Hva skjer?

jan
5
fre
Russland 1917 @ Bærum bibliotek Sandvika
jan 5@12:00-13:00

I år er det 100 år siden dramatiske hendelser i 1917 sendte både Russlands og verdens historie i en helt ny og uforutsett retning. Bærum bibliotek Sandvika får besøk av Per Egil Hegge, forfatteren bak boken «Russland 1917- Krig og revolusjon». Her skriver han om dette høydramatiske året, som ikke kan forstås uten at man samtidig berører både årsakene og de enorme historiske konsekvensene. Per Egil Hegge er journalist og redaktør. Han var ansatt i Aftenposten fra 1962 til 2005. Hegge har utgitt flere biografier, debattbøker og bøker om språk. Gratis inngang. Velkommen!

jan
10
ons
Park og hageprosjekter gjennom 40 år @ Bærum bibliotek Bekkestua
jan 10@19:00-21:00

Tor Smaaland

Tor Smaaland i Små Landskap AS deler sine snart førtiårige erfaringer med hager og parker for små og større oppdragsgivere. Med et hundretalls park- og hageprosjekter bak seg, tar Tor deg lekent gjennom mye som gikk bra, og noe som ble ganske annerledes enn han forventet.

Møtet er åpent for alle og koster kr 50 inkludert te /kaffe, kake, frukt og lodd.

Arrangert av Bærum Hagelag.

jan
22
man
Svensk og norsk i skrift og tale – likheter og forskjeller @ Bærum bibliotek Bekkestua
jan 22@19:00-20:30

Professor Arne Torp

Dansk, norsk og svensk kalles skandinaviske nabospråk, men en stat som omfatta hele Skandinavia har ikke eksistert siden 1520. Faktisk endte det skriftlige og kulturelle fellesskapet på den skandinaviske halvøya alt tidlig på 1500-tallet. Det som derimot ennå varer ved, er det nære slektskapet mellom talemåla på begge sider av Kjølen. Dette gjør at nordmenn og svensker stort sett kan snakke sammen nokså problemfritt, mens vi nødig leser nabospråket. Hva er grunnene til at norsk og svensk er såpass ulike i skrift, når vi faktisk forstår hverandre så godt i tale? Med dansk er det som kjent akkurat omvendt. I dette foredraget vil Arne Torp, professor i nordisk språkvitenskap ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo, se på det som skiller svensk språk i skrift og tale fra norsk, og hvorfor det er blitt slik.

Arne Torp har skrevet flere bøker, både for universitets- og høgskolesektoren og for videregående skole. Arne Torp var i flere år medlem av Norsk språkråd og har deltatt i en rekke radio- og fjernsynsprogrammer, blant annet i Typisk norsk på NRK. Han er bosatt i Bærum.

Arrangert av Foreningen Norden i samarbeid med Bærum bibliotek. Det er gratis inngang og enkel servering.

jan
27
lør
Foredrag om Karl Johan – Norges konge i spenningenes tid @ Bærum bibliotek Høvik
jan 27@14:00-15:00

I 2018 er det 200 år siden Karl Johan ble kronet som Norges konge og landet fikk en monark av et helt nytt format. Revolusjonssoldaten og Napoleons gamle marskalk hadde sine utfordringer med å styre Skandinavias halvøy, for samtidig som kroningen ble forberedt i Trøndelag, samlet bønder seg i Krokskogen for å gå mot hovedstaden med protester mot konge og storting. Direktør for Eidsvoll 1814 (Eidsvollsbygningen) – Bård Frydenlund – foredrar om kong Karl Johan. Høvik biblioteks venner serverer kaffe, te og kaker.

feb
2
fre
På talefot med Tordis Ørjasæter @ Bærum bibliotek Bekkestua
feb 2@12:00-13:00

Tordis Ørjasæter (Foto: Aschehoug forlag)

Tordis Ørjasæter siste bok heter «Kjærligheten har sitt eget språk – en mors fortelling», og kom ut i 2017. Tordis Ørjasæters har fylt 90 år, og hennes autistiske sønn Dag Tore er blitt 62. «Vanskelig,» sier Dag Tore – i denne boken kommer sønnen selv til orde med sine få ord.

