Hva skjer?

sep
13
ons
Fotokurs for deg med mobil – lær å ta bedre bilder! @ Bærum bibliotek Bekkestua
sep 13@18:00-20:30

Morten Golimo holder fotokurs for deg med mobiltelefon.

Morten Golimo er en prisbelønnet fotokunstner med en rekke utstillinger bak seg. Han har også bred erfaring som journalist for både dags-, uke- og fagpresse. Han har holdt en rekke foto- og videokurs, workshops og foredrag blant annet i samarbeid med Kommunikasjonsforeningen og Norsk Journalistlag. I vår holdt han to fotokurs på Bekkestua bibliotek som raskt ble fulltegnet, og i høst blir de gjentatt.

Dette første kurset er et tilbud til alle som har lyst til å bli litt bedre til å ta bilder med mobiltelefonen. Du vil lære litt om komposisjon av bildet, om lysforhold, gode og dårlige motiver og om hvordan du skal unngå de verste feilene. Fotografi handler først og fremst om å se. Kurset vil derfor legge vekt på å gjøre deg mer bevisst på hva du ser og hva du har lyst til å fortelle med bildet ditt. Det skal ikke så mye mer til enn å være litt mer bevisst på dette for å klare å ta bedre bilder av barn eller barnebarn, av turen i skogen eller langs sjøkanten, eller av hyggelige sammenkomster.

Det andre kurset er et praktisk kurs hvor du konkret lærer hvordan du etterbehandler egne bilder i gratis-appen Snapseed. Les mer her.

En entusiastisk Morten Golimo demonstrerer mobilfotografi på kurset han hadde i vår.

Du trenger ikke spesielle forkunnskaper for å ha utbytte av kursene som er for alle mellom 20 og 102 år. Det eneste du trenger, en smart-telefon og lyst til å ta bedre bilder. Kursene holdes i møterom 2 på Bekkestua bibliotek.

Kursene er et samarbeid mellom Bærum bibliotek og Morten Golimo. Se bilder tatt av Morten på flickr eller instagram.

Pris: kr 350 per kurskveld, 600 kr for begge. Forhåndspåmelding / flere opplysninger:  Morten Golimo mobiltelefon 91345776 eller morten.golimo@icloud.com
Det er begrensning på antall deltakere, så vær rask!

Oslo sentrums flotte blomsterbed @ Bærum bibliotek Bekkestua
sep 13@19:00-20:00

Frognerparken Foto:Bymiljøetaten

Det blir årsmøte i Bærum hagelag, men først får vi foredraget ”Oslo sentrums flotte blomsterbed”. Disse blomsterbedene er til glede både for byens innbyggere og tilreisende. Hvordan legger kommunen sine planer og hvordan får man det til?  Vi får høre om kjente og mer ukjente planter og hvordan disse velges ut. Er alt satt fra frø, eller er det planter som tas inn for vinteren? Vi får også høre om vedlikehold og utskifting i sesongen. Rune Ingjer fra by- og miljøetaten vil fortelle om beplantning i Rådhushaven,  Eidsvolls plass, Karl Johan, 7. juni plassen og Abelhaugen m.m.

Det serveres kaffe, te og kaker. Møtet er åpent for alle.

Arrangert av Bærum hagelag. Inngang kr. 50 –

sep
14
tor
Barsel. Kristin Storrusten forteller om og leser fra boken sin @ Bærum bibliotek Bekkestua
sep 14@12:00-13:00

Dette er en diktsamling til både å le og gråte av!

Som forlaget sier: Barsel er nemlig en diktsamling om å få barn. Den er mørk, morsom og setter en klissete syltetøyfinger på hvordan det er å være i permisjon. Det handler om følelsen av å være totalt ensom, samtidig som du aldri får være alene. Den er en beretning til deg som har glemt hvordan det var å ikke kunne spise et varmt måltid. Den river av skorpen på minnet om hvordan det var å våkne hver time natten igjennom.

Kristin Storrusten vil fortelle om og lese fra boka. Og alle småfolk med foreldre er spesielt invitert, – her er det helt greit med bleieskift og amming!

