Hva skjer?

aug
29
tir
Lokale stemmer: Berit Østbye @ Bærum bibliotek Bekkestua
aug 29@12:00-13:00

Forfatter Berit Østbye leser fra sin siste diktsamling “En neve jord”. Sist sommer, i en alder av 95 år, fikk forfatteren en skjellsettende opplevelse av samhørighet med alt som lever, med insekter, fugler, blomster, trær. Dette ga inspirasjon til hennes siste diktsamling. Arrangementet holdes i Bærumssamlingen.

sep
1
fre
Tid for slekt @ Bærum bibliotek Sandvika
sep 1@12:00-13:00

Er du nysgjerrig på slektsforskning? Vi møter Torill Johnsen og Nina Hanssen, to av forfatterne bak boka «Tid for slekt»! Vi tar spørsmål fra salen og det blir mulig å kjøpe boken. Gratis.

 

sep
14
tor
Barsel. Kristin Storrusten forteller om og leser fra boken sin @ Bærum bibliotek Bekkestua
sep 14@12:00-13:00

Dette er en diktsamling til både å le og gråte av!

Som forlaget sier: Barsel er nemlig en diktsamling om å få barn. Den er mørk, morsom og setter en klissete syltetøyfinger på hvordan det er å være i permisjon. Det handler om følelsen av å være totalt ensom, samtidig som du aldri får være alene. Den er en beretning til deg som har glemt hvordan det var å ikke kunne spise et varmt måltid. Den river av skorpen på minnet om hvordan det var å våkne hver time natten igjennom.

Kristin Storrusten vil fortelle om og lese fra boka. Og alle småfolk med foreldre er spesielt invitert, – her er det helt greit med bleieskift og amming!

sep
25
man
Møt de norske kandidatene til Nordisk råds litteraturpris! @ Bærum bibliotek Bekkestua
sep 25@19:00-21:00

Vigdis Hjorth

Denne gangen er det Vigdis Hjorth som er nominert for romanen «Arv og miljø» og Henrik Nor-Hansen som er nominert for «Termin: en fremstilling av vold i Norge». Musikalske innslag blir ved Guro von Germeten.

Dette blir den 24. gangen Nordisk råds norske delegasjon på Stortinget, Foreningen Norden i Bærum og Bærum bibliotek samarbeider om arrangementet.

Om Arv og miljø fra nettsiden til Nordisk Råd: I sin behandling av et betydelig samfunnsproblem – seksuelle overgrep mot barn og de skadevirkninger det kan ha gjennom livet – står Arv og miljø i en linje av romaner som Herbjørg Wassmos Tora-trilogi (vinner av Nordisk Råds litteraturpris, 1987)… Spenningen i romanen går ikke så mye på avsløringen av hva som faktisk skjedde, som i å følge hovedpersonens kamp med sin egen historie, og hvor dypt striden om sannheten kan prege de mest hverdagslige situasjoner og de næreste relasjoner. Uten å forenkle skaper romanen en dirrende spenning med hensyn til om Bergljot vil nå frem med sin sannhet. Arv og miljø er en roman som borer dypt i spørsmål om hva det vil si å fortelle og å bli hørt, og som favner langt videre enn den konkrete familiehistorien. Les mer.

Henrik Nor-Hansen

Om Termin: I likhet med de to foregående titlene er Termin en kortfattet beretning preget av fortellermessig distanse og en utpreget bevissthet om hvordan språk, psyke og sosial kontroll henger sammen. Nor-Hansens prosjekt utmerker seg som et av de mest egenartede og selvstendige i norsk litteratur per i dag… Det briljante med Termin er derfor ikke at den sosioøkonomiske utviklingen i Stavanger-regionen kobles med forekomsten av vold, men hvordan distansen i selve språket og fortellingen etter hvert fremstår som voldens opphav, ja mer enn det – som selve volden… Gjengivelsen av det som skjer med Kjetil Tuestad utgjør en egen form for vold nettopp gjennom sin relativisering, sin fraskrivelse av ethvert ansvar. Mediet er i sannhet budskapet. Les mer.