«Ville så gjerne sagt deg så mye,» sier moren, som forteller fra deres felles liv, og også om det å være gammel i vår egen tid.

Tordis Ørjasæter  er forfatter, tidligere litteraturkritiker og professor i spesialpedagogikk. Hun har skrevet en rekke bøker: om Sigrid Undset, Tove Jansson, Nini Roll Anker (sammen med sin mann), om barnelitteratur og om betydningen av bøker for funksjonshemmede barn og ungdom, om alderdom og om sorg, og hun har redigert diktantologien «Disse dagene, dette livet» sammen med Ruth Lillegraven (som bor i Lommedalen).

Bodde 54 år på Avløs i Bærum.  Flyttet til Majorstua etter at ektefellen Jo Ørjasæter døde. I 1976 utga hun «Boka om Dag Tore», om sin psykisk utviklingshemmede sønn, den gangen 20 år. Boka ble oversatt til mange språk, bl. annet fransk og japansk. Hun har fått Brageprisen, Askeladdprisen, Kristinprisen og Jonasprisen for sitt forfatterskap.

Arrangementet foregår i Gråsonen.

 

feb
6
tir
Klematis – den perfekte klatreplante? @ Bærum bibliotek Bekkestua
feb 6@19:00-21:00

Helen Fredholm forteller om klematis.

Foredrag med Helen Fredholm, kjent som forfatter, blogger og  cottage garden elsker. Klematis er en av de vanligste klatreplantene i norske hager. Det finnes klematis i alle mulige farger og former og selv for de kaldeste klimasonene. Her får du tips om hvordan du får dine klematis til å trives.

Møtet er åpent for alle og koster kr 50 inkludert te /kaffe, kake, frukt og lodd.

Arrangert av Bærum Hagelag.

feb
7
ons
Røff guide til norsk samtidslitteratur
feb 7@19:00-21:00

Marta Norheim, litteraturkritikar i NRK

Sjølvgransking og globalt ansvar. Ein kort introduksjon til den nye norske litteraturen.

Ein av landets fremste litteraturkritikarar, Marta Norheim frå NRK, guidar oss gjennom nyare bøker i den norske litteraturen.

Møtet blir arrangert i samarbeid mellom Bekkestua bibliotek og Bærum Mållag.

Inngang 50 kroner (inkludert kaker og kaffi)

Alle er velkomne

feb
9
fre
“En reise i det høyrepopulistiske Europa” ved Simen Ekern @ Bærum bibliotek Sandvika
feb 9@12:00-13:00

Forfatter, journalist og idehistoriker Simen Ekern er aktuell med boken “Folket, det er meg”. Han har reist gjennom Europa og møtt partiledere, ideologer og velgere for å fortelle om noen av vår tids mest omdiskuterte politiske bevegelser. Gratis

 

feb
10
lør
Skamløs @ Bærum bibliotek Bekkestua
feb 10@12:00-13:00

Skamlos omslagHvordan finner du egentlig deg selv når andre hele tiden forteller deg hvem du skal være?

De tre  «skamløse» jentene  Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour og Amina Bile har samlet inn  historier fra jenter som har opplevd negativ sosial kontroll på kroppen. Det har resultert i boka Skamløs.  Hvordan er det å bli konstant begrenset, korrigert og skambelagt? Herz, Srour og Bile startet bevegelsen som i media blir kalt «De skamløse jentene», og som for alvor satte negativ sosial kontroll på agendaen. For sitt arbeid har de blant annet mottatt Fritt Ords Honnørpris (2017). Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour og Amina Bile kommer til Bekkestua og vil fortelle om opprøret og boken sin.

Amina Bile (f. 1998) er 19 år gammel samfunnsdebattant, feminist, norsk-somalisk og 4. stortingskandidat for Telemark SV.
Sofia Nesrine Srour (f. 1994): 23 år, norsk-libaneser, muslim, feminist og samfunnsdebattant.
Nancy Herz (f. 1996): 21 år, aktivist, bokelsker, skribent, norsk-libanesisk.

«Jeg er så begeistret for boka «Skamløs» at jeg ikke klarer å få hendene ned. De vil være der oppe i lufta og applaudere. […] Tv-serien «Skam» sin suksess handlet om at de satte et forstørrelsesglass på et ungdomsmiljø, og var tro mot målgruppa. Gjennom et krystallklart fokus ble serien interessant for langt flere. Slik fungerer denne boka også. Den burde leses av alle som jobber med ungdom. Det angår oss alle». Hannah Helseth, Klassekampen.

