Hva skjer?

sep
26
ons
De norske kandidatene til Nordisk råds litteraturpris! @ Bærum bibliotek, Bekkestua
sep 26@19:00-21:00

Roskva Koritzinsky Foto: Håkon Borg

Denne gangen er det Carl Frode Tiller som er nominert for romanen «Begynnelser» og Roskva Koritzinsky som er nominert for «Jeg har ennå ikke sett verden». Musikalske innslag blir ved norsk-britiske Shaun Bartlett. Siden Carl Frode Tiller er forhindret fra å komme, vil litteraturkritiker Tom Egil Hverven stille i hans sted.

Dette blir den 25. gangen Nordisk råds norske delegasjon på Stortinget, Foreningen Norden i Bærum og Bærum bibliotek samarbeider om arrangementet.

Jeg har ennå ikke sett verden. «Koritzinsky viser en uvanlig evne til både å zoome inn øyeblikksdetaljer og gjengi skiftningene og alt det uvisse i et livsløp på få sider. Ikke minst klarer hun å vise hvor tett sammenvevd det nære og det fremmede er mellom mennesker… Koritzinsky skriver på en måte som kan få en til å føle at disse setningene fortløpende snur seg for å betrakte seg selv, med en vedvarende årvåkenhet og en litterær bevissthet som vitner om et sterkt gehør for språkets egen, doble kraft – til å kartlegge og til å oppløse.» Les mer fra Nordisk Råds begrunnelse for nominasjonen.

Carl Frode Tiller

Begynnelser. «Carl Frode Tiller følger opp Innsirkling-trilogien – et hovedverk i den norske litteraturen på 2000-tallet (hvor han også ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris) – med en roman der han benytter sine avanserte fortellerstrukturer på et helt nytt stoff. Begynnelser åpner med at Terje, som jobber som miljøkonsulent med bevaring av biomangfold som spesialområde, ligger på sykehus etter et selvmordsforsøk. Derfra fortelles historien baklengs, slik at leseren tas med på en reise bakover i tid… Som få andre synes Tiller å ta Søren Kierkegaards ord på alvor: Livet må leves forlengs, men forstås baklengs”. Les mer fra Nordisk Råds begrunnelse for nominasjonen.

Tom Egil Hverven

Tom Egil Hverven er kjent fra en rekke litteratur- og kulturprogrammer i NRK og er nå hovedanmelder i Klassekampens bokmagasin. I 1998 ble han kåret til Årets litteraturkritiker, og i 2017 mottok han Olav Dalgards kritikarpris.

Shaun Bartlett har gitt ut fem soloalbum, han har skrevet filmmusikk for flere filmer og TV-serier, og ikke minst varmet opp for selveste Leonard Cohen på Bislett stadion. I 2017 ga han ut EP-en «Going Places» i forbindelse med filmmusikken til «Petter Uteligger: Fra gata til Nordkapp». Han er kanskje mest kjent for sine opptredener på «Gullruten» og «The Voice», hvor han samarbeidet tett med Magne Furuholmen (a-ha).  Konserter med Shaun Bartlett har blitt beskrevet som sjeldent nære og med en magisk evne til å fryse tiden. Shaun er kjent for sin fantastiske stemme og sine vakre, melankolske komposisjoner. Også bor han i Bærum…

Stortingsrepresentant Nils Aage Jegstad fra den norske delegasjonen til Nordisk Råd vil introdusere kandidatene.

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

Shaun Bartlett kommer til biblioteket på Bekkestua!

Shaun Bartlett kommer til biblioteket på Bekkestua! (Bildet er fra Wikippedia)

sep
27
tor
Bjørn Stærk presenterer sin nye bok «Jakten på den grønne lykken» @ Bærum bibliotek, Bekkestua
sep 27@19:00-20:30

Hvordan leve som en antiforbruker?

Forbrukersamfunnet skulle gjøre oss lykkeligere og gjøre verden bedre, men i sin nye bok, Jakten på den grønne lykken, hevder Bjørn Stærk at dette er en bløff. Forbruket vårt skader andre mennesker, natur og forbrukerne selv. Dette foredraget handler om den mørke siden av forbrukersamfunnet og hvorfor vi heller bør tenke som antiforbrukere: Kjøpe holdbare, reparerbare, etisk produserte produkter som gjør verden bedre for alle.

