Hva skjer?

mai
28
man
Geir Pollen om Armfeldts armé; historien om en katastrofe @ Bærum bibliotek, Bekkestua
mai 28@19:00-20:30

Geir Pollen kommer til biblioteket på Bekkestua. Foto: Julie Pike

Høsten 1718 (for 300 år siden) har Den store nordiske krigen vart i atten år. Karl den 12 er kommet tilbake til Sverige og planlegger et angrep på Norge som første skritt på veien mot å gjenreise den svenske stormakten. Selv går han inn i Østfold fra Värmland, med hovedstaden Christiania som mål, mens generalløytnant Carl Gustaf Armfeldt marsjerer inn i Trøndelag fra Jämtland for å erobre Trondheim. Begge operasjonene ender katastrofalt, den første for kongen selv, den andre for 3000 svenske soldater og enda flere norske sivile.

Geir Pollen er en kritikerrost forfatter av både sakprosa og romaner. Han er både nominert til Nordisk Råds litteraturpris (1999), og har mottatt kritikerprisen (2004).

Møtet er arrangert av Foreningen Norden i Bærum i samarbeid med Bærum bibliotek.

Det blir enkel servering og gratis inngang.

mai
29
tir
”Din digitale adferd kan true landets sikkerhet!” @ Bærum bibliotek, Bekkestua
mai 29@18:30-20:00

Roar Thon, foredragsholder på biblioteket på Bekkestua

Foredrag ved Roar Thon, Fagdirektør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM)

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, NSM står helt sentralt i det norske totalforsvaret. Allikevel er det ikke så mange som vet hvilke oppgaver og ansvar som er lagt under NSM. Kanskje er dette fordi de er en av tre hemmelige tjenester i Norge. Nå ønsker de å bli litt mindre hemmelige.
Noen tørre fakta:

  • ”NSM er Norges fagmyndighet for forebyggende nasjonal sikkerhet”
  • ”NSM gir råd om og fører tilsyn med blant annet sikring av informasjon, objekter og infrastruktur av nasjonal betydning”
  • ”NSM har et nasjonalt ansvar for å detektere, varsle og koordinere håndtering av alvorlige IKT-angrep”

Roar Thon er en meget populær foredragsholder. I dette ligger et ønske fra NSM om å informere om sin rolle og hvordan befolkningen kan bidra til rikets sikkerhet. I foredraget vil Thon legge særlig vekt på digitale trusler og risikobildet for samfunnet, for norske bedrifter og for oss som innbyggere. Ikke minst vil han fokusere på hvordan den enkelte av oss bør forholde seg. Dette dreier seg om vår egen sikkerhet og personvern på nett, men også om hvordan enkeltpersoner i uforstand eller manglende oppmerksomhet kan legge store nasjonale systemer åpne for angrep.

Arrangert av Asker og Bærum Forsvarsforum.
Møtet er åpent for alle. Kaffen er klar fra kl. 18:00.

Vel møtt!

mai
30
ons
Språkkafé Bekkestua @ Bærum bibliotek Bekkestua
mai 30@12:30-13:30

Vi møtes hver onsdag for en uformell samtale. For deg som vil trene på å snakke norsk.

Vi møtes i Gråsonen!
Onsdager 12.30. Siste gang før sommeren: onsdag 20. juni 2018.

jun
5
tir
Strikketreff @ Bærum bibliotek Bekkestua
jun 5@17:00-19:00

Strikkekafe BekkestuaTa med deg strikketøyet og treff andre håndarbeidsinteresserte over en kopp kaffe og en prat! Enten du strikker eller hekler er du hjertelig velkommen til våre strikkekaféer. Her kan du utveksle erfaringer, få tips hvis du står fast, og kanskje lære en ny teknikk?

Følg med på våre nettsider og Facebook for mer informasjon underveis.

Vi møtes også disse datoene i vår:

8/3 og 12/4 kl. 12.30 – 14.00
8/5 og   5/6 kl. 17.00 – 19.00

 

 

jun
6
ons
Språkkafé Bekkestua @ Bærum bibliotek Bekkestua
jun 6@12:30-13:30

Vi møtes hver onsdag for en uformell samtale. For deg som vil trene på å snakke norsk.

Vi møtes i Gråsonen!
Onsdager 12.30. Siste gang før sommeren: onsdag 20. juni 2018.

jun
8
fre
Konsert med Sakkusuensemblet @ Bærum bibliotek Bekkestua
jun 8@16:00-16:30

Velkommen til konsert med Sakkusuensemblet, fredag 8. juni kl. 16.00 på Bekkestua bibliotek (Kaféen). Konserten har fri adgang.