Guro von Germeten med musikere.

Guro von Germeten vil stå for de musikalske innslagene. Hun stiller med sin trio.

«Guro von Germeten beskrives som Kaizers Orchestras skumle lillesøster, en kvinnelig Tom Waits eller Kate Bush på Edith Piaf-piller, men mest av alt er hun så inderlig seg selv: Guro von Germeten, «hun med det røde trekkspillet», leverer egenkomponerte låter i en smakfull og organisk miks av vintage jazz, balkanske takter, smektende popmelodier og lidenskapelige chansons. Hun hylles av store tyske aviser som det beste Norge har levert utover oljen, av Kongsberg Jazzfestival som en av de mest originale artister i norsk og europeisk musikkliv, og av Bylarm som elektrisk, kraftfull og dramatisk (Victoria Nasjonal jazzscene). Hun mottok Prøysens Kunststipend i 2014. Hun spilte for Aung Saan Suu Kyi da hun kom til Norge for å motta Nobels fredspris, så vi har noe å glede oss til!
Se og hør en smakebit nedenfor.

Stortingsrepresentant Gunvor Eldegard fra den norske delegasjonen til Nordisk Råd vil introdusere kandidatene.

Kafeen vil være åpen.

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

‘Kiss Me’ – Guro von Germeten – og flere smakebiter.

okt
7
lør
Trond Bakkevig – Dagbøker fra Jerusalem @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 7@12:00-13:30

Trond Bakkevig, prost i Vestre Aker, kommer til Bekkestua bibliotek og presenterer sin nye bok.

20 år som brobygger mellom religion og politikk. En unik historie som ingen har hørt fortalt: En innside-beretning fra et langt arbeid i fredens tjeneste.

Fred i Midtøsten, med de religiøses perspektiv, er mer enn interessant. Siden 1996 har den norske prosten Trond Bakkevig ledet et arbeid for samtaler mellom ledere fra islam, jødedom og kristendom. På utenriksdepartementets og Den norske kirkes oppfordring tok han selv initiativ til å etablere en religiøs bak-kanal der ledere kunne møtes og snakke i fortrolighet om de mange utfordringer som politikere og diplomater har latt ligge. Alle tre religioner har Jerusalem som sin hellige by, og utfordringer knyttet til Jerusalems historie og posisjon har stått sentralt, i tillegg til Midtøsten-konfliktens mange andre stridsområder. Det har vært mange opp- og nedturer for brobyggeren Bakkevig. Men som en Sisyfos har han utrettelig tatt fatt på å gjenoppbygge tillit mellom folk og å pense samtalene inn på rett spor.

Trond Bakkevig er prost i Vestre Aker. Han er dessuten ansatt ved Institutt for fredsforskning. Tidligere har han arbeidet som personlig rådgiver for utenriksminister Knut Frydenlund og har hatt en rekke verv i Den norske kirke. Han har lang internasjonal erfaring i arbeid med fredsdialog, først fra Sør-Afrika, siden fra Midtøsten. (Fra forlagets omtale)

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

okt
10
tir
Europa etter EU. @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 10@18:00-19:00

Chr. Anton Smedshaug holder foredrag om EU med utgangspunkt i sin nye bok.

Den norske modellen, nasjonalstaten og europeisk samarbeid.

EUs framtid er i støpeskjeen i jubileumsåret for Romatraktaten og gjennom året skal det være flere viktige avstemninger som Frankrikes presidentvalg 23. april/ 10. mai og i Tyskland i midten av september. I tillegg har det vært valg i Nederland som fikk stor oppmerksomhet. Boka «Europa etter EU» av Chr. Anton Smedshaug gir innføring i europeisk samarbeid over tid og forklarer hvorfor dagens EU sliter med splittelser og store motsetninger. Boka gir derfor en bakgrunn både for å forstå utviklingen i europeisk samarbeid i kort og langt perspektiv. Boka inneholder refleksjoner om europeiske forskjeller
og samarbeid fra reformasjonen til i dag.

