Hva skjer?

sep
25
man
Møt de norske kandidatene til Nordisk råds litteraturpris! @ Bærum bibliotek Bekkestua
sep 25@19:00-21:00

Vigdis Hjorth

Denne gangen er det Vigdis Hjorth som er nominert for romanen «Arv og miljø» og Henrik Nor-Hansen som er nominert for «Termin: en fremstilling av vold i Norge». Musikalske innslag blir ved Guro von Germeten.

Dette blir den 24. gangen Nordisk råds norske delegasjon på Stortinget, Foreningen Norden i Bærum og Bærum bibliotek samarbeider om arrangementet.

Om Arv og miljø fra nettsiden til Nordisk Råd: I sin behandling av et betydelig samfunnsproblem – seksuelle overgrep mot barn og de skadevirkninger det kan ha gjennom livet – står Arv og miljø i en linje av romaner som Herbjørg Wassmos Tora-trilogi (vinner av Nordisk Råds litteraturpris, 1987)… Spenningen i romanen går ikke så mye på avsløringen av hva som faktisk skjedde, som i å følge hovedpersonens kamp med sin egen historie, og hvor dypt striden om sannheten kan prege de mest hverdagslige situasjoner og de næreste relasjoner. Uten å forenkle skaper romanen en dirrende spenning med hensyn til om Bergljot vil nå frem med sin sannhet. Arv og miljø er en roman som borer dypt i spørsmål om hva det vil si å fortelle og å bli hørt, og som favner langt videre enn den konkrete familiehistorien. Les mer.

Henrik Nor-Hansen

Om Termin: I likhet med de to foregående titlene er Termin en kortfattet beretning preget av fortellermessig distanse og en utpreget bevissthet om hvordan språk, psyke og sosial kontroll henger sammen. Nor-Hansens prosjekt utmerker seg som et av de mest egenartede og selvstendige i norsk litteratur per i dag… Det briljante med Termin er derfor ikke at den sosioøkonomiske utviklingen i Stavanger-regionen kobles med forekomsten av vold, men hvordan distansen i selve språket og fortellingen etter hvert fremstår som voldens opphav, ja mer enn det – som selve volden… Gjengivelsen av det som skjer med Kjetil Tuestad utgjør en egen form for vold nettopp gjennom sin relativisering, sin fraskrivelse av ethvert ansvar. Mediet er i sannhet budskapet. Les mer.

Guro von Germeten med musikere.

Guro von Germeten vil stå for de musikalske innslagene. Hun stiller med sin trio.

«Guro von Germeten beskrives som Kaizers Orchestras skumle lillesøster, en kvinnelig Tom Waits eller Kate Bush på Edith Piaf-piller, men mest av alt er hun så inderlig seg selv: Guro von Germeten, «hun med det røde trekkspillet», leverer egenkomponerte låter i en smakfull og organisk miks av vintage jazz, balkanske takter, smektende popmelodier og lidenskapelige chansons. Hun hylles av store tyske aviser som det beste Norge har levert utover oljen, av Kongsberg Jazzfestival som en av de mest originale artister i norsk og europeisk musikkliv, og av Bylarm som elektrisk, kraftfull og dramatisk (Victoria Nasjonal jazzscene). Hun mottok Prøysens Kunststipend i 2014. Hun spilte for Aung Saan Suu Kyi da hun kom til Norge for å motta Nobels fredspris, så vi har noe å glede oss til!
Se og hør en smakebit nedenfor.

Stortingsrepresentant Gunvor Eldegard fra den norske delegasjonen til Nordisk Råd vil introdusere kandidatene.

Kaféen vil være åpen, og har nylig fått innvilget skjenkebevilling! Velkommen til en spennende og hyggelig kveld!

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

‘Kiss Me’ – Guro von Germeten – og flere smakebiter.

sep
26
tir
Cyberforsvaret @ Bærum bibliotek Bekkestua
sep 26@18:30-20:00

Geir Fonstad holder foredrag om cyberforsvaret

Først blir det overrekkelse av Forsvarets medalje med laurbærgren til vår mangeårige president i Asker og Bærum Forsvarsforum, oberstløytnant (p) Sven Lie.

”Cyberforsvaret” – foredrag ved Oberst Geir Fonstad (stabssjef)

Hvor sårbart er vårt forsvar for cyberangrep? Hva gjør Cyberforsvaret for å sikre at forsvaret kan operere sikkert? Hva er Cyberforsvarets rolle i Norges totalforsvar?

