Jon Bing døde i januar 2014, og da endte Norges største litterære bromance. Jusprofessor og forfatter Bing var én halvdel av Bing & Bringsværd, som mer eller mindre egenhendig satte fantasy og science fiction på det litterære kartet i Norge på 70-tallet. Og i 2014 kom også vennenes siste bok sammen, fremtidskrimmen London 2084.

Grunnen til at jeg nevner Bringsværds tidligere makker er at han også var kjent for å samle på elefanter, og den ene hovedpersonen i Bringsværds nyeste bok Kalifens gave er – akkurat – en elefant.

Faktisk er elefanten tittelens gave, fra kalif Harun Al-Rashid til Karl den Store. Mannen som må bringe mirakelet fra Baghdad og til Frankrike er jøden Isak, en middelaldrende radhanit (en slags veiviser og handelsreisende). Han har slettes ingen elefanterfaring, men med hjelp av en flink elefantpasser får han et godt forhold til elefanten – så godt at de begynner å prate sammen. Og det blir etter hvert mange samtaler på den lange veien gjennom Østen og Europa.

Kalifens gave er klassisk Bringsværd på mange måter. Historisk handling, vakkert og presist språk, kjærlighet til dyr, underfundig humor og fantastiske elementer. Og dette rolige, varme, ektefølte vennskapet mellom en ordets mann og en elefant står i sentrum hele veien.

BESTILL BOKEN FRA BÆRUM BIBLIOTEK! [finnes også som e-bok]

Anbefalt av Elin

Translate »