Sakkusuensemblet er en musikkgruppe bestående av saksofonelever fra Kulturskolen, i regi av den profesjonelle saxofonisten Hedvig Holst. Gruppen fremfører variert musikk, fra barokk til nykomponerte verk. Sakkusuensemblet er i hovedsak en saxofonkvartett, men på de meste er de opp til åtte musikere på scenen. Gruppen holder jevnlig konserter og har også spilt inn en CD.


Sakkusuensemblet representeres under konserten av:

Kristoffer Arbo de Besche
Oskar G. Lindeberget
Tellef Eid Barland
Johan Martin Dalgrav
 

Program for konserten 8. juni:

Musikk av bl.a Astor Piazzolla, Lennie Niehaus og Finn Mortensen.

 

 

jun
13
ons
Språkkafé Bekkestua @ Bærum bibliotek Bekkestua
jun 13@12:30-13:30

Vi møtes hver onsdag for en uformell samtale. For deg som vil trene på å snakke norsk.

Vi møtes i Gråsonen!
Onsdager 12.30. Siste gang før sommeren: onsdag 20. juni 2018.

jun
20
ons
Språkkafé Bekkestua @ Bærum bibliotek Bekkestua
jun 20@12:30-13:30

Vi møtes hver onsdag for en uformell samtale. For deg som vil trene på å snakke norsk.

Vi møtes i Gråsonen!
Onsdager 12.30. Siste gang før sommeren: onsdag 20. juni 2018.

sep
5
ons
Fotokurs for deg med mobil – lær å ta bedre bilder! @ Bærum bibliotek Bekkestua
sep 5@18:00-20:30

Morten Golimo holder fotokurs for deg med mobiltelefon.

Det har vært stor interesse for tidligere kurs med Morten Golimo, så vi gjentar suksessen!
Morten Golimo er en prisbelønnet fotokunstner med en rekke utstillinger bak seg. Han har også bred erfaring som journalist for både dags-, uke- og fagpresse. Han har holdt en rekke foto- og videokurs, workshops og foredrag blant annet i samarbeid med Kommunikasjonsforeningen og Norsk Journalistlag. Han har holdt flere fotokurs på Bekkestua bibliotek som raskt har blitt fulltegnet, og i høst blir de gjentatt.

Dette første kurset er et tilbud til alle som har lyst til å bli litt bedre til å ta bilder med mobiltelefonen. Du vil lære litt om komposisjon av bildet, om lysforhold, gode og dårlige motiver og om hvordan du skal unngå de verste feilene. Fotografi handler først og fremst om å se. Kurset vil derfor legge vekt på å gjøre deg mer bevisst på hva du ser og hva du har lyst til å fortelle med bildet ditt. Det skal ikke så mye mer til enn å være litt mer bevisst på dette for å klare å ta bedre bilder av barn eller barnebarn, av turen i skogen eller langs sjøkanten, eller av hyggelige sammenkomster.

Det andre kurset uken etter er et praktisk kurs hvor du konkret lærer hvordan du etterbehandler egne bilder i gratis-appen Snapseed. Les mer her.

En entusiastisk Morten Golimo demonstrerer mobilfotografi på ett av kursene han hadde tidligere.

Du trenger ikke spesielle forkunnskaper for å ha utbytte av kursene som er for alle mellom 20 og 102 år. Det eneste du trenger, en smart-telefon og lyst til å ta bedre bilder. Kursene holdes i møterom 1 og 2 på Bekkestua bibliotek.

Kursene er et samarbeid mellom Bærum bibliotek og Morten Golimo. Se bilder tatt av Morten på flickr eller instagram.

Pris: kr 400 per kurskveld, 700 kr for begge. Forhåndspåmelding / flere opplysninger:  Morten Golimo mobiltelefon 91345776 eller morten.golimo@icloud.com
Det er begrensning på antall deltakere, så vær rask!

sep
12
ons
Gjør mobilfotobildene dine bedre! Meld deg på kurs på Bekkestua bibliotek! @ Bærum bibliotek, Bekkestua
sep 12@18:00-20:30

Morten Golimo holder fotokurs for deg med mobiltelefon.

Det har vært stor interesse for tidligere kurs med Morten Golimo, så vi gjentar suksessen!
Vil du lære hvordan du kan gjøre mobilfotobildene dine bedre, tøffere eller mer ”kunstneriske”? Eller rett og slett bare gjøre bildene tydeligere og skarpere?
Dette er et praktisk kurs hvor du konkret lærer hvordan du etterbehandler egne bilder i gratis-appen Snapseed. Du lærer hvordan du kan forbedre og justere fargene, lyset og kontrastene, hvordan du beskjærer, legger på effekter og fine kantrammer – og mye mer.
Et bilde er en fortelling fortalt med lys. Ved å lære Snapseed og noen andre triks, kan du gjøre lyshistorien din mer spennende.