Blir det Europas forente stater eller et Europa av nasjonalstater?

Forfatteren og foredragsholderen bor på Eilsmarka og har en doktorgrad i økologi (2000) fra daværende Norges Landbrukshøgskole. Han har skrevet en rekke bøker om alt fra landbruk, gjeld og marked til småvilt og rovvilt. Christian Anton Smedshaug har siden 2011 ledet AgriAnalyse. Han er også tidligere nestleder i Oslo Senterparti og nestleder i Oslo Nei til EU.

Etter foredraget blir det anledning til spørsmål og debatt.

Se innslag i Urix med forfatteren, klipp 7 og 10.

okt
14
lør
Gutten som lurte Gestapo @ Bærum bibliotek Høvik
okt 14@14:00-15:00

På nyåret 1941 dannet gymnasiasten Øistein Guderud fra Stabekk en motstandscelle med noen av sine klassekamerater, den ble et av de mest veldrevne og best organiserte Milorg-avsnittene i landet, med nærmere 1500 mann under våpen i 1945. Øistein var operativ gjennom alle krigsårene – i hemmelig, illegal virksomhet og sto på Gestapos dødsliste fra 1942.  Forfatteren av boken «Gutten som lurte Gestapo» – historiker Harald Utter – kommer til biblioteket for å fortelle historien. Høvik biblioteks venner serverer kaffe, te og kaker.

okt
19
tor
Geir Lundestad – Drømmen om fred på jord @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 19@18:00-19:30

Geir Lundestad, tidligere direktør for Det norske nobelinstituttet, kommer til Bekkestua bibliotek.

Nobels fredspris fra 1901 til i dag.

Nobels fredspris har blitt utdelt siden 1901. Menneskene har alltid drømt om fred på jord. Alfred Nobel hedret dette målet med å opprette fredsprisen. Over hundre år senere har vi opplevd både første verdenskrig, andre verdenskrig og den kalde krigen. Er drømmen om fred ren utopi? Og har Nobels fredspris bidratt positivt til verdensfreden?

Geir Lundestad er professor i historie og har 25 år bak seg som direktør på Det norske nobelinstituttet. Det har gitt ham en enestående oversikt over prisens utvikling fra begynnelsen og frem til i dag. Det er en fortelling om en verden som har blitt mindre, og som har blitt mer organisert – men der fred fortsatt er mer drøm enn realitet. (Fra forlagets omtale.)

Geir Lundestad står bak flere akademiske utgivelser. Særlig kjent er boka Øst, vest, nord, sør – hovedlinjer i internasjonal politikk 1945–1995. I 2015 utga han boka Fredens sekretær. 25 år med nobelprisen, som gikk til topps på norske bestselgerlister og skapte store diskusjoner. Vi treffer ham på Bekkestua bibliotek!

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

okt
29
søn
Konsul Iversens dag for bibliotek, demokrati og ytringsfrihet. @ Bærum bibliotek Høvik
okt 29@12:30-15:00

Konsul Georg Iversen ga for snart 100 år siden Høvik et nytt bibliotek som var et svært viktig bidrag til kunnskapsdeling og demokrati. På denne andre Konsul Iversens dag kommer redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle og innleder om åpenhet og demokrati. TV2s Elin Sørsdahl innleder om den nye boken sin om høyrepopulismen i Europa. Budstikka-redaktør Kjersti Sortland blir intervjuet om hvordan Budstikka opplever Bærum kommune når det gjelder blant annet åpenhet og innsyn. Høvik biblioteks venner serverer enkel mat og drikke ved oppstart.

