Hva skjer?

jun
1
fre
Sommerbokbingo 2018 @ Bærum bibliotek
jun 1@10:00-sep 9@21:00

Morsom lesekonkurranse for voksne!

Tar du utfordringen? Kom inn en av våre avdelinger og hent et skjema eller last det ned her (side 1, side 2). Ved å levere inn et ferdig utfylt skjema er du med i trekningen av fine bokpremier.

Slik gjør du:
Fyll inn forfatter og tittel i bingorutene ettersom du har lest. Du kan fylle ut en rad loddrett, vannrett eller diagonalt. Er du en superleser, kan du fylle ut ALLE rutene (det blir 24 bøker tilsammen). Det er kun lov å bruke én bok én gang. For lesere fra 15 år. Vi har en annen lesekampanje for barn, som heter Sommerles. Se mer info under  «Hva skjer».

Trenger du boktips for å komme igang? Kom innom en av våre avdelinger og spør en av oss i skranken, eller se under «Vi anbefaler», der finner du mange bokanbefalinger.

Synes du det er vanskelig å finne bøker til noen av kategoriene? Her er tips til nettsider du kan oppsøke:
PRISVINNER: https://bokelskere.no/litteraturpriser/
FILMATISERT:  https://bergenbibliotek.no/inspirasjon/film/filmatiseringer
HANDLINGEN LAGT TIL ET STED DU VIL BESØKE: https://bokelskere.no/omtalte_steder/
UT AV KOMFORTSONEN: Her kan du for eksempel velge en ny sjanger, en science fiction-roman, en tegneserie, en biografi eller en bok av en forfatter du ikke har lest noe av tidligere.
ANBEFALT AV EN BIBLIOTEKAR: Gå inn på https://barum.folkebibl.no/category/vi-anbefaler/anbefalinger-voksne/ og finn en bok, eller send oss en epost og spør om vi kan sende deg en bokanbefaling.
Eller enda hyggeligere – kom innom en av våre avdelinger!

For å være med i trekning av premier, må skjemaet innleveres innen 9. september 2018.
GOD SOMMERLESING!

 

aug
2
tor
Utvidet eventyrstund @ Bærum bibliotek Høvik
aug 2@10:15-11:00

Tema blomster.  Vi leser og synger sanger om blomster.

sep
5
ons
Fotokurs for deg med mobil – lær å ta bedre bilder! @ Bærum bibliotek Bekkestua
sep 5@18:00-20:30

Morten Golimo holder fotokurs for deg med mobiltelefon.

Det har vært stor interesse for tidligere kurs med Morten Golimo, så vi gjentar suksessen!
Morten Golimo er en prisbelønnet fotokunstner med en rekke utstillinger bak seg. Han har også bred erfaring som journalist for både dags-, uke- og fagpresse. Han har holdt en rekke foto- og videokurs, workshops og foredrag blant annet i samarbeid med Kommunikasjonsforeningen og Norsk Journalistlag. Han har holdt flere fotokurs på Bekkestua bibliotek som raskt har blitt fulltegnet, og i høst blir de gjentatt.

Dette første kurset er et tilbud til alle som har lyst til å bli litt bedre til å ta bilder med mobiltelefonen. Du vil lære litt om komposisjon av bildet, om lysforhold, gode og dårlige motiver og om hvordan du skal unngå de verste feilene. Fotografi handler først og fremst om å se. Kurset vil derfor legge vekt på å gjøre deg mer bevisst på hva du ser og hva du har lyst til å fortelle med bildet ditt. Det skal ikke så mye mer til enn å være litt mer bevisst på dette for å klare å ta bedre bilder av barn eller barnebarn, av turen i skogen eller langs sjøkanten, eller av hyggelige sammenkomster.

Det andre kurset uken etter er et praktisk kurs hvor du konkret lærer hvordan du etterbehandler egne bilder i gratis-appen Snapseed. Les mer her.

En entusiastisk Morten Golimo demonstrerer mobilfotografi på ett av kursene han hadde tidligere.

Du trenger ikke spesielle forkunnskaper for å ha utbytte av kursene som er for alle mellom 20 og 102 år. Det eneste du trenger, en smart-telefon og lyst til å ta bedre bilder. Kursene holdes i møterom 1 og 2 på Bekkestua bibliotek.