Bjørn Stærk kommer til Bærum bibliotek, Bekkestua

«Med sykkelen som utgangspunkt utforsker han grønne ideer om lykke og ansvar. Hvorfor er gleden ved å sykle forskjellig fra gleden ved å kjøre bil? Hvordan ble byene våre som de er? Hvem sydde klærne dine, og hvor­for er det vanskelig å reparere mobiltelefonen din?» Les mer fra forlagets omtale av boka som blir lansert 13. september.

Bjørn Stærk (f. 1978) har blogget om politikk siden 2001, er fast skribent for Aftenposten og jobber til daglig som programmerer. Han har tidligere skrevet bøkene Ytringsfrihet. Pro et contraÅ sette verden i brann og En ateist skriver om Jesus.

Møtet er arrangert av Human-Etisk forbund i Bærum i samarbeid med Bærum bibliotek. Gratis inngang.

 

okt
18
tor
Helene Uri om språk og makt, språk og kjønn, kvinner og menn @ Bærum bibliotek, Bekkestua
okt 18@19:30

Helene Uri

Helene Uri er ein av dei fremste språkpersonane i Noreg, og i haust er ho aktuell med ei ny bok. På dette møtet fortel ho kva ho har på hjartet når det gjeld norsk språk i dag. Arrangementet holdes i Salen.

Inngang: 100 kroner, inkludert kaker og kaffi.
Møtet blir arrangert av Bærum bibliotek i samarbeid med Bærum Mållag.
okt
19
fre
På talefot med Helene Sandvig @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 19@12:00-13:00

 

Helene Sandvig

Helene Sandvigs nyeste bok heter «Et langsomt farvel»

I boka deler Helene Sandvig sine erfaringer fra da faren forsvant inn i demens, med leserne. Hun skriver om hvilke dilemmaer og utfordringer som dukket opp underveis. Hun gir språk til sykdom, tap og død, og hun minner oss om hvilke samtaler det er viktig å ta før det er for sent.

Helene Sandvig er journalist og programleder på NRK TV, kjent fra bl.a. helseprogrammet «Puls» og serien «Helene sjekker inn». 19. oktober kommer hun til «På talefot med…» på Bærum bibliotek Bekkestua, og vil fortelle oss om boka. Boksalg ved Høvik bokhandel.

Arrangementet foregår i Gråsonen.

okt
27
lør
Are Kalvø – Hyttebok frå helvete @ Bærum bibliotek, Bekkestua
okt 27@12:00-13:30

Are Kalvø har besøkt biblioteket på både Bekkestua og Høvik tidligere. Nå gleder vi oss veldig til et fornøyelig gjensyn!

Are Kalvø vaks opp midt i eit postkort på Vestlandet. Likevel har han aldri blitt ein naturens mann. Han flytta til byen og såg seg aldri tilbake. Dette har aldri vore eit problem. Før no.

For nokre år sidan begynte Kalvø å miste venner til naturen. Gode venner, som før alltid var med på pub for å prate tull, begynte plutselig å gå i fjellet, legge ut bilde av skispor, og i fullt alvor seie sånt som at det berre er i møte med naturen at du forstår kor liten du er. Ein dag måtte Kalvø innsjå at han ikkje hadde ein einaste facebook-venn som ikkje hadde lagt ut eitt einaste bilde av seg sjølv på eit fjell. For første gong sidan han blei tvinga til slikt på skulen, la Kalvø derfor ut på tur, på ski og til fots, for å finne igjen vennene sine. Og for å finne ut kva i alle dagar det er som skjer. Kva driv dei med på desse hyttene om kvelden? Kva snakkar dei om? Er det rom for å seie til nokon ein møter i fjellet at ein synest natur er oppskrytt? Eller blir det dårlig stemning då? Og kven reiser eigentlig frivillig på ferie til ein plass som heter Myggheim? Hyttebok frå helvete er
ei svært morsom og litt sint bok om nordmenns merkelige forhold til naturen. (Fra forlagets omtale.)

