Hva skjer?

jan
17
ons
Jakten på stjernestøvet – Mikrometeoritter og andre sferuler @ Bærum bibliotek Bekkestua
jan 17@18:00-19:30

Jakten på stjernestøvet

Jon Larsen presenterer sin nye bok. Bli med i jakten på stjernestøvet!

Hvert døgn faller det ca.100 tonn kosmisk materiale ned på Jorden, mesteparten i form av vakre mikrometeoritter. De er på størrelse med små sandkorn, eller mindre. Om natten ser vi sporet av dem lyse opp som stjerneskudd, men de fleste daler ubemerket ned over oss, overalt og til enhver tid. Man har lett etter disse små mineralpartiklene fra verdensrommet i over 100 år, uten å finne det annet enn dypt nede i isen på Sydpolen. Men nå har en norsk forsker skapt sensasjon ved å utvikle metoder slik at alle kan finne de ettertraktede mikrometeorittene. Du kan finne dem i nærmeste takrenne!

Jon Larsen fotografert av Ann Iren Ødeby

Den norske forskeren er Jon fra Jar! Han har i sju år gått gatelangs i storbyer over hele verden på jakt etter stjernestøv, og viser i den nye boken at disse spennende romsteinene finnes på ethvert hustak, og på veien tråkker vi i dem. Det er det aller eldste stoffet som finnes, og de har reist lengre en noe annet. Likevel er det forsket lite på dem, og det er fortsatt en rekke ubesvarte spørsmål; hvor kommer de fra? Hvordan kan det ha seg at de inneholder vann? Og hvorfor har vi ikke funnet dem før nå?

Arrangementet er i Gråsonen inne i biblioteket.

Jon vil fortelle om om jakten og viser vakre bilder. Han er også kjent som kapellmester i Hot Club de Norvège. Og du så ham kanskje hos Lindmo her i høst? Hvis ikke kan du se det her.

Jon Larsen besøker Lindmo

feb
2
fre
På talefot med Tordis Ørjasæter @ Bærum bibliotek Bekkestua
feb 2@12:00-13:00

Tordis Ørjasæter (Foto: Aschehoug forlag)

Tordis Ørjasæter siste bok heter «Kjærligheten har sitt eget språk – en mors fortelling», og kom ut i 2017. Tordis Ørjasæters har fylt 90 år, og hennes autistiske sønn Dag Tore er blitt 62. «Vanskelig,» sier Dag Tore – i denne boken kommer sønnen selv til orde med sine få ord.

«Ville så gjerne sagt deg så mye,» sier moren, som forteller fra deres felles liv, og også om det å være gammel i vår egen tid.

Tordis Ørjasæter  er forfatter, tidligere litteraturkritiker og professor i spesialpedagogikk. Hun har skrevet en rekke bøker: om Sigrid Undset, Tove Jansson, Nini Roll Anker (sammen med sin mann), om barnelitteratur og om betydningen av bøker for funksjonshemmede barn og ungdom, om alderdom og om sorg, og hun har redigert diktantologien «Disse dagene, dette livet» sammen med Ruth Lillegraven (som bor i Lommedalen).

Bodde 54 år på Avløs i Bærum.  Flyttet til Majorstua etter at ektefellen Jo Ørjasæter døde. I 1976 utga hun «Boka om Dag Tore», om sin psykisk utviklingshemmede sønn, den gangen 20 år. Boka ble oversatt til mange språk, bl. annet fransk og japansk. Hun har fått Brageprisen, Askeladdprisen, Kristinprisen og Jonasprisen for sitt forfatterskap.

Arrangementet foregår i Gråsonen.

 

feb
6
tir
Lokale stemmer – Stein Stugu om boka «Du har sparken!» @ Bærum bibliotek Bekkestua
feb 6@18:00-19:15

Stein Stugu, en av Bærums kritiske stemmer, møt ham på biblioteket.

Om HR og amerikanisering av norsk arbeidsliv

Som ansatt, tillitsvalgt og etter hvert konserntillitsvalgt i Orkla har Stugu vært med på noen av de beste årene i norsk arbeidsliv. Med en sterk fagbevegelse i spissen har ansatte fått mer makt. De har kjempet fram bedre arbeidsvilkår og en lønnsutvikling som har bidratt til å utjevne forskjeller. Nå er dette i ferd med å snu, og i sentrum for utviklingen finner vi Human Resource Management – og spesielt «hard» HR. (Fra forlagets omtale.)

Stein Stugu har vært kommunestyrerepresentant for Rødt / Rød Valgallianse i flere perioder og vært en tydelig og kritisk stemme i Bærum. Han har nytt respekt for saklighet og grundighet langt ut over egne rekker. Nå har han også skrevet bok som har blitt lagt merke til, også i våre naboland. Aftonbladets Åsa Linderborg, kjent i Norge for boka Meg eier ingen, har omtalt boka.

«Alle tillitsvalgte bør ta seg tid til å lese denne boka og reflektere over spørsmålet «Hva er det som skjer i min egen bedrift?». Anbefaler på det sterkeste!»
– Jan-Egil Pedersen, forbundsleder NNN

Stugus bok – hvor tittelen gir sterke assosiasjoner til Donald Trumps realityprogram på amerikansk fjernsyn for noen år siden – er blitt en debattbok som forhåpentligvis skaper diskusjon. Ikke bare innad i fagbevegelsen, men gjerne også i arbeidslivet generelt. Fra omtalen i Fri Fagbevegelse.