Kursene er et samarbeid mellom Bærum bibliotek og Morten Golimo. Se bilder tatt av Morten på flickr eller instagram.

Pris: kr 400 per kurskveld, 700 kr for begge. Forhåndspåmelding / flere opplysninger:  Morten Golimo mobiltelefon 91345776 eller morten.golimo@icloud.com
Det er begrensning på antall deltakere, så vær rask!

Årsmøte og foredrag. Hvor hente inspirasjon til sine hager? @ Bærum bibliotek, Bekkestua
sep 5@19:00-21:00

Madeleine von Essen

To hagehistorikere, Madeleine v. Essen og Knut Langeland, vil fortelle om hvor man kan hente inspirasjon. De vil kåsere om «den gale Ludwig». Det var Ludwig II av Bayen som hentet sin inspirasjon i Wagners operaer og Solkongens Versailles. Foredragsholderne vil også fortelle noe om sine egne forbilder, historiske og nåtidige, bl. a. de nyformale hagene til Gertrude Jekyll i England.

Før foredraget vil Hagelaget avholde et kort årsmøte.

Møtet er åpent for alle og koster kr 50 inkludert te /kaffe, kake, frukt og lodd.

Arrangert av Bærum Hagelag.

 

Schloss Linderhof og den imponerende hagen.

sep
6
tor
Utvidet eventyrstund @ Bærum bibliotek Høvik
sep 6@10:15-11:00

Tema krypdyr. Vi leser og synger sanger om småkryp. Vi ser på småkryp som er funnet utenfor biblioteket.

sep
7
fre
Erik Bye i ord og toner – med Asbjørn Bakke og Hans Fredrik Jacobsen @ Bærum bibliotek Sandvika
sep 7@12:00-13:00
Erik Bye var Norge på to bein – stødig, raus og inkluderende. Men han slet også med indre demoner. Forfatter og journalist Asbjørn Bakke forteller historien om et ekstraordinært menneske. Musikk ved Hans Fredrik Jacobsen.

 

sep
11
tir
Norsk-svenske affærer fra Spania til Bærum @ Bærum bibliotek, Bekkestua
sep 11@19:00-20:30

Knut Hermundstad Aukrust og Dorte Skulstad

Den unike historien om trelastselskapet La Compañia de Maderas

Knut Hermundstad Aukrust og Dorte Skulstad har samarbeidet om flere bøker om Spania, og nå vil de berette om en unik og spennende historie hvor bærumsfamilier var involvert allerede fra starten i 1857 og helt til utpå 1970-tallet. Foredraget har stor lokalhistorisk interesse. Historien som fortelles, viser et nært samarbeid mellom Norge og Sverige (og Finland) når det gjelder trelastvirksomhet i Spania.

Før og etter foredraget vil Michal Angstreich spille spansk gitarmusikk med sang av Synnøve Anmarkrud.

Møtet er arrangert av Foreningen Norden i Bærum i samarbeid med Bærum bibliotek. Det er gratis adgang og åpent for alle.

 

Michal Angstreich

sep
12
ons
Gjør mobilfotobildene dine bedre! Meld deg på kurs på Bekkestua bibliotek! @ Bærum bibliotek, Bekkestua
sep 12@18:00-20:30

Morten Golimo holder fotokurs for deg med mobiltelefon.

Det har vært stor interesse for tidligere kurs med Morten Golimo, så vi gjentar suksessen!
Vil du lære hvordan du kan gjøre mobilfotobildene dine bedre, tøffere eller mer ”kunstneriske”? Eller rett og slett bare gjøre bildene tydeligere og skarpere?
Dette er et praktisk kurs hvor du konkret lærer hvordan du etterbehandler egne bilder i gratis-appen Snapseed. Du lærer hvordan du kan forbedre og justere fargene, lyset og kontrastene, hvordan du beskjærer, legger på effekter og fine kantrammer – og mye mer.
Et bilde er en fortelling fortalt med lys. Ved å lære Snapseed og noen andre triks, kan du gjøre lyshistorien din mer spennende.

Kurset er en oppfølger av fotokurset 5. september og er et samarbeid mellom Bærum bibliotek og Morten Golimo. Se flere bilder tatt av Morten på flickr eller instagram.

Tid og sted: Bekkestua bibliotek møterom 1 og 2, 12. september kl 18-20.30

Pris: kr 400. Kr 700 for begge kursene. Forhåndspåmelding / flere opplysninger:  Morten Golimo mobiltelefon 91345776 eller morten.golimo@icloud.com

Det er begrensning på antall deltakere, så vær rask!