ARE KALVØ er ein av Norges fremste komikarar. I 25 år har han gjort stand up og satire. Han har òg laga musikalar, revyar, ein opera og skrive 11 bøker om ulike emne: religion, politikk, fotball, ferie og tidsbruk. Han skriv ofte om ting han ikkje veit så mye om. Dette er første gang han skriv om noko han ikkje forstår.

Høvik bokhandel stiller med bøker for sal og signering. Gratis inngang.

okt
31
ons
Audun Molde om kjente plagiatsaker i pophistorien @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 31@18:00-19:30

Audun Molde om kjente plagiatsaker i pophistorien

Forfatteren av den kritikerroste boken «Pop: en historie», Audun Molde, kommer for å fortelle om kjente plagiatsaker i popmusikkhistorien. Han vil også spille av lydklipp så du kan bedømme selv. Var det inspirasjon – eller tyveri? Audun Molde er en norsk musikkviter, førstelektor og sakprosaforfatter. Han arbeider ved Westerdals Oslo ACT som fagansvarlig for populærmusikkstudiet, og har skrevet flere fagbøker: «WOW! Populærmusikkens historie», «Akkordboka» og lærebokverket «Ekko».

Om «Pop: en historie»:

Dette er en historie om popmusikken, gjennom 200 år – fra den industrielle revolusjon til den digitale pionértida: Musikk, teknologi, medier, formater og musikkindustri.

Det er en fortelling om immigrasjon, slavehandel, urbanisering, kriger og revolusjoner. Om segregering, klasseskiller, kjønnsforskjeller, religion, rase, smak, rikdom og fattigdom, høyt og lavt. Om de folkekjære underholderne, og om de som gjorde popmusikk til en kunstform. Om innovatører og oppfinnere. Om rebeller og tradisjonsbærere. Om utviklingen og opprinnelsen til de ulike sjangrene, fra vårt århundre og helt tilbake til den industrielle revolusjon. Om visjonære idéer og lykkelige tilfeldigheter. Om inspirasjon og om hvordan kulturuttrykk ofte finner helt uventede veier.

Dette er en historie kronologisk fortalt i real time om popmusikken og om skaperne av den; fagfolk, arbeidsfolk, forretningsfolk, kolleger, rivaler, håndverkere, kunstnere, stjerner, ikoner. Kvinner og menn som har skrevet, produsert, sunget, spilt og solgt sanger som har påvirket mennesker over hele verden. (Hentet fra Cappelen Damm)

For å låne «Pop: en historie» trykk her!

 

nov
1
tor
Else Kåss Furuseth går til psykolog @ Bærum bibliotek, Bekkestua
nov 1@18:00-19:30

Else Kåss Furuseth © Fotograf: Stine Merethe Eid

Else Kåss Furuseth er en av Norges mest profilerte komikere, godt kjent fra en rekke opptredener og TV / radioprogrammer. Ikke minst ble hun elsket av publikum da hun gjorde forestillingen Gratulerer på Nationaltheatret. Nå kommer hun til biblioteket på Bekkestua i anledning den nye boken «Else går til psykolog»!

Boka består av ett år med samtaler mellom den nevrotiske Else og hennes psykolog. Det er en bok som åpner døren til terapirommet, et rom heftet med mange myter og feiloppfatninger, og som med en god porsjon vidd, og alvor … reiser spørsmålet: Hva bør vi snakke om, og hva er det lurest å la ligge? (Fra forlagets omtale.)

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

nov
6
tir
Dag Undlien presenterer sin nye bok, Dine geniale gener @ Bærum bibliotek, Bekkestua
nov 6@18:00-19:00

DAG ERIK UNDLIEN kommer til biblioteket på Bekkestua.

Om ditt unike arvemateriale, og hvordan moderne genteknologi kan forandre menneskeheten.

Vår kunnskap om genene og hvordan man kan påvirke og endre dem er i ferd med å endre vårt samfunn på en helt grunnleggende måte. Nå finnes det teknologier som gjør det mulig å endre våre medfødte egenskaper. Dette skaper fantastiske muligheter, men også nye etiske dilemmaer. Å skjønne hvordan våre genomer er med på å forme våre liv, hjelper oss å skjønne hvem vi er. I denne boka deler professor Dag
Undlien sin kunnskap om gener med oss. …Hva er mulig å endre på nå – og hvilke muligheter vil fremtiden åpne for? Vi er midt oppe i en genetisk revolusjon som vil gi nye  behandlingsmuligheter for alvorlig sykdom. Men til hvilken pris?