Kurset er en oppfølger av fotokurset 5. september og er et samarbeid mellom Bærum bibliotek og Morten Golimo. Se flere bilder tatt av Morten på flickr eller instagram.

Tid og sted: Bekkestua bibliotek møterom 1 og 2, 12. september kl 18-20.30

Pris: kr 400. Kr 700 for begge kursene. Forhåndspåmelding / flere opplysninger:  Morten Golimo mobiltelefon 91345776 eller morten.golimo@icloud.com

Det er begrensning på antall deltakere, så vær rask!

Ubehandlet bilde tatt av Morten Golimo

Bildebehandlet i Snappseed av Morten Golimo

sep
15
lør
Peter Normann Waage om André Bjerke. I kampens glede
sep 15@12:00-13:30

«Ved siden av å være lyriker, kriminalforfatter, gjendikter og vitenskapsteoretiker, var André Bjerke en skarp polemiker som bidro i etterkrigstidens store kulturdebatter. I 2018 er det hundre år siden han ble født. André Bjerke var en stilsikker språkkunstner fra han var helt ung, og et talentfullt, humørfylt og lekende menneske som har satt sitt preg på norsk litteratur. Poesien er blitt folkelesning, kriminalromanene tilhører det ypperste innen sjangeren i Norge, og han har gledet flere generasjoner av barn med sin ABC og sine morovers. Peter Normann Waages biografi tar for seg alle sider ved Bjerkes virksomhet. Fordi Bjerke var så tett på sin samtid, en samtid han ofte sto i opposisjon til, er boken også en kulturhistorie.» Fra forlagets omtale.

Peter Normann Waage

Peter Normann Waage har et allsidig forfatterskap bak seg, med bøker og artikler om Russland, russisk litteratur, antroposofi, islam, ytringsfrihet, Firenze, renessansen og mye annet. Waage har fått  Riksmålsforbundets litteraturpris og Petropol-prisen i St. Petersburg for sin monografi om Dostojevskij. Fra 2013 ble han utnevnt til statsstipendiat.

Skrevet om «André Bjerke. I kampens glede»:

«For Bjerke har en særegen plass i norsk litteratur, og gikk gjerne på tvers av tidens motestrømninger, både i diktning og tenking. Og ved å framheve slike sider, er biografien også med på å utvide kunnskapen om krefter og tendenser i åndslivet her til lands. Og fortsatt er det mange sider ved diktningen hans som fortjener å gjenoppdages. Og når en minst venter det, dukker det rett som det er opp bitte små perler som for all del fortjener å tas vare på.» Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

«Peter Normann Waage gir et fascinerende innblikk i livet til en mann som havnet på kant med tidsånden.» Knut Hoem, NRK

«Medrivende om en dikter og hans tid.» Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen.

«Velskrevet og svært lojal.» Sindre Hovdenakk, VG

«Dette er den definitive biografien.» Fredrik Wandrup, Dagbladet

Høvik bokhandel stiller med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

sep
26
ons
De norske kandidatene til Nordisk råds litteraturpris! @ Bærum bibliotek, Bekkestua
sep 26@19:00-21:00

Roskva Koritzinsky Foto: Håkon Borg

Denne gangen er det Carl Frode Tiller som er nominert for romanen «Begynnelser» og Roskva Koritzinsky som er nominert for «Jeg har ennå ikke sett verden». Musikalske innslag blir ved Hot Club de Norvège. Siden Carl Frode Tiller er forhindret fra å komme, vil litteraturkritiker Tom Egil Hverven stille i hans sted.

Dette blir den 25. gangen Nordisk råds norske delegasjon på Stortinget, Foreningen Norden i Bærum og Bærum bibliotek samarbeider om arrangementet.

Jeg har ennå ikke sett verden. «Koritzinsky viser en uvanlig evne til både å zoome inn øyeblikksdetaljer og gjengi skiftningene og alt det uvisse i et livsløp på få sider. Ikke minst klarer hun å vise hvor tett sammenvevd det nære og det fremmede er mellom mennesker… Koritzinsky skriver på en måte som kan få en til å føle at disse setningene fortløpende snur seg for å betrakte seg selv, med en vedvarende årvåkenhet og en litterær bevissthet som vitner om et sterkt gehør for språkets egen, doble kraft – til å kartlegge og til å oppløse.» Les mer fra Nordisk Råds begrunnelse for nominasjonen.

Carl Frode Tiller

Begynnelser. «Carl Frode Tiller følger opp Innsirkling-trilogien – et hovedverk i den norske litteraturen på 2000-tallet (hvor han også ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris) – med en roman der han benytter sine avanserte fortellerstrukturer på et helt nytt stoff. Begynnelser åpner med at Terje, som jobber som miljøkonsulent med bevaring av biomangfold som spesialområde, ligger på sykehus etter et selvmordsforsøk. Derfra fortelles historien baklengs, slik at leseren tas med på en reise bakover i tid… Som få andre synes Tiller å ta Søren Kierkegaards ord på alvor: Livet må leves forlengs, men forstås baklengs”. Les mer fra Nordisk Råds begrunnelse for nominasjonen.

