Charlotte av David Foenkinos

Charlotte Salomon levde fra 1917 til 1943. Hun var tysk maler og jøde. Dette avgjorde hennes skjebne av den enkle grunn at hun ble født i en tid da krigen raste i Europa. Henne store selvbiografiske verk Liv? Eller Teater? bestående av 769 arbeider, er skapt i en rus av kreativitet fra 1941 til 1943. Forfatterens stemme i romanen sier om verket Det er livet filtrert gjennom skapende virksomhet. For å gi virkeligheten en forkledning.

Charlotte ble født inn i en ressurssterk familie. Det hviler nærmest en forbannelse over familiens skjøre kvinner og flere har tatt sitt eget liv. Dette blir traumatisk for Charlotte da hun mange år etter morens selvmord får vite sannheten. Charlottes talent gjør det mulig for henne å bli opptatt på kunstakademiet i Berlin i 1933 på tross av hennes jødiske bakgrunn i det nasjonalsosialistiske Tyskland. Hun vinner en konkurranse ved akademiet, men mister førsteplassen fordi hun er jøde. Det setter dype og bitre spor i den unge jenta. Hun møter sitt livs kjærlighet ved navn Alfred Wolfsohn, en flyktig og selvsentrert person. Etter krystallnatten i 1938, forlater Charlotte Tyskland etter råd fra familien. Hun kommer til Frankrike, til besteforeldrene, som bor hos en tyskamerikans enke. Hennes tanker og følelser dreier seg om Alfred og de øyeblikk de fikk sammen. Hun savner familien og lengter tilbake, men finner trøst i kunsten. Hun møter Albert som hun gifter seg med og opplever graviditetens forventninger. Dessverre blir begge deportert og Charlotte ender sitt liv i Auschwitz. Det er hjerteskjærende lesing og forfatteren skriver i boken:

Jeg greide ikke å skrive sammenhengende setninger.
Jeg følte at jeg gikk i stå ved hvert punktum.
Umulig å komme videre.
Det var en kroppslig sansning, en kvelningsfornemmelse.
Jeg følte at jeg måtte skifte linje for å få puste.
Da skjønte jeg at det var slik jeg måtte skrive.

Skrivestilen er med på å understreke det inderlige og tragiske i fortellingen. Romanen avsluttes med en epilog om skjebnene til bokens personer. Det er en nødvendig roman og den er viktig i disse tider med barbari og ondskap på den internasjonale dagsorden. Mange av Charlotte Salomons personlige og uttrykksfulle malerier kan du finne på nettet. Romanen har vunnet flere prestisjetunge priser i Frankrike og den er nå oversatt til norsk.

Lån boken i Bærum bibliotek

Translate »