Wikipedia og wikier

Sjekket 15.02.2018 LCh

Norsk Wikipedia er et svært godt redskap og utgangspunkt til å finne god og nyttig informasjon om mange emner og temaer. Som alle andre informasjonskilder må Wikipedia vurderes kritisk. Her er noen tips til å få bedre utbytte av Wikipedia:

 • Grønn stjerne øverst til høyre på artikkelen betyr at den er anbefalt.

  Jimmi Wales, stifter av Wikipedia

  Jimmi Wales, stifter av Wikipedia

 • Gullstjerne øverst til høyre betyr at artikkelen er utmerket.
 • Se etter advarsel om at artikkelen mangler kilder, referanser, er ustrukturert, er for kort, eller ikke holder den standard som Wikipedia krever. Slike advarsler står gjerne øverst på siden (av og til nederst), eller over ett bestemt avsnitt. Bruk slike artikler med forsiktighet, eller finn andre kilder for informasjon.
 • Se etter om artikkelen har en hengelås øverst på siden. Det betyr at noen har prøvd å sabotere artikkelen. Wikipedia tilstreber nøytralitet, men vær obs på at det kan være flere meninger om innholdet i de forskjellige artiklene, se gjerne fanen Diskusjon.
 • Store artikler om viktige temaer blir gjerne passet på av flere wikipedianere og du kan derfor regne med at feil blir rettet raskt og at artikkelen blir oppdatert.
 • Gir den norske artikkelen i Wikipedia for lite informasjon, se venstre spalte med oversikt over hvilke andre språk som har tilsvarende artikkel. Den engleske versjonen av Wikipedia er den mest omfattende, både i antall artikler og i artikkellengde. Den tyske versjonen regnes av mange som den grundigste og beste.
 • Bruk norsk Wikipedia til å finne riktige betegnelser på engelsk eller andre språk. Søk f.eks på «Karl den store», gå så til en annen språkversjonen.
 • Wikipedia kan også gi deg synonymer, andre betegnelser eller brukte stavemåter, samt latinske navn du kan bruke videre i søk andre steder.
 • Noe av det beste i Wikipedia er nederst på siden!!!  Se alltid etter referanser og eksterne lenker. De er spesielt omfattende i den engelske utgaven.
 • Kombiner bruk av Wikipedia med andre kilder til informasjon, f.eks Store Norske Leksikon, bøker lånt på bibliotek eller se Finn faktainformasjon – referanse og oppslagsverk.
Hva er en wiki, og om WiliLeaks

En wiki er en nettside som gjør det lett for brukeren å bidra med endringer eller å legge til nye dokumenter om et gitt tema. Målet er å utvikle tekst og innhold sammen. Ordet wiki kommer fra Hawai og betyr kjapp. (I betydningen kjapp å oppdatere, lett å arbeide med, ikke kjapp kunnskap.) Wikipedia er den største wikien, men forøvrig finnes det wikier om det meste. Wikier blir også brukt internt på skoler, i bedrifter og organsisasjoner for kunnskapsdeling og samarbeid.

Les mer om  wikier i norsk og engelsk Wikipedia. Der finner du også lenker til nettsteder som vil hjelpe deg å opprette en wiki.

HowStuffWorks har en fin artikkel om wikier.

Se en video med Jimmi Wales «The birth of Wikipedia» fra TED.com

WikiLeaks er en wiki som publiserer dokumenter som styresmakter eller organisasjoner ønsker å hemmeligholde. Den har periodevis ligget nede pga sterk motstand, men er nå aktiv igjen med nye avsløringer.
Da finanskrisen rammet Island, og rettsapparatet nektet offentliggjøring av sentrale dokumenter fra Kaupting bank, ble de offentliggjort i WikiLeaks. Dette var med på å starte opprøret som førte til folkeavstemmingen og et rungende nei til den inngåtte avtalen om at skattebetalerne skulle betale bankenes gjeld til utlandet. Siden har nettstedet blitt spesielt mye omtalt i forbindelse med offentliggjøring av tusenvis av dokumenter fra krigene i Afghanistan og Irak, og diplomatiske rapporter fra amerikanske ambasader. Etter stadig alvorligere avsløringer ble WikiLeaks ett av de mest beskyttede nettstedene i verdensveven. Nettsiden har i perioder ikke vært i stand til å ta imot nye avsløringer pga rettsaker og anklager mot stifteren Julian Assange. Kortselskapene har også hindret økonomiske overføringer. Dokumenter som er offentliggjort er nå tilgjengelig på nettsiden. Les mer i Wikipedia om WikiLeaks og sentrale saker som er avslørt. WikiLeaks har også en avansert søkeside.

Mer om Wikipedia

Wikimedia Foundation, som også står bak Wikipedia, har i tilknytning til leksikonet startet en rekke prosjekter. Full oversikt får du på hovedsiden Meta-Wiki. Innholdsprosjektene samler og presenterer materiale som også kan benyttes etter reglene i Creative Commons.  Flere av prosjektene er i startfasen. Søk via disse nettstedene:

 • Wikimedia Commons samler og presenterer forskjellige typer media som bilder, lyd og video. Sjekk høyre spalte for innhold, eller bruk søkeboksen.
 • Wikiquote samler sitater fra hele verden,  også norsk. Se oversikt over feilsiteringer. Wikiquote er nå et godt sted å søke etter sitater.
 • Wikispecies har som mål å samle inn bilder av alle verdens arter.
 • Wikinews presenterer nyheter på en rekke språk.
 • Wikibooks med e-bøker, først og fremst lærebøker, på en rekke språk, også norsk.
 • Wikiversity med læringsressurser på alle nivåer og flere språk.
 • Wiktionary hvor målet er å skape frie og åpne ordbøker. Finnes på 350 språk, også norsk.
 • Wikisource er et digitallt bibliotek for tekster som ikke er beskyttet av opphavsretten. Finnes på flere språk, også norsk.
 • Wikivoyage, med reiseinformasjon.
Translate »