Sweeney Todd

Barbereren Sweeney Todd. Bilde fra British Library

Såkalte «Penny Dreadfuls» var engelske skillingshistorier og umåtelig populære i Victoriatidens England – den tids billige skrekkfilmer. Her var mordere, monstre, foreldreløse uskyldige, forgiftere, gamblere, landeveisrøvere… Den mest kjente skillingshistorien er nok fortellingen om Sweeney Todd, eller for å gi den sitt fulle navn, The String of Pearls; or, The Barber of Fleet Street. Du kan lese enda mer om penny dreadfuls i denne fine artikkelen fra British Library sin blogg.

Og nå har det altså kommet en serie som heter Penny Dreadful som setter seg fore å være helt og holdent i de billige gamle heftene sin ånd. Serien foregår i et tåkete, dunkelt 1800-talls London som er befolket av mange persontyper kjent fra god, gammeldags skrekklitteratur, og som danner en slags hemmelig forening for å bekjempe mørke krefter. (Hvis noen synes dette kanskje kan likne litt vel mye på Alan Moore sin serie The League of Extraordinary Gentlemen må man få minne om at talentet låner, og geniet stjeler.) Vi møter Dorian Gray, en ung Victor Frankenstein, den tidligere eventyreren Malcolm Murray (far til Mina Murray som er kjent fra Dracula), den mystiske miss Ives og den amerikanske revolver-showmannen Ethan Chandler. Skuespillerne er førsteklasses og inkluderer selveste Timothy Dalton, kjempetalentet Eva Green og 90-talls kjekkasen Josh Hartnett.

Penny Dreadful

Serien er full av spenning, skrekk og sjarm. Det er fryktelig mange figurer å holde rede på og heldigvis har amerikanerne kommet helt til andre sesong, så vi får vite mer om alle sammen etter hvert. Alle som liker gotisk skrekk, tragiske forhistorier, begravde hemmeligheter og stemningsfulle herskapshus kan ikke gå glipp av denne serien.

BESTILL SERIEN FRA BÆRUM BIBLIOTEK!

Anbefalt av Elin

Translate »