Frihet av Jonathan Franzen

Jonathan Franzen ble kjent over store deler av verden med romanen Korrigeringer, som kom på norsk i 2001. Den amerikanske forfatteren har til og med vært på forsiden av  det amerikanske nyhetsmagasinet Time. Det er kun svært innflytelsesrike mennesker som får pryde dette magasinets forside, og det går ca ti år mellom hver gang det er en forfatter. I et essay Franzen skrev i 1996, originalt kalt «Why bother?» (også kalt «The Harper’s Essay», fra samlingen Å være alene), fortviler forfatteren over romanens posisjon og påvirkningskraft i samfunnet, og hvor vanskelig det er for romanen å konkurrere mot stadig mer rask underholdning i form av tv, tv-serier, internett osv. Han skriver også her om hvordan faren mente at det å komme på forsiden av Time, det var toppen av kulturell autoritet. Franzen skriver litt tørt at Time var kjent for å skape den nasjonale smak, men at de nå stort sett bare gjenspeiler den.

Frihet er Franzens fjerde roman. Vi møter ekteparet Patty og Walter Berglund, som bor sammen med barna Joey og Jessica i St Paul i Minnesota. I åpningskapittelet zoomes den perfekte middelklassefamilien inn, de har bosatt seg i et nabolag som gradvis har blitt gentrifisert. Patty var en stjerne på basketballaget på skolen, men har funnet seg til rette som hjemmeværende mor. Walter har vært kjent for naboene som den miljøengasjerte juristen som kommer syklende i snøkaoset i februar. Da Patty møtte Walter, møtte hun samtidig hans romkamerat, den karismatiske rockesangeren Richard Katz. Patty vakler mellom de to guttene, usikker på hvem hun skal velge. Valget faller på den trygge, snille Walter. Etter en del lykkelige småbarnsår, begynner det perfekte bildet å slå sprekker. Sønnen Joey gjør opprør og flytter inn hos de ukultiverte naboene som Patty ikke liker. Walterblir mer og mer involvert i et vanvitttig prosjekt der de forsøker å redde en utrydningstruet fugl ved å rasere store skog- og fjellområder i Virginia til mer kulldrift, for så å skulle gjenskape urørt natur til den utrydningstruede arten igjen. Patty og Walter har ikke så mye til felles lenger, og hele tiden spøker studiekameraten Richard i bakgrunnen. Kan Walter stole på sin bestevenn?

Patty, Walter, Joey og Richard forteller alle hver sin historie, og vi rekker å komme godt inn under huden på dem i denne romanen som er på nærmere seks hundre sider. Skal jeg trekke frem det jeg liker best ved denne romanen, så må det bli dialogene. Og Franzens fintfølelse for menneskelige relasjoner. Forfatterens miljøengasjement lyser gjennom, det gjør også hans raseri mot Bush og krigen mot Irak.

Frihet er en stor roman som favner over mye. Det handler om å redde en utrydningstruet fugl, om overbefolkning, om ettervirkningene av 11. september, om tenåringskjærlighet, om det å plutselig bli voksen, om ekteskap, om utroskap, om tilgivelse. Og mye, mye mer. Det handler om hvordan vi bruker og misbruker vår frihet. En stor, underholdende roman som får deg til å tenke.

BESTILL BOKEN FRA BÆRUM BIBLIOTEK

Translate »