – om du ønsker å bruke dem selv, eller om du vil beskytte deg mot dem.

 

des
3
man
Per Egil Hegge: Tanker og erfaringer omkring likheter og ulikheter mellom nordmenn og dansker @ Bærum bibliotek, Bekkestua
des 3@19:00-20:30

Per Egil Hegge, her fotografert i forbindelse med et tidligere foredrag han holdt i Bærum bibliotek.

Som pressemann, forfatter og foredragsholder m.m. har Per Egil Hegge markert seg gjennom 50 år, og han har fått en rekke priser og utmerkelser. I vår fikk han «Den store journalistprisen» for andre gang. Hvordan han får tid til alle sine gjøremål, er det sikkert mange som har undret seg over. Men faktum er at han har samlet seg kunnskaper og erfaringer på utrolig mange felter, og i kveld det premiere på et kåseri som bl. a. er basert på erfaringer fra tallrike opphold i Danmark, og mangeårig nærkontakt med en person fra vårt naboland i sør.

Møtet er arrangert av Foreningen Norden i Bærum i samarbeid med Bærum bibliotek. Det er gratis adgang og åpent for alle.

des
4
tir
Et varmere klima: Jorda blir grønnere og alt som lever får det bedre @ Bærum bibliotek, Bekkestua
des 4@19:00-20:30

Foredrag i salen ved Morten Jødal.

Morten Jødal

Morten Jødal er biolog og har i mange år studert endringer i naturen som følge av klimavariasjoner og menneskelige inngrep. Siden 1960 er det registrert en økning av CO2 i atmosfæren, samtidig med at jordas middeltempertur har steget med noen tidels grader. Dette har ført til at jorda har blitt grønnere: plantene får økt fotosyntese, og dermed kraftigere røtter, stengler og blader, de setter mer frukt og gir større avlinger. Og de reduserer vannforbruket. Forsøk viser at våre matplanter er tilpasset et varmere klima enn det vi har i dag – og et varmere og fuktigere klima er til beste for alt som lever på Jorda.

Morten Jødal har skrevet boka «Miljømytene – står vi framfor verdens undergang?» (2017), utgitt av Klimarealistene, støttet av Fritt Ord.

Foredraget er nr 3 i en serie «Fakta om klimaet», arrangert av Klimarealistene.

 

des
7
fre
Sandvika før og nå – med Bjørn Frodahl @ Bærum bibliotek Sandvika
des 7@12:00-13:00
Nytt foredrag av Bjørn Frodahl, leder for Asker og Bærum historielag. Foredraget er en del av arrangementsrekka «Samtaler i Sandvika» som er støttet av Nasjonalbiblioteket.
Translate »