Hva skjer?

sep
23
lør
Om å reise i Japan. @ Bærum bibliotek Høvik
sep 23@14:00-15:00

Mange i Bærum drømmer om å reise i Japan med sin rike og egenartige kultur, vakre bygg, sirlige hager, spesielle natur og varme kilder. Noen vil bestige fjellet Fuji, andre vil ha storbyferie i Tokyo og Kyoto. Denne lørdagen får du bildeforedrag og reisebeskrivelser av folk fra Høvik som har reist med familien i Japan. Reisetips etter foredraget til de som ønsker det. Høvik biblioteks venner serverer småkaker, kaffe og japansk te.

sep
28
tor
Foredrag og diskusjon: Oljelandet i klimakampen. @ Bærum bibliotek Høvik
sep 28@19:00-20:00

Forfatter Anne Karin Sæther har høstet en rekke gode anmeldelser for boken «De beste intensjoner. Oljelandet i klimakampen» som kom ut tidligere i år. «Grundig om forsømt debatt», skrev Dagbladet. Denne kvelden drøfter Sæther innholdet i boken med publikum. I samarbeid med Høvik biblioteks venner.

sep
29
fre
På talefot med Thorvald Stoltenberg @ Bærum bibliotek Bekkestua
sep 29@12:00-13:00

 Thorvald Stoltenberg hjemme på kjøkkenet. (Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors)

Gå ikke glipp av et spennende møte med Thorvald Stoltenberg!  Han har en helt særegen posisjon i norsk samfunnsliv. Han har drevet med topp-politikk en årrekke, er levende interessert i sine medmennesker, og byr på seg selv i mange sammenhenger.

Denne gangen vil han holde foredrag med utgangspunkt i sin siste bok «Frokost med Thorvald». Boka inneholder 7 samtaler hvor han kommenterer og analyserer samfunnsspørsmål og mer nære relasjoner. Kort sagt samtaler om verden, livet og kjærligheten.

Arrangementet foregår i Gråsonen.

okt
6
fre
Stormakten Kina ved Torbjørn Færøvik @ Bærum bibliotek Sandvika
okt 6@12:00-13:00

 

Norges politiske forhold til Kina de siste årene har vært kaldt, men nå begynner vi å komme tilbake i varmen. Forfatter og foreleser Torbjørn Færøvik forteller om dagens Kina. Foredraget er gratis.

 

 

okt
10
tir
Europa etter EU. @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 10@18:00-19:00

Chr. Anton Smedshaug holder foredrag om EU med utgangspunkt i sin nye bok.

Den norske modellen, nasjonalstaten og europeisk samarbeid.

EUs framtid er i støpeskjeen i jubileumsåret for Romatraktaten og gjennom året skal det være flere viktige avstemninger som Frankrikes presidentvalg 23. april/ 10. mai og i Tyskland i midten av september. I tillegg har det vært valg i Nederland som fikk stor oppmerksomhet. Boka «Europa etter EU» av Chr. Anton Smedshaug gir innføring i europeisk samarbeid over tid og forklarer hvorfor dagens EU sliter med splittelser og store motsetninger. Boka gir derfor en bakgrunn både for å forstå utviklingen i europeisk samarbeid i kort og langt perspektiv. Boka inneholder refleksjoner om europeiske forskjeller
og samarbeid fra reformasjonen til i dag.

Blir det Europas forente stater eller et Europa av nasjonalstater?

Forfatteren og foredragsholderen bor på Eilsmarka og har en doktorgrad i økologi (2000) fra daværende Norges Landbrukshøgskole. Han har skrevet en rekke bøker om alt fra landbruk, gjeld og marked til småvilt og rovvilt. Christian Anton Smedshaug har siden 2011 ledet AgriAnalyse. Han er også tidligere nestleder i Oslo Senterparti og nestleder i Oslo Nei til EU.

Etter foredraget blir det anledning til spørsmål og debatt.