Ubehandlet bilde tatt av Morten Golimo

Bildebehandlet i Snappseed av Morten Golimo

sep
15
lør
Peter Normann Waage om André Bjerke. I kampens glede
sep 15@12:00-13:30

«Ved siden av å være lyriker, kriminalforfatter, gjendikter og vitenskapsteoretiker, var André Bjerke en skarp polemiker som bidro i etterkrigstidens store kulturdebatter. I 2018 er det hundre år siden han ble født. André Bjerke var en stilsikker språkkunstner fra han var helt ung, og et talentfullt, humørfylt og lekende menneske som har satt sitt preg på norsk litteratur. Poesien er blitt folkelesning, kriminalromanene tilhører det ypperste innen sjangeren i Norge, og han har gledet flere generasjoner av barn med sin ABC og sine morovers. Peter Normann Waages biografi tar for seg alle sider ved Bjerkes virksomhet. Fordi Bjerke var så tett på sin samtid, en samtid han ofte sto i opposisjon til, er boken også en kulturhistorie.» Fra forlagets omtale.

Peter Normann Waage

Peter Normann Waage har et allsidig forfatterskap bak seg, med bøker og artikler om Russland, russisk litteratur, antroposofi, islam, ytringsfrihet, Firenze, renessansen og mye annet. Waage har fått  Riksmålsforbundets litteraturpris og Petropol-prisen i St. Petersburg for sin monografi om Dostojevskij. Fra 2013 ble han utnevnt til statsstipendiat.

Skrevet om «André Bjerke. I kampens glede»:

«For Bjerke har en særegen plass i norsk litteratur, og gikk gjerne på tvers av tidens motestrømninger, både i diktning og tenking. Og ved å framheve slike sider, er biografien også med på å utvide kunnskapen om krefter og tendenser i åndslivet her til lands. Og fortsatt er det mange sider ved diktningen hans som fortjener å gjenoppdages. Og når en minst venter det, dukker det rett som det er opp bitte små perler som for all del fortjener å tas vare på.» Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

«Peter Normann Waage gir et fascinerende innblikk i livet til en mann som havnet på kant med tidsånden.» Knut Hoem, NRK

«Medrivende om en dikter og hans tid.» Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen.

«Velskrevet og svært lojal.» Sindre Hovdenakk, VG

«Dette er den definitive biografien.» Fredrik Wandrup, Dagbladet

Høvik bokhandel stiller med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

sep
24
man
Litteraturquiz for barn @ Bærum bibliotek Høvik
sep 24@15:00-16:00

Meld på et lag (maks 4 personer). Hvert lag må lese to bøker: Charlie og sjokoladefabrikken av Roald Dahl og Sønnen til læreren: den nye læreren (nr 1) av Bjørn Ingvaldsen. Det serveres popcorn og drikke. Premie: SF Kino gavekort, og trøstepremier. Påmelding: ashild@barum.folkebibl.no eller 67 50 96 70. Arr. i samarbeid med Høvik biblioteks venner.

Vi feirar den europeiske språkdagen med språk-kviss – (altå språkquiz)! @ Bærum bibliotek, Bekkestua
sep 24@19:00-20:30
Alle som er interessert i godt og dårleg norsk, i språkblomster, språklege noter og unoter, i kino kontra sjino, i da og i når, enno og endå; dei kan møte opp i den store salen i Bekkestua bibliotek klokka 19.00.
Ved sida av språkblomster blir det kaker, kaffi og godt samvær.
Arragangør: Bekkestua bibliotek i samarbeid med Bærum Mållag.
sep
26
ons
De norske kandidatene til Nordisk råds litteraturpris! @ Bærum bibliotek, Bekkestua
sep 26@19:00-21:00

Roskva Koritzinsky Foto: Håkon Borg

Denne gangen er det Carl Frode Tiller som er nominert for romanen «Begynnelser» og Roskva Koritzinsky som er nominert for «Jeg har ennå ikke sett verden». Musikalske innslag blir ved norsk-britiske Shaun Bartlett. Siden Carl Frode Tiller er forhindret fra å komme, vil litteraturkritiker Tom Egil Hverven stille i hans sted.

