Google har startet opp en uendelig rekke med prosjekter. Mange av dem lanseres med stort bravur, andre blir knapt nevnt og prøves ut i det stille. Veldig mange forsvinner uten at de savnes. Men hvem husker ikke Google Glass som endte opp i skammekroken, et hatet, men fascinerende produkt. Brukerne av brillene risikerte å bli slått ned på utesteder eller på badestranden. Brillene kom aldri så langt som til Norge.

Ett prosjekt som ble lansert som epokegjørende var Google Books. Det så dagens lys i 2004. Målet var å digitalisere verdens bokproduksjon. I oktober 2015 var 25 millioner bøker digitalisert og det er enda langt igjen til de er i mål (135 millioner). Sannsynligvis kommer de aldri dit, takten i digitaliseringen har dabbet av, om ikke stoppet opp? Det er andre ting Google kan tjene mer penger på enn å krangle med rettighetshavere verden over. Egentlig ganske dumt, for Google Books er et svært nyttig redskap for bibliotekarer, forskere og andre litteraturinteresserte. Les How Google Book Search Got Lost. For norsk bokproduksjon må vi sette vår lit til Nasjonalbibliotekets digitaliseringsprosjekt som går sin gang!

Et annet googleprosjekt, også det fra 2004, er Google Earth. Det lever fortsatt, og etter to år med intenst arbeid er nå den nye versjonen sluppet! Har du ikke prøvd Google Earth på en stund, eller vil sjekke ut den nye versjonen, ta deg tid til en spennende reise!  Nå trenger du ikke laste ned Google Earth til din PC/Mac. Har du nettleseren Chrome, så kan du reise rundt i verden direkte. Eller hvis du har en android telefon eller nettbrett, last ned den nye versjonen via Google Play!

Nå kan du oppleve selv avsidesliggende steder i 3D. Jeg fikk et gjensyn med Alor, en øy øst i Indonesia. Nytt er en egen utforsker, på engelsk Voyager med spennende reiser og samlinger av bilder. Denne delen vil sikkert vokse kraftig fremover da det åpnes for bidrag fra privatpersoner og organisasjoner.  Les om hva som er nytt i Google Earth i Search Engine Watch.


Se også the Keyword Welcome home to the new Google Earth.

Tilbake til Nettguiden.

Translate »