Strikkekveld med Nina Skarra @ Bærum bibliotek Bekkestua
sep 14@18:00-19:00
Nina Skarra

Foto: Truls Qvale

Nina Skarra forteller om hvordan hun ble interessert i kunst, design og håndarbeid, og om samarbeidet med Telespinn, et spinneri i Telemark, og viktigheten av å bevare norske håndarbeidstradisjoner og kulturarv. Introduksjon av den spesielle Nina Skarra-strikke/veve-teknikken. Stil, strikk og tanker om klær globalt og langt inn i klesskapet.

«Nina Skarra er den første skandinaven som har vist kleskolleksjonene sine på Mercedes Benz New York Fashion Week. Hun er internasjonalt anerkjent for sine gallakjoler, og for kolleksjoner med florlett, skjør silke, kombinert med den tykke, røffe fiberen fra ull. Våren 2017 kom hun med sin aller første strikkebok, «Nina Skarre strikkebok» » (fra forlagets omtale).

sep
21
tor
Lokale stemmer: Bernt Kristian Børresen @ Bærum bibliotek Bekkestua
sep 21@18:00-19:00

“Finne ut og finne på: om å skrive historiske spill”. Foredrag med sang og dramatiske eksempler ved forfatter, dramatiker og komponist Bernt Kristian Børresen. Kan man blande  historiske og oppdiktede personer uten å spre falsk informasjon? Kan man skrive om mennesker som har levd ut fra ens egne behov? Børresen har blant annet i flere år stått bak Bærums Verkspillet.

Arrangementet holdes i Gråsonen.

sep
23
lør
Om å reise i Japan. @ Bærum bibliotek Høvik
sep 23@14:00-15:00

Mange i Bærum drømmer om å reise i Japan med sin rike og egenartige kultur, vakre bygg, sirlige hager, spesielle natur og varme kilder. Noen vil bestige fjellet Fuji, andre vil ha storbyferie i Tokyo og Kyoto. Denne lørdagen får du bildeforedrag og reisebeskrivelser av folk fra Høvik som har reist med familien i Japan. Reisetips etter foredraget til de som ønsker det. Høvik biblioteks venner serverer småkaker, kaffe og japansk te.

sep
28
tor
Oljelandet i klimakampen. @ Bærum bibliotek Høvik
sep 28@19:00-20:00

Forfatter Anne Karin Sæther har høstet en rekke gode anmeldelser for boken «De beste intensjoner: Oljelandet i klimakampen» som kom ut tidligere i år. «Grundig om forsømt debatt», skrev Dagbladet. Denne kvelden drøfter Sæther innholdet i boken med publikum. I samarbeid med Høvik biblioteks venner.

okt
6
fre
Stormakten Kina ved Torbjørn Færøvik @ Bærum bibliotek Sandvika
okt 6@12:00-13:00

 

Norges politiske forhold til Kina de siste årene har vært kaldt, men nå begynner vi å komme tilbake i varmen. Forfatter og foreleser Torbjørn Færøvik forteller om dagens Kina. Foredraget er gratis.

 

 

okt
10
tir
Europa etter EU. @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 10@18:00-19:00

Chr. Anton Smedshaug holder foredrag om EU med utgangspunkt i sin nye bok.

Den norske modellen, nasjonalstaten og europeisk samarbeid.

EUs framtid er i støpeskjeen i jubileumsåret for Romatraktaten og gjennom året skal det være flere viktige avstemninger som Frankrikes presidentvalg 23. april/ 10. mai og i Tyskland i midten av september. I tillegg har det vært valg i Nederland som fikk stor oppmerksomhet. Boka «Europa etter EU» av Chr. Anton Smedshaug gir innføring i europeisk samarbeid over tid og forklarer hvorfor dagens EU sliter med splittelser og store motsetninger. Boka gir derfor en bakgrunn både for å forstå utviklingen i europeisk samarbeid i kort og langt perspektiv. Boka inneholder refleksjoner om europeiske forskjeller
og samarbeid fra reformasjonen til i dag.

Blir det Europas forente stater eller et Europa av nasjonalstater?