 

nov
11
lør
Forfattertreff med Anders Hornslien og Bård Vegar Solhjell @ Bærum bibliotek Høvik
nov 11@14:00-15:30

 

For 45 gang inviterer vi til tradisjonsrikt førjuls-forfattertreff! Italia-entusiast og forfatter Anders Hornslien kommer helt fra Roma for å presentere sin siste bok «Toscana: 100 unike opplevelser.» Tidligere statsråd og stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell presenterer boken «Uro: En historie om Norges framtid» som han ga ut tidligere i år. Høvik bokhandel selger bøker for signering (julegavidé!), og Høvik biblioteks venner serverer gløgg og julebakst.

nov
18
lør
Erika Fatland presenterer sin nye bok Grensen @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 18@12:00-13:30

Erika Fatland, en av Norges beste forfattere under 35 år. Hun kommer til Bekkestua bibliotek! Foto©Tine_Poppe

Erika Fatland er en av Norges mest spennende sakprosaforfattere, anmelderrost, prisbelønnet og oversatt til flere språk. Hun fikk sitt store gjennombrudd med boka Sovjetistan i 2015.

Nå har hun vært på en ny eventyrlig reise, denne gangen langs Russlands enorme grense – fra Nord-Korea i det fjerne Østen, langs Kaukasus, over Det kaspiske hav og Svartehavet. Vi blir med henne til Ukraina, der president Putin ekspanderer, og opp gjennom Øst-Europa, til vår egen grense mot Russland. Endelig tar hun båt gjennom nordøstpassasjen – en båtreise som har blitt mulig etter klimaendringene. Ikke én gang reiser Fatland inn i Russland. Men med kunnskap om landene og deres historie og gjennom menneskemøter viser Erika Fatland hvordan disse svært ulike landene alle påvirkes av sin mektige nabo.

Erika Fatland ble brageprisnominert for sin første sakprosabok, Englebyen i 2011. Siden har hun gitt ut Året uten sommer om 22. juli-tragedien, og reiseskildringen Sovjetistan. Bøkene er oversatt til ti språk. Fatland er utdannet sosialantropolog, behersker åtte språk og har studert og arbeidet internasjonalt. For Sovjetistan fikk Fatland Bokhandlernes sakprosapris. Hun ble også valgt ut som en av Norges beste forfattere under 35 år, kåret av en jury satt sammen av Morgenbladet. (Fra forlagets presentasjon.)

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

des
2
lør
Atle Næss presenterer sin nye bok om Martin Luther og reformasjonen @ Bærum bibliotek Bekkestua
des 2@12:00-13:30

Atle Næss kommer til Bekkestua bibliotek og forteller om reformasjonen og Martin Luther.

Om 1517, Reformasjonen og munken som forandret Europa.

31. oktober 1517 slo Martin Luther opp sine berømte teser på kirkedøren i Wittenberg, der han tok et flammende oppgjør med avlatspraksisen i den katolske kirken. Episoden markerer etter tradisjonen starten på reformasjonen, og i år markeres 500-årsjubileet over hele Europa. I denne bredt anlagte og rikt illustrerte biografien om reformasjonens far, forteller Atle Næss hele historien om Luther og hans virke. Martin Luther (1483–1546) var opprinnelig katolsk prest, men utviklet en sterk motstand mot pavemakten i Roma. Med tesene i Wittenberg var bruddet ugjenkallelig. Luther ble bannlyst, og en maktkamp mellom kirke, lokal adel og konger om teologi, eiendom og makt fulgte. Resultatet sendte sjokkbølger gjennom hele Europa.

Atle Næss har tidligere besøkt Bærum bibliotek og gledet et stort publikum med sine velskrevne biografier om store europeiske kulturpersonligheter som Galileo Galilei og Leonardo da Vinci. I sin nye Luther-biografi vil vi nok en gang bli kjent med en av de mest sentrale skikkelsene i vår felles, europeiske historie.

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

Translate »