Valeyrivalsen av Guðmundur Andri Thorsson

Denne boken ble nominert til Det nordiske råds litteraturpris i 2013. Den handler om en liten fiskelandsby, Valeyri, på Island. Boken består av 16 små kapitler som alle er satt til dagen da den årlige sommerkonserten holdes i den lille kirken i landsbyen. Etter et innledningskapittel er første personen vi møter denne dagen Kata, korets dirigent. Hun sykler avgårde på vei til korøvelse, og dette blir omdreiningspunktet i resten av boken.

Alle har sin historie, sin fortid, tanker, drømmer og hemmeligheter. Vi møter blant annet en som drikker seg fra sans og samling en gang i året fordi han ikke klarer å bearbeide mishandlingen han opplevde som gutt; vi møter to ektepar som er bestevenner, men skjuler ting fra hverandre; vi møter en dame som sitter ensomt hjemme og skanner inn bilder av gamlekjæresten for å legge de ut på facebook; vi møter pastoren som desperat prøver å gjøre opp for sine synder og laster, men faller tilbake i gamle spor så snart han er ordentlig våken.

Fréttablaðiið har skrevet: «En vidunderlig vakker historie, som dufter av sol og salt og menneskelig lengsel». Dette er en passende beskrivelse. Mange av personene vi møter i boka har noe de lengter etter, om det så er frigjørelse fra synd eller en person, eller om å bli fri fra minnene om noe de angrer på. Det er historier om vennskap, kjærlighet, musikk – om alle tingene som gjør livet verdt å leve, men som også gjør det vanskelig.

Boken gir et innblikk i det landlige Island, en scene kanskje ikke mange har erfaring med, i alle fall ikke undertegnede – det er noe vakkert og mystisk over dette landet. Språket i boka har en lyrisk tone og kan minne litt om de gamle islandske skalder.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Translate »