Hva skjer?

okt
19
tor
Geir Lundestad – Drømmen om fred på jord @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 19@18:00-19:30

Geir Lundestad, tidligere direktør for Det norske nobelinstituttet, kommer til Bekkestua bibliotek.

Nobels fredspris fra 1901 til i dag.

Nobels fredspris har blitt utdelt siden 1901. Menneskene har alltid drømt om fred på jord. Alfred Nobel hedret dette målet med å opprette fredsprisen. Over hundre år senere har vi opplevd både første verdenskrig, andre verdenskrig og den kalde krigen. Er drømmen om fred ren utopi? Og har Nobels fredspris bidratt positivt til verdensfreden?

Geir Lundestad er professor i historie og har 25 år bak seg som direktør på Det norske nobelinstituttet. Det har gitt ham en enestående oversikt over prisens utvikling fra begynnelsen og frem til i dag. Det er en fortelling om en verden som har blitt mindre, og som har blitt mer organisert – men der fred fortsatt er mer drøm enn realitet. (Fra forlagets omtale.)

Geir Lundestad står bak flere akademiske utgivelser. Særlig kjent er boka Øst, vest, nord, sør – hovedlinjer i internasjonal politikk 1945–1995. I 2015 utga han boka Fredens sekretær. 25 år med nobelprisen, som gikk til topps på norske bestselgerlister og skapte store diskusjoner. Vi treffer ham på Bekkestua bibliotek!

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

okt
24
tir
Jan Kjærstad i samtale med Gunnar Vilberg @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 24@18:00-19:00

Litteraturfestivalen i Akershus

 

 

 

 

 

Forfatter Jan Kjærstad i samtale med kulturformidler Gunnar Vilberg. Samtalen vil handle om Kjærstads forfatterskap og om hans nyeste roman «Berge», som har fått strålende anmeldelser.
Arrangeres i samarbeid med Fylkesbiblioteket i Akershus.

Jan Kjærstad (født 1953) er regnet som en av Nordens fremste forfattere, først og fremst på grunn av sine nyskapende romaner. Kjærstad har embetseksamen i teologi og debuterte i 1980 med novellesamlingen «Kloden dreier stille rundt». Han er særlig kjent for trilogien om Jonas Wergeland, med romanene «Forføreren», «Erobreren» og «Oppdageren». Den siste innbrakte ham Nordisk Råds Litteraturpris i 2001.

Kritikerne om hans siste roman «Berge»:
«GLIMRENDE! … Jeg tar sats og utroper med dette Berge til en sikker vinner bokhøsten 2017!» Sindre Hovdenakk, VG
«… en av Jan Kjærstads mest underholdende, innsiktsfulle, velstrukturerte romaner og fortjener mange lesere.» Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

Boksalg ved Høvik bokhandel.Jan_Kjaerstad

 

 

 

 

okt
26
tor
Selma Lønning Aarø i samtale med Wencke Mühleisen @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 26@18:00-19:00

Litteraturfestivalen i Akershus

Selma Lønning Aarø og Wencke Mühleisen vil snakke om sine nyeste romaner, henholdsvis «Hennes løgnaktige ytre» (2016) og «All gjeldende fornuft» (2017), der noen av temaene vil være brevromanen som form, desperasjon i henvendelsen og om kvinneskikkelser fra ulike tider.

Selma Lonning AaroSelma Lønning Aarø er født i 1972 og kommer fra Stord i Hordaland. Aarø har utgitt en rekke bøker i ulike sjangere, og har skrevet både for voksne og barn. Vill ni åka mera? (2003), har blitt betegnet som Aarøs gjennombrudd. Med denne romanen ble hun også nominert til Brageprisen.  Hennes hittil siste roman, Hennes løgnaktige ytre, utkom i 2016 til strålende kritikker. Selma Lønning Aarø har i en årrekke vært spaltist i Dagladet og Klassekampen. Hun er kjent for sin selvironiske og humoristiske stil. Forlaget skriver om «All gjeldende fornuft»: «I april 1897 kunne man lese i Verdens Gang at Knut Hamsun anmeldte forfatteren Anna Munch til politiet og forlangte hennes mentale tilstand undersøkt. Bakgrunnen var at det den våren hadde blitt spredd en rekke anonyme brev som svertet ham. Hamsun var overbevist om at brevene kom fra henne. Dette danner utgangspunktet for en helt særegen kunstnerroman: En tragisk, intens og hittil ukjent historie om å være kvinne og kunstner. Den vekker et glemt forfatterskap til live, og kaster nytt lys over norgeshistoriens mest omdiskuterte forfatter.»

