I 2003 publiserte Max Brooks (som forøvrig er den berømte komikeren Mel Brooks’ sønn) «The zombie survival guide», en humoristisk bok om hvordan overleve en zombieinvasjon. I 2006 kom oppfølgeren «World War Z: an oral history of the zombie war», som derimot ikke er en humoristisk bok. Leser du denne boka etter å ha sett filmen «World War Z» med Brad Pitt i hovedrollen, som kom ut på kino og dvd i 2013, vil du fort oppdage at filmen bare har lånt tittelen og lite annet. Filmen er forøvrig underholdende, men har ikke den samme dybden og kompleksiteten som boken har.

Ti år etter den verdensomspennende zombiekrigen, som nesten utryddet menneskeheten, drar Max Brooks ut i verden for å intervjue de overlevende. Han føler sterkt at historien må skrives ned, i et håp om at fremtidige generasjoner lærer av de feilene som hittil er begått.

Denne boken er så mye mer enn en zombiebok/akopalyptisk roman. Brooks intervjuer overlevende over hele verden, fra barn til de godt voksne, som opplevde å stå ansikt til ansikt med de udøde. Han drar til den lille landsbyen i Kina der utbruddet startet, og følger sporene/utbredelsen av epidemien til katastrofen var et faktum.

Dette er en historie om grenseløs arroganse, feighet, mot, håp og hensynsløshet. Hensynsløsheten kommer inn ved innføringen av Redekerplanen, der bare enkelte områder ble evakuert for å etterlate resten av befolkningen til å holde stand alene mot zombiene. Dette ble gjort for å sikre at menneskeheten ville få en sjanse til å overleve. Mange flyktet til det iskalde nord i Canada og andre nordlige områder fordi man fant ut at zombiene frøs fast i isen og snøen, men om våren tinte de opp igjen! Det nyttet heller ikke å etablere kolonier på fjerntliggende øyer, da zombier ikke kan drukne og kunne bevege seg langs havbunnen.

Denne romanen er en av de bedre akopalyptiske romanene jeg har lest, den kombinerer hjerte med spenning og anbefales til de som liker spenningsromaner utenom det vanlige.

Anbefalt av Oddbjørg

Translate »