Dag Erik Undlen er professor i medisinsk genetikk ved Ullevål universitetssykehus, Universitetet i Oslo. Han har tidligere skrevet den Bragepris-nominerte boka Din unike arv. Genetikk og helse.

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

 

nov
8
tor
Kunstrock – Roxy Music ved Torgrim Eggen @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 8@18:00-19:30

Kunstrock – Roxy Music ved Torgrim Eggen

Torgrim Eggens bok «Kunstrock» består av tre fortellinger om tre band/artister fra 1970-tallet, knyttet til undersjangeren «Art-rock». I februar i år gjestet Eggen Bekkestua bibliotek og fortalte om David Bowie og hans kunsteriske periode i Berlin. Denne gangen står Roxy Music på plakaten. Gå ikke glipp av del to i denne spennende foredragsserien om en av populærmusikkens mest kreative perioder. Kunstrock-foredragene bygger på Eggens bok «Kunstrock» og krydres med refleksjoner, anekdoter, bilder, video og lydklipp.

Forfatteren Torgrim Eggen (født 1958) har bakgrunn både som musikkjournalist, musikkavisredaktør og som utøvende musiker. På begynnelsen av 1980-tallet var han et av de sentrale medlemmene i den norske nyrock-gruppa The Cut, som hentet mye inspirasjon fra nettopp disse artistene. Kunstrock er en musikkbok som går fra det biografiske til det musikkfaglige, som berører både kunsthistorie og politikk, som setter disse tidløse nyskaperne inn i den rammen de gjør krav på.

Om «Kunstrock»:

Kunstrock består av tre fortellinger fra det merkverdige 1970-tallet. Den tredje rockgenerasjonen besto av litt andre typer enn de to foregående. Det var folk fra i hovedsak møblerte hjem, med velfylte bokhyller og ekte kunst på veggene. De betraktet rockmusikk som en visuell kunstform like mye som et musikalsk håndverk. De iscenesatte seg selv. De påvirket og inspirerte hverandre. Gjennom å finne en posisjon der man skuet bakover og fremover samtidig, lagde de popmusikk som virker fullstendig ny og dristig over 40 år etter. I Kunstrock blir vi nærmere kjent med Roxy Music, Kraftwerk og David Bowie.(Hentet fra Cappelen Damms nettsider)

For å låne «Kunstrock» trykk her!

nov
9
fre
På tale fot med Niels Christian Geelmuyden @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 9@12:00-13:00

 Niels chr. Geelmuyden

«50 fordeler med å passere 50»

Vi vet mye om det som blir verre med alderen, men snakker ikke så mye om alt som blir bedre. Hva om det å passere 50 er bedre enn å være ung, – kanskje best av alt?

Geelmuyden uttaler seg med humor og varme om hva vi kan glede oss til! «Jeg vet ikke hva som er den ideelle alder i livet, men jeg er sikker på at det beste er å gjøre sin nåværende alder så ideell som mulig», sier han.

Niels Christian geelmuyden er statsviter, journalist og forfatter. han har skrevet en lang rekke bøker.

Arrangementet foregår i Gråsonen.

nov
10
lør
Forfattertreff – med Tom Egeland, Helga Flatland og Lars Joachim Grimstad @ Bærum bibliotek Høvik
nov 10@14:00-17:15

For 46. gang inviterer vi til tradisjonsrikt førjuls forfattertreff.
I år får vi besøk av krimforfatter Tom Egeland, barnebokforfatter Lars Joachim Grimstad som har skrevet de tre bøkene om «Statsminister Fahr & Sønn», og forfatteren av boka «en moderne famille» Helga Flatland. I år vil alle tre snakke om sitt forfatterskap. Høvik bokhandel selger bøker for signering (julegave-tips!) og Høvik biblioteks venner serverer gløgg og julebakst. Dette er et samarbeid mellom Bærum bibliotek og Høvik biblioteks venner.

 

nov
15
tor
Christian Borch presenterer sin nye bok «Kjøp Berlin» @ Bærum bibliotek, Bekkestua
nov 15@18:00-19:00
Christian Borch presenterer sin nye bok "Kjøp Berlin".

