Hva skjer?

sep
11
tir
Norsk-svenske affærer fra Spania til Bærum @ Bærum bibliotek, Bekkestua
sep 11@19:00-20:30

Knut Hermundstad Aukrust og Dorte Skulstad

Den unike historien om trelastselskapet La Compañia de Maderas

Knut Hermundstad Aukrust og Dorte Skulstad har samarbeidet om flere bøker om Spania, og nå vil de berette om en unik og spennende historie hvor bærumsfamilier var involvert allerede fra starten i 1857 og helt til utpå 1970-tallet. Foredraget har stor lokalhistorisk interesse. Historien som fortelles, viser et nært samarbeid mellom Norge og Sverige (og Finland) når det gjelder trelastvirksomhet i Spania.

Før og etter foredraget vil Michal Angstreich spille spansk gitarmusikk med sang av Synnøve Anmarkrud.

Møtet er arrangert av Foreningen Norden i Bærum i samarbeid med Bærum bibliotek. Det er gratis adgang og åpent for alle.

 

Michal Angstreich

sep
15
lør
Peter Normann Waage om André Bjerke. I kampens glede
sep 15@12:00-13:30

«Ved siden av å være lyriker, kriminalforfatter, gjendikter og vitenskapsteoretiker, var André Bjerke en skarp polemiker som bidro i etterkrigstidens store kulturdebatter. I 2018 er det hundre år siden han ble født. André Bjerke var en stilsikker språkkunstner fra han var helt ung, og et talentfullt, humørfylt og lekende menneske som har satt sitt preg på norsk litteratur. Poesien er blitt folkelesning, kriminalromanene tilhører det ypperste innen sjangeren i Norge, og han har gledet flere generasjoner av barn med sin ABC og sine morovers. Peter Normann Waages biografi tar for seg alle sider ved Bjerkes virksomhet. Fordi Bjerke var så tett på sin samtid, en samtid han ofte sto i opposisjon til, er boken også en kulturhistorie.» Fra forlagets omtale.

Peter Normann Waage

Peter Normann Waage har et allsidig forfatterskap bak seg, med bøker og artikler om Russland, russisk litteratur, antroposofi, islam, ytringsfrihet, Firenze, renessansen og mye annet. Waage har fått  Riksmålsforbundets litteraturpris og Petropol-prisen i St. Petersburg for sin monografi om Dostojevskij. Fra 2013 ble han utnevnt til statsstipendiat.

Skrevet om «André Bjerke. I kampens glede»:

«For Bjerke har en særegen plass i norsk litteratur, og gikk gjerne på tvers av tidens motestrømninger, både i diktning og tenking. Og ved å framheve slike sider, er biografien også med på å utvide kunnskapen om krefter og tendenser i åndslivet her til lands. Og fortsatt er det mange sider ved diktningen hans som fortjener å gjenoppdages. Og når en minst venter det, dukker det rett som det er opp bitte små perler som for all del fortjener å tas vare på.» Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

«Peter Normann Waage gir et fascinerende innblikk i livet til en mann som havnet på kant med tidsånden.» Knut Hoem, NRK

«Medrivende om en dikter og hans tid.» Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen.

«Velskrevet og svært lojal.» Sindre Hovdenakk, VG

«Dette er den definitive biografien.» Fredrik Wandrup, Dagbladet

Høvik bokhandel stiller med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

sep
26
ons
De norske kandidatene til Nordisk råds litteraturpris! @ Bærum bibliotek, Bekkestua
sep 26@19:00-21:00

Roskva Koritzinsky Foto: Håkon Borg

Denne gangen er det Carl Frode Tiller som er nominert for romanen «Begynnelser» og Roskva Koritzinsky som er nominert for «Jeg har ennå ikke sett verden». Musikalske innslag blir ved norsk-britiske Shaun Bartlett. Siden Carl Frode Tiller er forhindret fra å komme, vil litteraturkritiker Tom Egil Hverven stille i hans sted.

Dette blir den 25. gangen Nordisk råds norske delegasjon på Stortinget, Foreningen Norden i Bærum og Bærum bibliotek samarbeider om arrangementet.