 

De skamløse jentene Foto Maria Gossé

Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour og Amila Bile. Foto: Maria Gossé (Dagbladet).

feb
20
tir
Nordens øye mot Universet – historien om Nordisk Optisk Teleskop (NOT) @ Bærum bibliotek Bekkestua
feb 20@19:00-21:00

Nordisk Optisk Teleskop

Professor emeritus Jan-Erik Solheim holder foredrag.

Astronomiske observatorier var en viktig del av de nordiske universiteter på 1700 og 1800 tallet. Astronomene sørget for nøyaktig tid og la grunnlaget for oppmåling av landene. Lyssterke stjerner og planeter ble observert. Men ettersom instrumentene ble større og mer følsomme kunne de observere svakere stjerner og fjerne galakser for å kartlegge Universet. Da trengtes et sted med mørk himmel og mye klarvær. Etter omfattende undersøkelser har europeiske astronomer funnet et utmerket sted på en av de vestligste Kanariøyene, La Palma. Her har nordiske astronomer bygget sitt teleskop som stod ferdig i 1989. Det var da verdens 6. største og det som ga skarpest bilder av verdensrommet – helt til Hubble-teleskopet ble reparert, ca 10 år senere.

Jan-Erik Solheim, bosatt i Bærum, er professor (emeritus) fra Institutt for fysikk og teknologi, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet..  Han vil fortelle om hvordan dette prosjektet har ført til utvidet samarbeid mellom nordiske astronomer – hvor også kolleger fra Baltikum deltar.

Arrangert av Foreningen Norden i samarbeid med Bærum bibliotek. Det er gratis inngang for alle.

Etter en kort pause med enkel bevertning fortsetter møtet med Foreningen Nordens årsmøte.

 

 

---
mar
2
fre
“Ære være mine døtre” ved Lene Wold @ Bærum bibliotek Sandvika
mar 2@12:00-13:00

De siste tre årene har journalisten Lene Wold tilbrakt mye tid i Jordan sammen med en far som har drept både sin mor og datter for å gjenopprette familiens ære. Ved hjelp av et unikt kildemateriale belyser hun en hittil ukjent side ved æresdrap. Vi får historien fra gjerningspersonens perspektiv, og Wold viser at æresdrap ikke handler om islam, men om tradisjoner og lovverk som kan utfordres og forandres. Foredraget er gratis.

mar
3
lør
På tur til Øst-Grønland i et topografisk og politisk perspektiv @ Bærum bibliotek Høvik
mar 3@15:00-16:00

Finn H. Eriksen fra Høvik har lagt bak seg to turer til Grønland og foredrar med tema: Fra Øst-Grønland som et Ingenmannsland til norsk okkupasjon i en natur som favner høye fjell og dype fjorder og verdens største nasjonalpark. Høvik biblioteks venner serverer kaffe, te og kaker.

 

mar
7
ons
Med blomster og hagefugler i søkeren @ Bærum bibliotek Bekkestua
mar 7@19:00-21:00

Jan Rabben er naturfotograf og forfatter.

Foredrag med naturfotograf, forfatter og foredragsholder Jan Rabben, utdannet can. mag. i biologi og geografi. Rabben har gitt ut 12 bøker, hovedsakelig basert på egne fotografier og han har fått priser for sin bruk av nynorsk. Han har satt bilder til levende musikk og sammen med musikere turnert for Rikskonsertene.

Møtet er åpent for alle og koster kr 50 inkludert te /kaffe, kake, frukt og lodd.