Dette blir den 25. gangen Nordisk råds norske delegasjon på Stortinget, Foreningen Norden i Bærum og Bærum bibliotek samarbeider om arrangementet.

Jeg har ennå ikke sett verden. «Koritzinsky viser en uvanlig evne til både å zoome inn øyeblikksdetaljer og gjengi skiftningene og alt det uvisse i et livsløp på få sider. Ikke minst klarer hun å vise hvor tett sammenvevd det nære og det fremmede er mellom mennesker… Koritzinsky skriver på en måte som kan få en til å føle at disse setningene fortløpende snur seg for å betrakte seg selv, med en vedvarende årvåkenhet og en litterær bevissthet som vitner om et sterkt gehør for språkets egen, doble kraft – til å kartlegge og til å oppløse.» Les mer fra Nordisk Råds begrunnelse for nominasjonen.

Carl Frode Tiller

Begynnelser. «Carl Frode Tiller følger opp Innsirkling-trilogien – et hovedverk i den norske litteraturen på 2000-tallet (hvor han også ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris) – med en roman der han benytter sine avanserte fortellerstrukturer på et helt nytt stoff. Begynnelser åpner med at Terje, som jobber som miljøkonsulent med bevaring av biomangfold som spesialområde, ligger på sykehus etter et selvmordsforsøk. Derfra fortelles historien baklengs, slik at leseren tas med på en reise bakover i tid… Som få andre synes Tiller å ta Søren Kierkegaards ord på alvor: Livet må leves forlengs, men forstås baklengs”. Les mer fra Nordisk Råds begrunnelse for nominasjonen.

Tom Egil Hverven

Tom Egil Hverven er kjent fra en rekke litteratur- og kulturprogrammer i NRK og er nå hovedanmelder i Klassekampens bokmagasin. I 1998 ble han kåret til Årets litteraturkritiker, og i 2017 mottok han Olav Dalgards kritikarpris.

Shaun Bartlett har gitt ut fem soloalbum, han har skrevet filmmusikk for flere filmer og TV-serier, og ikke minst varmet opp for selveste Leonard Cohen på Bislett stadion. I 2017 ga han ut EP-en «Going Places» i forbindelse med filmmusikken til «Petter Uteligger: Fra gata til Nordkapp». Han er kanskje mest kjent for sine opptredener på «Gullruten» og «The Voice», hvor han samarbeidet tett med Magne Furuholmen (a-ha).  Konserter med Shaun Bartlett har blitt beskrevet som sjeldent nære og med en magisk evne til å fryse tiden. Shaun er kjent for sin fantastiske stemme og sine vakre, melankolske komposisjoner. Også bor han i Bærum…

En stortingsrepresentant fra den norske delegasjonen til Nordisk Råd vil introdusere kandidatene.

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

Shaun Bartlett kommer til biblioteket på Bekkestua!

Shaun Bartlett kommer til biblioteket på Bekkestua! (Bildet er fra Wikippedia)

okt
1
man
Høstferie @ Bærum bibliotek Høvik
okt 1@11:00-14:00

Kom på biblioteket og brett bokser eller bygg Lego. Store grupper må melde seg på: tlf: 67 50 96 70 eller ashild@barum.folkebibl.no. Mandag og tirsdag er det Lego og bretting av bokser. Onsdag og torsdag bare Lego. Arr. i samarbeid med Høvik biblioteks venner.
Man. 1. okt. tir. 2. okt., ons. 3. okt., tor. 4. okt. kl. 11.00 – 14.00.

okt
2
tir
Høstferie @ Bærum bibliotek Høvik
okt 2@11:00-14:00

Kom på biblioteket og brett bokser eller bygg Lego. Store grupper må melde seg på: tlf: 67 50 96 70 eller ashild@barum.folkebibl.no. Mandag og tirsdag er det Lego og bretting av bokser. Onsdag og torsdag bare Lego. Arr. i samarbeid med Høvik biblioteks venner.
Man. 1. okt. tir. 2. okt., ons. 3. okt., tor. 4. okt. kl. 11.00 – 14.00.

Klimahendelser som har påvirket Nordens historie @ Bærum bibliotek, Bekkestua
okt 2@19:00-20:30

Ole Humlum

Foredrag i salen ved Ole Humlum, professor emeritus.