Christian Borch presenterer sin nye bok «Kjøp Berlin».

Christian Borch, kjent fra NRK som nyhetsanker, utenriksreporter og forfatter av en rekke bøker, har denne gangen skrevet om en bergensk patrisierfamilie der han selv er tredje generasjon. «I mer enn sytti år – gjennom Weimarrepublikk, nazisme og kommunisme satt familien Troye som formelle eiere av en betydelig andel bygninger i Berlin – låst bak et jernteppe ingen trodde ville falle. Borch gir oss en historie om store penger og dristige spekulasjoner. Boken er en fascinerende skildring av en visjonær forretningsmann i en ekstraordinær tid.» Fra forlagets omtale.

Boka kommer ut i oktober. Christian Borch er bosatt i Bærum og vi gleder oss til å møte ham på biblioteket på Bekkestua!

Høvik bokhandel stiller med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

nov
25
søn
Forfattertreff: Toril Brekke, Odd Karsten Tveit og Jørgen Gravning @ Bærum bibliotek Eiksmarka
nov 25@13:00-14:30
Odd Karsten Tveit

Odd Karsten Tveit

Toril Brekke

Toril Brekke

Toril Brekke er i høst aktuell med boken “Kobrahjerte”, som er en frittstående fortsettelse av “Alle elsket moren din” fra 2017. Odd Karsten Tveit har skrevet boken “Gudfaren: om Trygve Lie”. Jørgen Gravning, overlege ved Hjertemedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, snakker om sin bok “Ditt fantastiske hjerte: med eller uten flimmer og smerte”. Vi serverer gløgg og pepperkaker. Boksalg. Dørene åpner kl. 12.30.

Jorgen_Gravning

Jørgen Gravning

nov
29
tor
Bokprat og forfattertreff @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 29@13:00-14:00
Foto av Birger Emanuelsen

Foto: André Løyning, Tiden forlag.

Bibliotekarene anbefaler bøker. Vi får også besøk av en lokal forfatter, Birger Emanuelsen, som vil fortelle om sin nye roman «Jeg skal beskytte deg».

Om Emanuelsens roman:
«Et nytt terrorangrep utspiller seg i Paris. På lærerværelset i Oslo følger Jon situasjonen over mobilen. I barnehagen sitter hans fem år gamle sønn, Andreas, og Omslag Jeg skal beskytte degperler. Kona Vilje jobber overtid. Helt siden Andreas ble født, har Jon vært hjemsøkt av et sinne han er i ferd med å miste kontrollen over. Samtidig fylles han av en frykt for at verden rundt den lille familien er i oppløsning. Overalt ser han faresignalene: klimakrise og økologisk kollaps, terrorangrep og religiøs fanatisme. Mot Viljes råd går han stadig lenger i å forberede seg selv og sønnen på fremtiden han tror vil komme.

Jeg skal beskytte deg er en roman om vold og kjærlighet. Om å forberede seg på nye tider. Om å ville beskytte sine nærmeste, selv om det kan gjøre dem vondt.»
(Fra forlagets omtale).

Velkommen til en liten time med god litteratur!
Vi møtes i Gråsonen.

des
3
man
Per Egil Hegge: Tanker og erfaringer omkring likheter og ulikheter mellom nordmenn og dansker @ Bærum bibliotek, Bekkestua
des 3@19:00-20:30

Per Egil Hegge, her fotografert i forbindelse med et tidligere foredrag han holdt i Bærum bibliotek.

Som pressemann, forfatter og foredragsholder m.m. har Per Egil Hegge markert seg gjennom 50 år, og han har fått en rekke priser og utmerkelser. I vår fikk han «Den store journalistprisen» for andre gang. Hvordan han får tid til alle sine gjøremål, er det sikkert mange som har undret seg over. Men faktum er at han har samlet seg kunnskaper og erfaringer på utrolig mange felter, og i kveld det premiere på et kåseri som bl. a. er basert på erfaringer fra tallrike opphold i Danmark, og mangeårig nærkontakt med en person fra vårt naboland i sør.

Møtet er arrangert av Foreningen Norden i Bærum i samarbeid med Bærum bibliotek. Det er gratis adgang og åpent for alle.

Translate »