Tom Egil Hverven

Tom Egil Hverven er kjent fra en rekke litteratur- og kulturprogrammer i NRK og er nå hovedanmelder i Klassekampens bokmagasin. I 1998 ble han kåret til Årets litteraturkritiker, og i 2017 mottok han Olav Dalgards kritikarpris.

Hot Club de Norvège er en kjent norsk jazzkvartett som ble startet i 1970 årene. Initiativtaker var Jon Larsen som spiller gitar. Han er fortsatt kapellmester og er bosatt i Bærum. De har turnert i hele landet og store deler av verden. De har en lang liste med egne produksjoner, i tillegg til å ha gitt ut plater sammen med mange av Norges mest kjente artister.

En stortingsrepresentant fra den norske delegasjonen til Nordisk Råd vil introdusere kandidatene.

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

Hot Club de Norvège med Jon Larsen, Stian Vågen Nilsen, Svein Aarbostad og Finn Hauge. Bildet er hentet fra Wikipedia.

okt
2
tir
Klimahendelser som har påvirket Nordens historie @ Bærum bibliotek, Bekkestua
okt 2@19:00-20:30

Ole Humlum

Foredrag i salen ved Ole Humlum, professor emeritus.

Her gjennomgås Nordisk klimahistorien fra dannelsen av Danmark under siste istid, til de Nordiske kriger, heksebrenning, nødsårene under Den lille istid og oppgangstiden deretter. Der gis også eksempler på klimabetinget kystendring i svært stor skala, samt hvordan landformer i det tapte land den dag i dag påvirker moderne samferdsel. I forbindelse med denne naturlige kysterosjon skaptes samtidig betingelser for stor sandflukt, som under Den Lille Istid lagde byer i Jylland og på Sjælland øde. Foredraget er et samarbeid mellom Foreningen Norden og Klimarealistene, og er det første i en serie «Fakta om klimaet» arrangert av Klimarealistene.

Ole Humlum har vært professor i Fysisk Geografi ved Universitetet i Oslo og ved UNIS Svalbard. Han har skrevet den klimahistoriske boken «Det besværlige klima», Odense, Danmark 2012.

Arrangert av Klimarealistene og Foreningen Norden i Bærum. Gratis inngang.

nov
6
tir
Sol og klima. Hvilke følger vil en svakere sol ha for klimaet? @ Bærum bibliotek, Bekkestua
nov 6@19:00-20:30

Jan-Erik Solheim

Foredrag i salen ved professor emeritus Jan-Erik Solheim.

Vår eneste energikilde er Sola. Hvordan Sola varierer i avstand og utstråling har stor betydning for klimaet på jorda. Periodiske variasjoner i solutstråling og solaktivitet har sammenheng med planetenes bevegelser. Siden vi kan beregne hvordan planetene og Sola vil bevege seg framover i tid, kan vi også si noe om hvordan klimaet vil endre seg. Det er nå indikasjoner på at vi går inn i en periode med litt svakere sol og mindre solaktivitet. Dette vil få betydning for det lokale klima.

Jan-Erik Solheim er professor emeritus fra Universitetet i Tromsø. Han har forsket på variable stjerner og sammenheng mellom Sola og klimaet. Han har vært redaktør for Klimarealistenes hefte (2017) «Naturen styrer klima».

Foredraget er nr 2 i en serie «Fakta om klimaet», arrangert av Klimarealistene.

Solaktivitet

des
4
tir
Et varmere klima: Jorda blir grønnere og alt som lever får det bedre @ Bærum bibliotek, Bekkestua
des 4@19:00-20:30

Foredrag i salen ved Morten Jødal.

Morten Jødal

Morten Jødal er biolog og har i mange år studert endringer i naturen som følge av klimavariasjoner og menneskelige inngrep. Siden 1960 er det registrert en økning av CO2 i atmosfæren, samtidig med at jordas middeltempertur har steget med noen tidels grader. Dette har ført til at jorda har blitt grønnere: plantene får økt fotosyntese, og dermed kraftigere røtter, stengler og blader, de setter mer frukt og gir større avlinger. Og de reduserer vannforbruket. Forsøk viser at våre matplanter er tilpasset et varmere klima enn det vi har i dag – og et varmere og fuktigere klima er til beste for alt som lever på Jorda.

Morten Jødal har skrevet boka «Miljømytene – står vi framfor verdens undergang?» (2017), utgitt av Klimarealistene, støttet av Fritt Ord.

Foredraget er nr 3 i en serie «Fakta om klimaet», arrangert av Klimarealistene.

 

Translate »