Jeg har ennå ikke sett verden. «Koritzinsky viser en uvanlig evne til både å zoome inn øyeblikksdetaljer og gjengi skiftningene og alt det uvisse i et livsløp på få sider. Ikke minst klarer hun å vise hvor tett sammenvevd det nære og det fremmede er mellom mennesker… Koritzinsky skriver på en måte som kan få en til å føle at disse setningene fortløpende snur seg for å betrakte seg selv, med en vedvarende årvåkenhet og en litterær bevissthet som vitner om et sterkt gehør for språkets egen, doble kraft – til å kartlegge og til å oppløse.» Les mer fra Nordisk Råds begrunnelse for nominasjonen.

Carl Frode Tiller

Begynnelser. «Carl Frode Tiller følger opp Innsirkling-trilogien – et hovedverk i den norske litteraturen på 2000-tallet (hvor han også ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris) – med en roman der han benytter sine avanserte fortellerstrukturer på et helt nytt stoff. Begynnelser åpner med at Terje, som jobber som miljøkonsulent med bevaring av biomangfold som spesialområde, ligger på sykehus etter et selvmordsforsøk. Derfra fortelles historien baklengs, slik at leseren tas med på en reise bakover i tid… Som få andre synes Tiller å ta Søren Kierkegaards ord på alvor: Livet må leves forlengs, men forstås baklengs”. Les mer fra Nordisk Råds begrunnelse for nominasjonen.

Tom Egil Hverven

Tom Egil Hverven er kjent fra en rekke litteratur- og kulturprogrammer i NRK og er nå hovedanmelder i Klassekampens bokmagasin. I 1998 ble han kåret til Årets litteraturkritiker, og i 2017 mottok han Olav Dalgards kritikarpris.

Shaun Bartlett har gitt ut fem soloalbum, han har skrevet filmmusikk for flere filmer og TV-serier, og ikke minst varmet opp for selveste Leonard Cohen på Bislett stadion. I 2017 ga han ut EP-en «Going Places» i forbindelse med filmmusikken til «Petter Uteligger: Fra gata til Nordkapp». Han er kanskje mest kjent for sine opptredener på «Gullruten» og «The Voice», hvor han samarbeidet tett med Magne Furuholmen (a-ha).  Konserter med Shaun Bartlett har blitt beskrevet som sjeldent nære og med en magisk evne til å fryse tiden. Shaun er kjent for sin fantastiske stemme og sine vakre, melankolske komposisjoner. Også bor han i Bærum…

En stortingsrepresentant fra den norske delegasjonen til Nordisk Råd vil introdusere kandidatene.

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

Shaun Bartlett kommer til biblioteket på Bekkestua!

Shaun Bartlett kommer til biblioteket på Bekkestua! (Bildet er fra Wikippedia)

okt
18
tor
Helene Uri om språk og makt, språk og kjønn, kvinner og menn @ Bærum bibliotek, Bekkestua
okt 18@19:00-okt 19@07:25

Helene Uri

Helene Uri er ein av dei fremste språkpersonane i Noreg, og i haust er ho aktuell med ei ny bok. På dette møtet fortel ho kva ho har på hjartet når det gjeld norsk språk i dag. Møtesalen på Bekkestua bibliotek klokka 19.

Inngang: 100 kroner, inkludert kaker og kaffi.
Møtet blir arrangert av Bekkestua bibliotek i samarbeid med Bærum Mållag.
des
3
man
Per Egil Hegge: Tanker og erfaringer omkring likheter og ulikheter mellom nordmenn og dansker @ Bærum bibliotek, Bekkestua
des 3@19:00-20:30

Per Egil Hegge, her fotografert i forbindelse med et tidligere foredrag han holdt i Bærum bibliotek.

Som pressemann, forfatter og foredragsholder m.m. har Per Egil Hegge markert seg gjennom 50 år, og han har fått en rekke priser og utmerkelser. I vår fikk han «Den store journalistprisen» for andre gang. Hvordan han får tid til alle sine gjøremål, er det sikkert mange som har undret seg over. Men faktum er at han har samlet seg kunnskaper og erfaringer på utrolig mange felter, og i kveld det premiere på et kåseri som bl. a. er basert på erfaringer fra tallrike opphold i Danmark, og mangeårig nærkontakt med en person fra vårt naboland i sør.

Møtet er arrangert av Foreningen Norden i Bærum i samarbeid med Bærum bibliotek. Det er gratis adgang og åpent for alle.

Translate »