Judas av Amos Oz. Arneberg forlag 2016

Dette er første romanen på ti år fra den israelske forfatteren som ofte er nevnt i sammenheng med Nobelprisen i litteratur. Amos Oz er kjent som forkjemper for en tostatsløsning i konflikten mellom israelere og palestinere. Romanene hans forteller Israels historie gjennom de ulike karakterene han skildrer. I denne romanen presenterer han flere innfallsvinkler til problemene i hjemlandet uten å gi svarene.

Vi møter Shmuel Ash, en israelsk student i personlig krise. Han har avbrutt studiene på grunn av farens sviktende økonomi som gjør det umulig for ham å forsette. I tillegg har kjæresten gått fra ham. Forfatteren gir en levende beskrivelse av Shmuel: «Han var en kraftig mann, fem og tyve år gammel, sjenert, følsom, sosialist, astmatiker, ble fort i fyr og flamme og lett skuffet….» Shmuel får en deltidsjobb som assistent og samtalepartner hos den eldre kunnskapsrike Gershom Wald. Han flytter inn på loftet hvor Wald bor. Avtalen er arbeid mot kost og losji. Den egentlige eier av huset er den vakre, tyve år eldre Atalja. Hun er Walds svigerdatter og bitter enke etter at mannen falt i de første kampene i 1948. Det tar ikke lang tid før Shmuel er håpløst forelsket i Atalja.

Shmuel forlot studiet og avhandlingen sin om «Jesus sett med jødenes øyne». Judas blir et hovedtema i avhandlingen. Judas er den som tror på Jesu guddommelighet og som overtaler ham til å la seg korsfeste for å fullføre sin oppgave som Guds sønn. Det er Judas som forråder Jesus og senere tar sitt eget liv. Var Judas egentlig en forræder? Var han en brikke i spillet som førte til at vi fikk kristendommen? Hva hadde skjedd hvis ikke han hadde forrådt Jesus og trodd på oppstandelsen? Var Judas det første, ekte kristne mennesket eller en sviker?

Gjennom sterke og nærværende skildringer av de ulike personene i romanen og samtalene mellom Shmuel og Wald, fortelles historiene som belyser konflikten i det hjemsøkte landet. Amos Oz makter å gripe leseren, selv om det krever noe av oss for å forstå denne smertefulle historien. Oz har også levende beskrivelser av bybildet i Jerusalem og menneskene som bor der. Her er muligheten for en god litterær opplevelse samtidig som romanen tvinger deg til å reflektere over denne komplekse situasjonen på alle plan.

Lån boken i Bærum bibliotek

Translate »