Velkommen til et spennende møte i Gråsonen i biblioteket på Bekkestua.

feb
8
tor
Kunstrock: «David Bowie og Berlin» foredrag av Torgrim Eggen @ Bærum bibliotek Bekkestua
feb 8@18:00-19:30

Torsdag 8. februar kl 18.00 Kunstrock: «David Bowie og Berlin» foredrag av og med Torgrim Eggen (Musikkscenen)

Torgrim Eggens bok «Kunstrock» består av tre fortellinger fra det merkverdige 1970-tallet. I dette multimedia-foredraget tar Eggen for seg unikumet David Bowie og hans tid i Berlin. En kreativ periode som fostret albumklassikere som «Low», «Heroes» og «Lodger», og ikke minst samarbeidet med lydgeniet Brian Eno.

Foredraget er audiovisuelt og inneholder lydinnspillinger, bilder, analyser og historier fra denne legendariske perioden i David Bowies karriere.

Omtale Kunstrock (Cappelen Damm)

Kunstrock består av tre fortellinger fra det merkverdige 1970-tallet. Den tredje rockegenerasjonen besto av litt andre typer enn de to foregående. Det var folk fra i hovedsak møblerte hjem, med velfylte bokhyller og ekte kunst på veggene. De betraktet rockemusikk som en visuell kunstform like mye som et musikalsk håndverk. De iscenesatte seg selv. De påvirket og inspirerte hverandre. Gjennom å finne en posisjon der man skuet bakover og fremover samtidig, lagde de popmusikk som virker fullstendig ny og dristig over 40 år etter. I Kunstrock blir vi nærmere kjent med Roxy Music, Kraftwerk og David Bowie.

Forfatteren Torgrim Eggen (født 1958) har bakgrunn både som musikkjournalist, musikkavisredaktør og som utøvende musiker. På begynnelsen av 1980-tallet var han et av de sentrale medlemmene i den norske new wave-gruppa The Cut, som hentet mye inspirasjon fra nettopp disse artistene. Kunstrock er en musikkbok som går fra det biografiske til det musikkfaglige, som berører både kunsthistorie og politikk, som setter disse tidløse nyskaperne inn i den rammen de gjør krav på.

feb
13
tir
Å vokse opp mellom to kulturer: Zeshan Shakar om «Tante Ulrikkes vei» @ Bærum bibliotek Bekkestua
feb 13@18:00-19:00
Zeshan Shakar

Foto: Julie Pike.

Å vokse opp mellom to kulturer.

Zeshan Shakar ga ut romanen “Tante Ulrikkes vei” i 2017, som blant annet handler om oppvekst på Stovner. Romanen tar opp hvordan det kan være å vokse opp som norskfødt barn av første generasjons innvandrere i drabantby-Oslo.

«Det er Norge på 2000-tallet. To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo. Foreldrene hadde et håp. Selv står de midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, mellom vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef.» (Fra forlagets omtale).

«Kanskje høsten viktigste bok.» Erle Marie Sørheim, Dagbladet  Tante Ulrikkes vei

«Zeshan Shakar plasserer seg helt sentralt på det skjønnlitterære kartet som heter aktuell norsk samtidsprosa med denne rå og varme debutromanen.» Arne Hugo Stølan, VG

«Zeshan Shakars debut er både viktig og litterært vellykket. Romanen treffer som et godt plassert knyttneveslag.» Anne Marethe K. Prinos, Aftenposten

 

mar
10
lør
Hva er det med Sigrid Undset? @ Bærum bibliotek Bekkestua
mar 10@12:00-13:30
Sigrid Undset

Sigrid Undset. Foto: Wikipedia.

LITTERÆR FESTAFTEN: Hva er det med Sigrid Undset?
Hva er det ved hennes bøker som har fascinert og utfordret oss som lesere i så mange tiår? Vi har invitert noen av våre største Undset-formidlere til en samtale om Sigrid Undsets forfatterskap: Sigrun Slapgard, Kristin Brantsegg Johansen og Ellen Horn. Hva er deres forhold til Sigrid Undset? Hvilken bok var deres første møte med henns forfatterskap? Hvilken leseopplevelse har blitt stående igjen som den sterkeste? Dette blir en samtale om hva Sigrid Undsets bøker har betydd, og hva de betyr i dag. Ellen Horn vil også spille ut enkelte scener fra forestillingen hun holdt om Sigrid Undset. Ordstyrer: Kristin Brandtsegg Johansen, forfatter og redaktør for Gymnadenia, årsskrift for Sigrid Undset-selskapet.

Inngang kr 75. Billetter kjøpes i informasjonsskranken på biblioteket på Bekkestua. Arrangementet holdes i Foredragssalen.

Ellen Horn som Sigrid Undset

Ellen Horn som Undset. Foto: Nrk.

 

 

 

Sigrun_Slapgard

Sigrun Slapgard

Kristin Brantsegg Johansen

Kristin B. Johansen

Translate »