Her gjennomgås Nordisk klimahistorien fra dannelsen av Danmark under siste istid, til de Nordiske kriger, heksebrenning, nødsårene under Den lille istid og oppgangstiden deretter. Der gis også eksempler på klimabetinget kystendring i svært stor skala, samt hvordan landformer i det tapte land den dag i dag påvirker moderne samferdsel. I forbindelse med denne naturlige kysterosjon skaptes samtidig betingelser for stor sandflukt, som under Den Lille Istid lagde byer i Jylland og på Sjælland øde. Foredraget er et samarbeid mellom Foreningen Norden og Klimarealistene, og er det første i en serie «Fakta om klimaet» arrangert av Klimarealistene.

Ole Humlum har vært professor i Fysisk Geografi ved Universitetet i Oslo og ved UNIS Svalbard. Han har skrevet den klimahistoriske boken «Det besværlige klima», Odense, Danmark 2012.

Arrangert av Klimarealistene og Foreningen Norden i Bærum. Gratis inngang.

okt
3
ons
Høstferie @ Bærum bibliotek Høvik
okt 3@11:00-14:00

Kom på biblioteket og brett bokser eller bygg Lego. Store grupper må melde seg på: tlf: 67 50 96 70 eller ashild@barum.folkebibl.no. Mandag og tirsdag er det Lego og bretting av bokser. Onsdag og torsdag bare Lego. Arr. i samarbeid med Høvik biblioteks venner.
Man. 1. okt. tir. 2. okt., ons. 3. okt., tor. 4. okt. kl. 11.00 – 14.00.

okt
4
tor
Utvidet eventyrstund @ Bærum bibliotek Høvik
okt 4@10:15-11:00

Tema høst.  Vi leser høstfortellinger og synger høstsanger. Vi lager et høsttre på biblioteket, hvor du tegner fra en bok/fortelling du har hørt.

 

Høstferie @ Bærum bibliotek Høvik
okt 4@11:00-14:00

Kom på biblioteket og brett bokser eller bygg Lego. Store grupper må melde seg på: tlf: 67 50 96 70 eller ashild@barum.folkebibl.no. Mandag og tirsdag er det Lego og bretting av bokser. Onsdag og torsdag bare Lego. Arr. i samarbeid med Høvik biblioteks venner.
Man. 1. okt. tir. 2. okt., ons. 3. okt., tor. 4. okt. kl. 11.00 – 14.00.

okt
5
fre
Carl Fredriksens Transport – med Hilde Vesaas @ Bærum bibliotek Sandvika
okt 5@12:00-13:00

Hva får et menneske til å risikere livet for andre? Dette er den ukjente fortellingen om operasjonen som reddet et tusentalls mennesker over grensen til Sverige under andre verdenskrig.

 

 

okt
18
tor
Kim Jong-un – Et skyggeportrett av en diktator @ Bærum bibliotek, Bekkestua
okt 18@18:00-19:30

Sun Heidi Sæbø © Foto: Johanna Siring

Sun Heidi Sæbø er nyhetssjef i Dagbladet og en mye brukt ekspertkommentator om Nord-Korea.  I 2015 ga hun ut den kritikerroste boken Kims lek, og i år har hun fulgt opp med «et skyggeprtrett av en diktator».

«Denne boken bør Donald Trump Lese!…

Et av problemene med Kim, er at han er en slik person de aller fleste av oss elsker å hate. Derfor er det fristende å tro absolutt alle de bisarre og brutale historiene som kommer ut av Nord-Korea.
En av Sæbøs store fortjenester er at hun nyanserer dette bildet. Det gjør hun helt uten at det unnskylder ugjerningene som kan dokumenteres. Men det er små tegn til en slags liberalisering, med private markeder. Det er heller ikke helt umulig å få informasjon utenfra, selv om det er farlig.» (Aftenposten)

Sun Heidi vil ta utgangspunkt i sine bøker om Kim Jong-un og Nord-Korea, og fortelle oss om dette mest lukkede landet de færreste av oss har besøkt. Nord-Korea er i sentrum av verdensbegivenhetene, og når dette skrives er alt uvisst om hvordan dramaet mellom USA, de to koreanske landene, Japan og andre naboer vil utvikle seg. Vi ser frem til å få Sun Heidi på besøk denne ettermiddagen.

Boksalg ved Høvik bokhandel. Møtet holdes i Gråsonen inne i biblioteket. Gratis inngang.

 

Translate »