Forfatteren og foredragsholderen bor på Eilsmarka og har en doktorgrad i økologi (2000) fra daværende Norges Landbrukshøgskole. Han har skrevet en rekke bøker om alt fra landbruk, gjeld og marked til småvilt og rovvilt. Christian Anton Smedshaug har siden 2011 ledet AgriAnalyse. Han er også tidligere nestleder i Oslo Senterparti og nestleder i Oslo Nei til EU.

Etter foredraget blir det anledning til spørsmål og debatt.

Se innslag i Urix med forfatteren, klipp 7 og 10.

okt
14
lør
Gutten som lurte Gestapo @ Bærum bibliotek Høvik
okt 14@14:00-15:00

På nyåret 1941 dannet gymnasiasten Øistein Guderud fra Stabekk en motstandscelle med noen av sine klassekamerater, den ble et av de mest veldrevne og best organiserte Milorg-avsnittene i landet, med nærmere 1500 mann under våpen i 1945. Øistein var operativ gjennom alle krigsårene – i hemmelig, illegal virksomhet og sto på Gestapos dødsliste fra 1942.  Forfatteren av boken «Gutten som lurte Gestapo» – historiker Harald Utter – kommer til biblioteket for å fortelle historien. Høvik biblioteks venner serverer kaffe, te og kaker.

okt
29
søn
Konsul Iversens dag for bibliotek, demokrati og ytringsfrihet. @ Bærum bibliotek Høvik
okt 29@12:30-15:00

Konsul Georg Iversen ga for snart 100 år siden Høvik et nytt bibliotek som var et svært viktig bidrag til kunnskapsdeling og demokrati. På denne andre Konsul Iversens dag kommer redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle og innleder om åpenhet og demokrati. TV2s Elin Sørsdahl innleder om den nye boken sin om høyrepopulismen i Europa. Budstikka-redaktør Kjersti Sortland blir intervjuet om hvordan Budstikka opplever Bærum kommune når det gjelder blant annet åpenhet og innsyn. Høvik biblioteks venner serverer enkel mat og drikke ved oppstart.

 

nov
1
ons
Från första spadtaget till konsten att odla det omöjliga – en utvecklingsresa @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 1@19:00-20:30

Peter Englander, en av Sveriges mest populære foredragsholdere.

Vi er så heldige å få Peter Englander på besøk. Han er en av Sveriges mest populære forelesere med vakre bilder, stor kunnskap og bred erfaring. Han mener at en hage skal være en kombinasjon av skjønnhet og funksjon. Alt begynner med en idé, og den utgår fra deg. Hvem er du? Foretrekker du et glass vin i kveldssolen på terrassen omgitt av duftende roser, eller vil du høste kål og gulrøtter, eller kanskje  etablere din egen middelhavshage. Mulighetene er mange – her er inspirasjon å hente.

Det serveres kaffe, te og kaker.

Arrangert av Bærum hagelag. Inngang kr. 50 –

nov
3
fre
Ungdomskilden ved Audun Myskja @ Bærum bibliotek Sandvika
nov 3@12:00-13:00

Lege, alternativ-behandler, forfatter og musiker Audun Myskja forteller om «The art of ageing» og hvordan man blir eldre på best mulig måte. Foredraget er gratis.

 

 

nov
10
fre
På talefot med Thorvald Stoltenberg @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 10@12:00-13:00

Thorvald Stoltenberg hjemme på kjøkkenet. (Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors)

Gå ikke glipp av et spennende møte med Thorvald Stoltenberg!  Han har en helt særegen posisjon i norsk samfunnsliv. Han har drevet med topp-politikk en årrekke, er levende interessert i sine medmennesker, og byr på seg selv i mange sammenhenger.

Denne gangen vil han holde foredrag med utgangspunkt i sin siste bok «Frokost med Thorvald». Boka inneholder 7 samtaler hvor han kommenterer og analyserer samfunnsspørsmål og mer nære relasjoner. Kort sagt samtaler om verden, livet og kjærligheten.

Arrangementet foregår i Gråsonen.

nov
11
lør
Er det håp for pressen? @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 11@12:00-13:15

Kjersti Sortland, redaktør i Budstikka snakker om falske nyheter og andre utfordringer pressen står overfor.

