Og du kom ikke tilbake av Marceline Loridan-Ivens

Far og datter på samme transport gjennom Frankrike under andre verdenskrig. Han skal ende opp i Auschwitz, hun i Birkenau. Han får smuglet en papirlapp over til henne, men hun husker ikke hva som sto på den. Det er dette denne lille boken handler om. Det å glemme det man vil huske, men å huske det man helst vil glemme. Om hvordan man skal klare å overleve med alt man har sett, opplevd, kjent på kroppen og mistet.

Denne boken grep meg og ga meg frysninger helt inn i ryggraden. Den er naken, stillferdig og grusom, og står i stor kontrast til alle page-turnere med nåtid/fortid fra andre verdenskrig som har kommet de siste årene. Loridan-Ivens skriver konsentrert og nøkternt, uten glorifisering eller melodrama. Det er dette som skjedde, det er dette hun har måttet leve med. Personene i boken får liv fordi de en gang var levende, og hun gjør historien så nær at man nesten føler man opplever det selv. En utrolig sterk og annerledes roman som sitter i lenge.

Marceline Loridan-Ivens ble født i Frankrike i 1928 av jødiske foreldre. Dette er hennes historie, og brevet faren hennes aldri fikk.

BESTILL BOKA FRA BÆRUM BIBLIOTEK

 

 

Translate »