Den usynlige veven og databaser

Sjekket  3.12.18 LCh

Den såkalte «usynlige veven» har blitt mer synlig gjennom avanserte og spesielle søkemotorer som klarer å finne og søke i stadig flere filformater og typer medier. Men fortsatt er mye «skjult».  Det kan være innholdet i databaser, bibliotek, museer, arkiver o.a.  Den «usynlige» veven er beregnet til å være langt større enn den synlige. Her ligger mye verdifullt av ofte høy faglig kvalitet. For å finne den norske usynlige veven, prøv å gå til den institusjonen eller organisasjonen som dekker fagområdet, f.eks

  • Arkivportalen som inneholder store mengder dokumenter fra norsk historie.

Se avsnittet Vitenskapelige dokumenter og tidsskriftartikler for søk i og etter databaser med vitenskapelig innhold. Se også Søk i og etter bøker.

Mediesamlingen til Bærum bibliotek er et eksempel på den usynlige veven. Du kan ikke finne ut hva biblioteket eier via en søkemotor. Du må søke direkte i søkefeltet du finner på bibliotekets nettside.

Mediesamlingen til Bærum bibliotek er et eksempel på den usynlige veven. Du kan ikke finne ut hva biblioteket eier via en søkemotor. Du må søke direkte i søkefeltet du finner på bibliotekets nettside.

  • Større folkebibliotek kan abonnere på databaser som Lovdata eller Gyldendal Rettsdata, Byggforsk kunnskapssystemer m.fl som kan være nyttige for de fleste. Sjekk gjerne bibliotekets nettside eller ta kontakt.
  • Søk i vanlige søkemotorer etter den «usynlige» veven ved å kombinere søkeordet med database. Det finnes databaser om det meste.
  • Prøv også å kombinere emnet med arkiv/archive, samling/collection eller museum.
  • Lifewire med eksempler på engelskspråklige arkiver i fulltekst.
Les om det usynlige nettet

Det mørke nettet

Den virkelig usynlige veven er imidlertid «det mørke nettet», eller Darknet, hvor du bruker egne søkeredskaper som anonymiserer brukeren. Brukes først og fremst av kriminelle, men også av opposisjonelle i diktaturstater for å beskytte seg mot myndigheters forfølgelse. Har blitt mer brukt av vanlige nettbrukere etter avsløringer av omfattende overvåkning (NSA). Søk i det mørke nettet kan vekke myndigheters interesse for deg. Du må også være klar over at i det mørke nettet gjelder ingen regler, så vit hva du begir deg ut på! Les om det mørke nettet i Wikipedia. Les mer om «The Dark Web«.

Translate »