Wencke MuhleisenWencke Mühleisen (f. 1953) er utdannet medieviter og arbeider som forsker innen emner som kjønn og seksualitet. Hun debuterte som romanforfatter med Jeg skulle ha løftet deg varsomt over i 2011, og i 2015 kom Kanskje det ennå finnes en åpen plass i verden. I 2017 kom brevromanen All gjeldende fornuft. Forlaget skriver om hennes siste roman: «Gjennom brevskriving har mennesker i århundrer delt tanker, følelser, lengsler. Brevene i denne boken utgjør en slik henvendelse, drevet av desperasjon og et ulmende ønske om forandring. Vekk fra rasjonalitet og målstyring, i drift mot frihet og de grunnleggende relasjonene livet består av. Med et utgangspunkt i den aldrende kvinnens knapt synlige posisjon i vår kultur skriver avsenderen brev til en livsledsager, til en venninne og til et ukjent «du». Hele veien drives hun av et ønske om å tenke klare tanker, lytte til inderligheten og alvoret og ta gode avgjørelser. Om det så står i motsetning til all gjeldende fornuft.»

Boksalg ved Høvik bokhandel. Arrangeres i samarbeid med Fylkesbiblioteket i Akershus.

okt
29
søn
Konsul Iversens dag for bibliotek, demokrati og ytringsfrihet. @ Bærum bibliotek Høvik
okt 29@12:30-15:00

Konsul Georg Iversen ga for snart 100 år siden Høvik et nytt bibliotek som var et svært viktig bidrag til kunnskapsdeling og demokrati. På denne andre Konsul Iversens dag kommer redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle og innleder om åpenhet og demokrati. TV2s Elin Sørsdahl innleder om den nye boken sin om høyrepopulismen i Europa. Budstikka-redaktør Kjersti Sortland blir intervjuet om hvordan Budstikka opplever Bærum kommune når det gjelder blant annet åpenhet og innsyn. I tillegg blir det boklansering: «Spansk-norske affærer» – om Konsul Iversen & Co ved forfatterne Dorte Skulstad og Knut Aukrust
Høvik biblioteks venner serverer enkel mat og drikke ved oppstart.

 

nov
11
lør
Forfattertreff med Anders Hornslien og Bård Vegar Solhjell @ Bærum bibliotek Høvik
nov 11@14:00-15:30

 

For 45 gang inviterer vi til tradisjonsrikt førjuls-forfattertreff! Italia-entusiast og forfatter Anders Hornslien kommer helt fra Roma for å presentere sin siste bok «Toscana: 100 unike opplevelser.» Tidligere statsråd og stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell presenterer boken «Uro: En historie om Norges framtid» som han ga ut tidligere i år. Høvik bokhandel selger bøker for signering (julegavidé!), og Høvik biblioteks venner serverer gløgg og julebakst.

nov
18
lør
Erika Fatland presenterer sin nye bok Grensen @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 18@12:00-13:30

Erika Fatland, en av Norges beste forfattere under 35 år. Hun kommer til Bekkestua bibliotek! Foto©Tine_Poppe

Erika Fatland er en av Norges mest spennende sakprosaforfattere, anmelderrost, prisbelønnet og oversatt til flere språk. Hun fikk sitt store gjennombrudd med boka Sovjetistan i 2015.

Nå har hun vært på en ny eventyrlig reise, denne gangen langs Russlands enorme grense – fra Nord-Korea i det fjerne Østen, langs Kaukasus, over Det kaspiske hav og Svartehavet. Vi blir med henne til Ukraina, der president Putin ekspanderer, og opp gjennom Øst-Europa, til vår egen grense mot Russland. Endelig tar hun båt gjennom nordøstpassasjen – en båtreise som har blitt mulig etter klimaendringene. Ikke én gang reiser Fatland inn i Russland. Men med kunnskap om landene og deres historie og gjennom menneskemøter viser Erika Fatland hvordan disse svært ulike landene alle påvirkes av sin mektige nabo.

