Austronauten og botanikeren Mark Watney som er med på en ekspedisjon til Mars, blir etterlatt etter en sandstorm. Kollegaene i besetningen til Ares-3 tror at han er omkommet, så  de avbryter ekspedisjonen og forlater planeten. Når han våkner etter  å ha blitt slått bevisstløs, får han ikke panikk og blir heller ikke hysterisk.  Mark er først og fremst en rolig og praktisk mann. Humoren hans hjelper ham i kampen for overlevelse. Metodisk setter han i gang med å få en oversikt over mat og materiale han har til rådighet. Dessverre viser det seg at han bare har mat for ett år. Oksygenet vil vare i om lag 1500 timer, og vannreserven er heller ikke nok til å overleve til neste Mars-ekspedisjon, som er planlagt om 4 år. Mark må prøve å overleve så lenge han kan.

Med god hjelp av botanikkbakgrunnen sin, pluss en del mekanikerferdigheter, setter han i gang med å gi seg selv bedre odds. Mark regner seg frem til hvilke planter han kan dyrke frem, som vil gi ham mest kalorier. Deretter må han finne ut hvordan han skal gi grønnsakbedet nok vann, oksygen og næring for å overleve på denne ugjestmilde planeten. Slik går dagene for Mark, mens han må takle utfordringene den ugjestmilde planeten stadig utsetter ham for.

Samtidig på romfartssenteret i Houston oppdager tilfeldigvis en tekniker, som overvåker satelittbilder fra Mars, spor etter menneskelig aktivitet. Til deres store forskrekkelse, men også glede, oppdager de at Mark i høyeste grad er i live. Alle aktiviteter og oppgaver går så til å prøve å gi Mark bedre odds for å overleve, og utklekke en plan for å hente ham hjem.

Boka er lettlest og morsom, med mye teknisk informasjon. Men liker du hard science, er dette en fornøyelig og spennende bok.

Boka er blitt filmatisert med Matt Damon i hovedrollen som Mark Watney, og kommer på kino i begynnelsen av oktober.

BESTILL BOKA FRA BÆRUM BIBLIOTEK!

Anbefalt av Oddbjørg

Translate »