Denne dagen, et liv: en biografi om Astrid Lindgren av Jens Andersen

Astrid Lindgren, en av verdens mest kjente barnebokforfattere. Skaperen av skikkelser som Pippi, Ronja Røverdatter, Marikken, Jonatan og Karl Løvehjerte, Karlson på taket, Emil og mange, mange flere. Hun har solgt mer enn 100 millioner bøker, og er oversatt til mer enn 90 språk. Astrid vokser opp i en lykkelig søskenflokk i Småland. Det som skal merke henne for resten av livet, og kanskje også gjøre henne til den hun blir, er at hun som 18-åring blir gravid med sjefredaktøren av Vimmerbys lokalavis. Sjefredaktøren er midt i en skilsmisse, og Astrid ender med å rømme til København for å føde sin sønn der. Foreldrene nekter henne å komme hjem med barnet, dette er på slutten av 20-tallet og alle de berørte forsøker å unngå at alle i den lille byen får vite om skandalen. Hun overlater sin sønn Lasse til en fostermor i København, og det skal gå tre år før hun klarer å hente ham hjem.

Det er interessant lesning å følge Astrids vei til å bli forfatter. Den tredje boken hun publiserte var «Pippi Langstrømpe» i 1945, og denne utgivelsen fikk så mye oppmerksomhet og solgte så godt, at den reddet Lindgrens forlag Rabén & Sjögren fra å gå konkurs. Supermann kan ha vært en mulig inspirasjonskilde da forfatteren skapte verdens sterkeste jente. Tegneserien «Supermann» dukket opp i Sverige på begynnelsen av 1940-tallet, først med navnet «Titanen från Krypton», deretter som «Stålmannen». Pippi ble skapt med andre verdenskrig som bakteppe, hun var en «munter pasifist som besvarte krigens brutalitet og ondskap med godhet, gavmildhet og godt humør» (s. 203).

«Det går så svimlende fort, og så er det slutt», sa Astrid Lindgren da hun skulle forklare hva et menneskeliv var. «Denne dagen, et liv» gir et raust, spennende, varmt og innsiktsfullt bilde av en av verdens største barnebokforfattere. Anbefales!

Bestill boken fra Bærum bibliotek

 

Translate »