Et helt liv av Robert Seethaler

Hvor mye ensomhet trenger et menneske? Hvor mye fellesskap? Hvorfor skal noen av oss få leve et helt liv, mens andre faller fra så tidlig? Forfatteren reiser flere eksistensielle spørsmål.

Det er Andreas Eggers liv som blir fortalt, fra fødsel til død, på begynnelsen av forrige århundrede. Handlingen foregår i Alpene i en liten landsby og fjellene rundt. Egger er en naturens mann, han streifer rundt i fjellet og arbeider som nybrottsmann. Vi møter ham midt i en redningsaksjon for Bukke – Johan, en gammel dødssyk gjeter som han prøver å frakte ned fra fjellet. Historien vil det annerledes, noe som gir mening for den som leser boken. Egger har hatt en trist barndom, men han kommer seg videre med styrke og indre ro. Han møter den store kjærligheten i Marie. Forholdet er skildret med en stille inderlighet som gir assosiasjoner til Hamsuns Markens grøde. Selv om Egger lever i pakt med naturen, omfavner han framskrittene som kommer til bygda. Han blir arbeidskar på den nye svevebanen, en farlig jobb som han håndterer bra etter mange års erfaring som fjellklatrer. Ulike omstendigheter gjør at han blir sendt til Østfronten under andre verdenskrig. Her tilbringer han mange år i russisk fangeleir og kommer tilbake til landsbyen uten å være en nedbrutt mann. En ny tid er på vei: fjellturismen. Han blir fjellfører noen år inntil alderen og helsen sier stopp. Egger bærer på en stor sorg etter en ulykke, dette preger ham i stor grad selv om sorgen mildnes over tid. På slutten av romanen står det om Egger: «Han husket ikke hvor han kom fra og til syvende og sist visste han heller ikke hvor han skulle. Men årene imellom, det som var livet hans, kunne han se tilbake på uten anger, med sprukken latter og mektig undring.»

Fortellerstemmen kan til tider virke litt gammelmodig, men levende. Den er følsom og registrerer naturen og værets skiftninger. Romanen er foreløpig oversatt til 13 språk.

Lån boken i Bærum bibliotek

Translate »