Se innslag i Urix med forfatteren, klipp 7 og 10.

okt
14
lør
Gutten som lurte Gestapo @ Bærum bibliotek Høvik
okt 14@14:00-15:00

På nyåret 1941 dannet gymnasiasten Øistein Guderud fra Stabekk en motstandscelle med noen av sine klassekamerater, den ble et av de mest veldrevne og best organiserte Milorg-avsnittene i landet, med nærmere 1500 mann under våpen i 1945. Øistein var operativ gjennom alle krigsårene – i hemmelig, illegal virksomhet og sto på Gestapos dødsliste fra 1942.  Forfatteren av boken «Gutten som lurte Gestapo» – historiker Harald Utter – kommer til biblioteket for å fortelle historien. Høvik biblioteks venner serverer kaffe, te og kaker.

nov
3
fre
Kunsten å eldes ved Audun Myskja @ Bærum bibliotek Sandvika
nov 3@12:00-13:00

Lege og forfatter Audun Myskja forteller om «The art of ageing» og hvordan man blir eldre på best mulig måte. Foredraget er gratis.

 

 

nov
16
tor
Brexit – hva nå? @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 16@18:00-19:15

Øyvind Bratberg kommer til Bekkestua bibliotek.

Folkeavstemningen sommeren 2016 ga en klar instruks, selv om flertallet var knapt: Storbritannia skal forlate EU. I mars 2017 ga statsminister Theresa May startsignalet til forhandlingene som skal sørge for brudd med verdens mest omfangsrike internasjonale samarbeid. Hvordan kom britene hit, og hva slags politiske og økonomiske konsekvenser venter? Kan Brexit bli spranget som tar britene ut av Europa men som samtidig gir dødsstøtet til britenes egen uinion? Og hva blir konsekvensene for Norge?

Øivind Bratberg, førstelektor ved Institutt for statsvitenskap UiO, kommer til Bekkestua bibliotek og orienterer om den største krisen i EU’s historie. Bratberg har en doktorgrad i britisk politikk og har blant annet gitt ut boka «Britiske statsministre 1900-2015. Fra Lord Salisbury til David Cameron» sammen med Hans Olav Lahlum. I 2016 ga han ut biografien om Roald Dahl, Grensesprengeren.

Se Øivind Bratberg, studiogjest i URIX 14. mars 2017.

Øivind Bratberg i NRK TV Urix 14.03.2017

nov
29
ons
Finland 100 år – veien til en sterk, nordisk velferdsstat @ Bærum bibliotek Bekkestua
nov 29@19:00-20:30

Erja Karkkonen, Handels- og presseråd ved Finlands ambassade .

Erja Karkkonen, handels- og presseråd ved Finlands ambassade, vil fortelle om Finlands 100 år som selvstendig nasjon.  Finland er kanskje det nabolandet vi i Norge kjenner minst til. Vi har hørt om både borgerkrig og vinterkrig, Finland som EU medlem og som en del av det Nordiske fellesskapet. Denne kvelden får vi anledning til dypere kjennskap til de dramatiske hendelsene, men også bli kjent med den finske folkesjelen. Finland har utviklet seg voldsomt på disse hundre årene, og Erja vil gi oss innblikk i det landet har oppnådd.

Immi Bruseth, medlem av Foreningen Norden og musiker, spiller melodier av Jean Sibelius og andre finske komponister.

Erja er cand.mag og har arbeidet i Norge i en årrekke, de siste årene ved ambassaden. Hun er er en varm norgesvenn, elsker norske fjell og finske innsjøer. I Hallingdal har hun en hytte, selvfølgelig med badstu! I tillegg er gode bøker alltid en fast følgesvenn.

Alle er velkommen, det er gratis inngang. Enkel servering.

Møtet er arrangert av Foreningen Norden i Bærum i samarbeid med Bærum bibliotek.

Translate »