Når bruk av begrepet «falske nyheter» har blitt en hersketeknikk og merkelapp også på saker makten ikke liker – og utbudet av informasjon fra utallige aktører er massivt: Hvordan kan journalistikk utgjøre en forskjell?
Budstikkas ansvarlige redaktør Kjersti Sortland snakker om hva redaksjonene må ta innover seg – også hva angår utfordringene ved finansiering.

Sortland har vært journalist i Bergensavisen, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende og VG, der hun i 22 år arbeidet som journalist, reportasjeleder, avdelingsleder og nyhetssjef. I 2017 ble hun kåret til Årets redaktør av Oslo redaktørforening.

Arrangert av Bærum biblioteks venner og Bærum bibliotek.

nov
13
man
Øyer i Norden – Færøyene og Åland @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 13@19:00-20:30

Torshavn, hovedstaden på Færøyene. (Bildet er hentet fra Wikipedia.)

Anledningen til dette møtet er den tradisjonsrike skumringstimen i den Nordiske bibliotekuken. Foreningen Norden og bibliotekene i hele Norden demper lysene, tenner kandelabrene, og samles om samme tema. Denne gang øyer i Norden, og vi vil se nærmere på Færøyene og Åland. Foredragsholder er enda ikke klar, men vi lover en spennende reise til øyer vi kanskje ikke kjenner så godt.

Det vil også bli musikalske innslag, enkel servering og gratis inngang.

Arrangert av Foreningen Norden i Bærum og Bærum bibliotek.

PS! Endringer i programmet kan forekomme, og mer informasjon kommer etter hvert. Følg med på nettsiden til Bærum bibliotek.

nov
16
tor
Brexit – hva nå? @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 16@18:00-19:15

Øyvind Bratberg kommer til Bekkestua bibliotek.

Folkeavstemningen sommeren 2016 ga en klar instruks, selv om flertallet var knapt: Storbritannia skal forlate EU. I mars 2017 ga statsminister Theresa May startsignalet til forhandlingene som skal sørge for brudd med verdens mest omfangsrike internasjonale samarbeid. Hvordan kom britene hit, og hva slags politiske og økonomiske konsekvenser venter? Kan Brexit bli spranget som tar britene ut av Europa men som samtidig gir dødsstøtet til britenes egen uinion? Og hva blir konsekvensene for Norge?

Øivind Bratberg, førstelektor ved Institutt for statsvitenskap UiO, kommer til Bekkestua bibliotek og orienterer om den største krisen i EU’s historie. Bratberg har en doktorgrad i britisk politikk og har blant annet gitt ut boka «Britiske statsministre 1900-2015. Fra Lord Salisbury til David Cameron» sammen med Hans Olav Lahlum. I 2016 ga han ut biografien om Roald Dahl, Grensesprengeren.

Se Øivind Bratberg, studiogjest i URIX 14. mars 2017.

Øivind Bratberg i NRK TV Urix 14.03.2017

nov
29
ons
Finland 100 år – veien til en sterk, nordisk velferdsstat @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 29@19:00-20:30

Erja Karkkonen, Handels- og presseråd ved Finlands ambassade .

Erja Karkkonen, handels- og presseråd ved Finlands ambassade, vil fortelle om Finlands 100 år som selvstendig nasjon.  Finland er kanskje det nabolandet vi i Norge kjenner minst til. Vi har hørt om både borgerkrig og vinterkrig, Finland som EU medlem og som en del av det Nordiske fellesskapet. Denne kvelden får vi anledning til dypere kjennskap til de dramatiske hendelsene, men også bli kjent med den finske folkesjelen. Finland har utviklet seg voldsomt på disse hundre årene, og Erja vil gi oss innblikk i det landet har oppnådd.

Immi Bruseth, medlem av Foreningen Norden og musiker, spiller melodier av Jean Sibelius og andre finske komponister.

Erja er cand.mag og har arbeidet i Norge i en årrekke, de siste årene ved ambassaden. Hun er er en varm norgesvenn, elsker norske fjell og finske innsjøer. I Hallingdal har hun en hytte, selvfølgelig med badstu! I tillegg er gode bøker alltid en fast følgesvenn.

Alle er velkommen, det er gratis inngang. Enkel servering.

Møtet er arrangert av Foreningen Norden i Bærum i samarbeid med Bærum bibliotek.

Translate »