Erika Fatland ble brageprisnominert for sin første sakprosabok, Englebyen i 2011. Siden har hun gitt ut Året uten sommer om 22. juli-tragedien, og reiseskildringen Sovjetistan. Bøkene er oversatt til ti språk. Fatland er utdannet sosialantropolog, behersker åtte språk og har studert og arbeidet internasjonalt. For Sovjetistan fikk Fatland Bokhandlernes sakprosapris. Hun ble også valgt ut som en av Norges beste forfattere under 35 år, kåret av en jury satt sammen av Morgenbladet. (Fra forlagets presentasjon.)

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

nov
19
søn
FORFATTERTREFF: Knut Nærum, Jahn Otto Johansen og Wenche Fuglehaug @ Bærum bibliotek Eiksmarka
nov 19@13:00-15:00

Knut Nærum

Knut Nærum forteller om sin siste roman «Barmhjertighet»,
et gripende kammerspill om kjærlighet på godt og vondt. «BARMHJERTIGHET er beretningen om Nancy og Fredrik, et ektepar som har hverandre, men som føler seg mindre og mindre hjemme i sin egen tid. I alle fall Fredrik. Og da han får en diagnose med dødelig utgang, bestemmer han seg for at hun skal spares for å måtte leve videre alene. Knut Nærum har skrevet en makaber og munter fortelling om hvor vanskelig det kan være å bli morder.» (fra forlagets omtale).

Wenche_FuglehaugWenche Fuglehaug forteller om sin bok «Det store sviket: æresvold og æresdrap i Norge». Boken omhandler kvinner med innvandrerbakgrunn, som havner på krisesentre på grunn av æresrelatert vold, tvangsekteskap og menneskehandel. «I denne boka skriver Wenche Fuglehaug om et stort og økende samfunnsproblem. Hun har møtt norske jenter med innvandrerbakgrunn som må leve på skjult adresse. De forteller om vold og trusler fra sin egen familie og om hvordan det er å leve med redselen for sitt eget liv. Er livet for disse jentene i realiteten forbi før det har begynt? Og hva gjør Norge for å få slutt på ugjerningene?» (fra forlagets omtale).

JahnOtto_Johansen

Jahn Otto Johansen er aktuell med «Marie og hennes elsker: jakten på mitt opphav». Boken handler om hans ukjente farmor, som meldte seg inn i Nasjonal Samling. «Jahn Otto fylte seks år den våren Norge ble okkupert, og under oppveksten hans ble farmoren knapt nevnt i familien. Det skyldtes ikke bare at Marie var på «feil side», men også at hun i sin tid hadde født Jahn Ottos far utenfor ekteskap og overlatt barnet til fosterforeldre kort etter fødselen. Å få en «lausunge» var den gangen skambelagt i en grad som vi knapt kan forestille oss i dag, og den skammen bar Jahn Ottos far med seg hele livet.» (fra forlagets omtale).

Det blir servering av gløgg og pepperkaker. Salg av signerte bøker. Velkommen til årets tradisjonelle bokmesse!

des
2
lør
Atle Næss presenterer sin nye bok om Martin Luther og reformasjonen @ Bærum bibliotek Bekkestua
des 2@12:00-13:30

Atle Næss kommer til Bekkestua bibliotek og forteller om reformasjonen og Martin Luther.

Om 1517, Reformasjonen og munken som forandret Europa.

31. oktober 1517 slo Martin Luther opp sine berømte teser på kirkedøren i Wittenberg, der han tok et flammende oppgjør med avlatspraksisen i den katolske kirken. Episoden markerer etter tradisjonen starten på reformasjonen, og i år markeres 500-årsjubileet over hele Europa. I denne bredt anlagte og rikt illustrerte biografien om reformasjonens far, forteller Atle Næss hele historien om Luther og hans virke. Martin Luther (1483–1546) var opprinnelig katolsk prest, men utviklet en sterk motstand mot pavemakten i Roma. Med tesene i Wittenberg var bruddet ugjenkallelig. Luther ble bannlyst, og en maktkamp mellom kirke, lokal adel og konger om teologi, eiendom og makt fulgte. Resultatet sendte sjokkbølger gjennom hele Europa.

Atle Næss har tidligere besøkt Bærum bibliotek og gledet et stort publikum med sine velskrevne biografier om store europeiske kulturpersonligheter som Galileo Galilei og Leonardo da Vinci. I sin nye Luther-biografi vil vi nok en gang bli kjent med en av de mest sentrale skikkelsene i vår felles, europeiske historie.

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

Translate »