PROSESSEN AV FRANZ KAFKA

Den mest kjente romanen av den bøhmiske forfatteren Franz Kafka, «Prosessen», er også nesten hundre år etter utgivelsen verdt å lese. Alle har hørt om Kafka, men ikke alle har lest ham. Og hadde det vært opp til forfatteren selv, hadde vennene hans måtte brenne alle upubliserte og ufullførte manuskripter etter hans død, noe bestevennen hans Max Brod heldigvis ikke gjorde.

Dette er en bok som handler om det absurde i livet, om skyld og dom. Bokens første setning «Noen må ha baktalt Josef K., for en morgen ble han arrestert uten at han hadde gjort noe galt» setter premissene for en bok som forteller om eksistensiell usikkerhet.

Josef K. opplever en statsmakt som kontrollerer privatlivet til enkeltmennesket, selv rommene til de andre beboerne på pensjonatet hvor han leier et soverom, blir til små rettssaler. Overvåkningen og innblandingen i folks privatliv ser ut til å være total. Et mareritt begynner for mannen som prøver å komme til bunns i saken sin. Han vet ikke hvem han kan stole på. Men uten å vite hvem du kjemper mot og hva du blir anklaget for er det ikke noen lett oppgave. Kafka beskriver den absurde, marerittaktige situasjonen hovedpersonen har havnet i et nøkternt og saklig språk, det forsterker leserens opplevelse av angsten og uroen som Josef K. etterhvert føler.

Lesesirkelen var enig om at dette ikke var noen enkel bok, men det var få som ikke likte den. Det ble en veldig bra og lang samtale om boken og forfatteren. Emnene vi gikk inn på, var blant annet rettsvesenet i Norge og i andre land og tryggheten vi føler at vi har. Vi snakket om parallelle samfunn, ikke bare juridiske, men også økonomiske, og noen nevnte Georg Orwells «1984».

 

BESTILL BOKEN FRA BÆRUM BIBLIOTEK

http://brmweb.barum.folkebibl.no/cgi-bin/websok?tnr=108185

Translate »