Veien ved Boolavaun av Anne Enright

Anne Enright regnes som en av Irlands største nålevende forfattere. Hun fikk Bookerprisen for Sammenkomsten (The Gathering) i 2007, og ble igjen nominert til prisen med denne romanen i 2015. Romanen er delt inn i to deler, i den første blir vi kjent med matriarken Rosaleen og hennes fire barn, på ulike stadier i livene deres. I åpningskapittelet er yngstedatteren Hanna tolv år gammel og blir med broren Dan og kjæresten hans på teater. Det gjør så sterkt inntrykk på henne at det får følger for hennes yrkesvalg. Hanna utdanner seg til skuespiller, og bosetter seg i Dublin. Dan bestemmer seg for å bli katolsk prest, og proklamerer dette stolt til hele familien. Moren reagerer med et voldsomt utbrudd, hun flykter opp på soverommet og blir der i to uker. Dan blir ikke prest, istedet reiser han til New York, der han tiltrekkes av homsemiljøet i New York. Han opplever aids-epidemien tett på kroppen (denne delen av boken minnet meg forresten veldig om Jonas Gardells Tørk aldri tårer uten hansker).

Rosaleen er alt annet enn en enkel mor. Hun er svært opptatt av å være i sentrum av begivenhetene, helst vil hun være det hele tiden. Hun er tiltaksløs på egne vegne, men svært ambisiøs på barnas vegne. Eldstesøsteren Constance drømte om å flytte til New York, men klarer aldri å løsrive seg, og blir boende i den lille byen på vestkysten av Irland. Hun får tre barn, og er den som tar seg av moren. Emmet har blitt en desillusjonert bistandsarbeider i Mali i Afrika.

Første del av boken kan nesten minne om en novellesamling fordi handlingen er såpass sprikende, men i siste del føyer historiene seg sammen. Moren setter seg ned og skriver julekort til barna. Hun har bestemt seg for å selge huset, og inviterer de fire barna hjem til en siste julefeiring i barndomshjemmet. Det er duket for dramatikk når alle samles til julemiddagen! Veien til Boolavaun er en vakker og sterk fortelling om en familie som forsøker å finne tilbake til det som en gang knyttet dem sammen.

BESTILL BOKEN FRA BÆRUM BIBLIOTEK
Vi har også den engelske utgaven.

 

 

Translate »