Arrangert av Bærum Hagelag.

mar
10
lør
Kon-Tiki 2 ekspedisjonen 2015/16 – eventyr, miljø, seilas @ Bærum bibliotek Høvik
mar 10@15:00-16:00

Vinteren 2015-2016 ble det gjennomført en ekspedisjon med to balsaflåter fra Peru til Påskeøya og tilbake. Formålet med ekspedisjonen i Thor Heyerdahls fotspor var forskning samt å bevise at man kunne gjøre en slik reise med balsaflåter. Pål Børresen fra ekspedisjonstemaet forteller om ekspedisjonen og forskningsresultatene – spennende for alle som er opptatt av eventyrlyst, frisk seilas og miljøspørsmål. I samarbeid med Høvik biblioteks venner.

mar
13
tir
Aasmund Olavsson Vinje 200 år @ Bærum bibliotek Bekkestua
mar 13@19:00-21:00

Tone Ringen

Skodespelar Tone Ringen tek oss med på ei ferd gjennom den udødelige diktinga til Aasmund Olavsson Vinje, 200 år etter at han vart fødd på ein liten gard i Vinje i Telemark. Vinje har laga nokre av dei største dikta som er skrivne på norsk, mellom anna Ved Rondane, Våren og Den dag kjem aldri. Han blir feira på dette møtet som blir arrangert av Bekkestua bibliotek saman med Bærum Mållag.

Inngang: 100 kroner (inkludert kaker og kaffi)

Alle er velkomne

apr
7
lør
Bokforedraget «Vintage livsstil» @ Bærum bibliotek Høvik
apr 7@14:30-15:30

Cecilie Larvåg har i boken «Vintage livsstil» samlet gammel kunnskap slik at den kan bli til nye gleder for hennes egen generasjon og de som kommer etter, en bok om all kunnskapen som har vært nedarvet men som er i ferd med å gå i glemmeboken. Larvåg byr på gammel velprøvd kunnskap om hud- og hårpleieprodukter, oppskrifter, gode råd for hus og hage, tips om alt du kan sanke i naturen, borddekking, etikette, bærekraft i klesskapet og mye, mye mer. Cecilie selger og signerer boken. Høvik biblioteks venner serverer forfriskninger, te og kaffe.

 

apr
10
tir
Iram Haq: Hvordan våge å være seg selv? @ Bærum bibliotek Bekkestua
apr 10@18:00-19:30

Iram Haq kommer til biblioteket på Bekkestua! Foto: Johnny Vaet Nordskog

Denne utfordringen er noe vi alle kjenner på – gjennom hele livet – og i ulik grad.
Hvordan skal vi våge å hoppe uti det fristende ukjente og følge våre drømmer?
Iram tar tak i utfordringen med utgangspunkt i kjærlighet til familien, oppveksten mellom to kulturer, kvinneundertrykkelse, pliktfølelse og veien mot uavhengighet.
Følelsen av å stå utenfor mer enn å være innenfor i oppveksten har formet Iram, som mener at tematikken er universell.
Vi har alle et behov for å forme og bli kjent med egen identitet og for å finne vår plass. Bakgrunn og oppvekst kan stå i veien for oss, men behøver ikke bli en hindring.
Det er viktig å våge å lytte til seg selv for å finne egen lykke. Ved å våge utviser du mot. Modige handlinger gir endring og personlig vekst.
Men motet kommer ikke av seg selv. Vi må trene – hele tiden.

Iram Haq er en prisbelønnet regissør og manusforfatter. Aktuell nå med publikumsuksessen «Hva vil folk si» som har hatt mer enn 100 000 besøkende. Filmen har allerede vunnet en rekke priser:
Audience Award – new authors AFI FEST 2017 Los Angeles
Publikumsprisen i Lübeck Nordic Filmdays 2017
Femme de Cinéma award, Les Arc European film festival France.

Etter Iram Haq’s innledning blir det åpnet for spørsmål og kommentarer.

 

mai
3
tor
Mine beste nynorske dikt @ Bærum bibliotek Bekkestua
mai 3@19:00-21:00

Olav H. Hauge, ein av dei fremste norske lyrikarar i det 20. hundreåret. (Foto: Olav H. Hauge-senteret sitt arkiv)

Mange av dei beste og vakraste dikta som er skrivne på norsk, er forfatta på nynorsk. Denne kvelden tek vi for oss dei mest sentrale nynorsk dikta og ser kva dei har betydd i den norske bokheimen dei siste 200 åra.

Innleiar til møtet blir klårt seinare.

Møtet blir arrangert av Bekkestua bibliotek i samarbeid med Bærum Mållag.

Inngang: 100 kroner (inkludert kaker og kaffi)

Alle er velkomne

Translate »