Møtet er åpent for alle. Kaffen er klar fra kl. 18:00.

Arrangert av Asker og Bærum Forsvarsforum

sep
27
ons
Språkkafé Bekkestua @ Bærum bibliotek Bekkestua
sep 27@12:30-13:30

Vi møtes hver onsdag for en uformell samtale. For deg som vil trene på å snakke norsk. Vi ønsker også å komme i kontakt med frivillige som snakker godt norsk, som vil være med som samtalepartnere.
Send epost til barum@barum.folkebibl.no

Vi møtes i Gråsonen!
Onsdager 12.30. Siste gang før jul: onsdag 13. desember.

sep
28
tor
Bokprat @ Bærum bibliotek Bekkestua
sep 28@13:00-13:45

Bibliotekarene anbefaler bøker de liker ekstra godt. Velkommen til en hyggelig liten time med god litteratur. Boktips fra publikum er også velkomne!

Vi møtes i Bærumssamlingen!

sep
30
lør
Kammerkonsert med musikere fra Bærum symfoniorkester @ Bærum bibliotek Bekkestua
sep 30@13:00-14:00
Kammerkonsert med musikere fra Bærum symfoniorkester @ Bærum bibliotek Bekkestua | Akershus | Norge

I over 20 år har Bærum bibliotek hatt gleden av å huse kammerkonserter i regi av Bærum symfoniorkester, og dette er noe vi setter stor pris på. Under kammerkonserten vil et mindre utvalg musikere fremføre perler fra den rikholdige kammermusikklitteraturen.

Program kommer.

                                                                                    

 

 

okt
2
man
Kurs i hurtiglesing @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 2@17:00-21:00

HurtiglesKurset har sitt utspring i senere års hjerneforskning, som avdekker hjernes utrolige kapasitet. Forskning har avdekket at vi bruker mindre enn 1 % av hjernens kapasitet. Basert på denne forskningen er det utviklet metoder og teknikker, som baserer seg på samspillet mellom øye og hjerne. I dag finnes det mennesker som leser over titusener av ord i minuttet (OIM)- med full forståelse. En voksen person i Norge leser i gjennomsnitt en roman med en fart på ca 200 – 300 ord i minuttet og faglitteratur med 100 – 200 ord i minuttet. Kun 4% av verdens (lesende) befolkning leser mer enn 400 ord i minuttet. Målet for kurset er at alle deltagerne skal godt over denne grensen – med økt forståelse av hva de leser.

Kursholder er Per Morten Olafsen. Han er leder av opplæringsfirmaet Read and Memorize AS, og utdannet og autorisert kursholder i hurtiglesning fra Learning Methods Group i London. Eier og leder av gruppen er Tony Buzan, som har skrevet bøkene «Hurtiglesing», «Husk Bedre» og «Bruk Hodet Bedre» m.m. Per Morten Olafsen har samarbeidet med Tony Buzan gjennom en rekke år, og også laget de norske huskesystemene til boken «Husk Bedre». Per Morten er også autorisert kursholder i hukommelse (mnemoteknikker)) og Mind Mapping (hjernekart for notering og studieteknikk).

Kom å la deg inspirere og lære disse teknikkene! Kursvarighet ca 4 timer, fra kl. 17.00 – 21.00. Ingen forkunnskaper trengs, passer for alle. Fra 15 år.
Kurset koster kr 350,-  NB! Begrenset antall plasser. Påmelding til kursholder Per Morten Olafsen,
epost: pmo@readandmemorize.no eller mob 952 76 350.

 

 

okt
4
ons
Språkkafé Bekkestua @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 4@12:30-13:30

Vi møtes hver onsdag for en uformell samtale. For deg som vil trene på å snakke norsk. Vi ønsker også å komme i kontakt med frivillige som snakker godt norsk, som vil være med som samtalepartnere.
Send epost til barum@barum.folkebibl.no

Vi møtes i Gråsonen!
Onsdager 12.30. Siste gang før jul: onsdag 13. desember.

okt
7
lør
Trond Bakkevig – Dagbøker fra Jerusalem @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 7@12:00-13:30

Trond Bakkevig, prost i Vestre Aker, kommer til Bekkestua bibliotek og presenterer sin nye bok.

20 år som brobygger mellom religion og politikk. En unik historie som ingen har hørt fortalt: En innside-beretning fra et langt arbeid i fredens tjeneste.

Fred i Midtøsten, med de religiøses perspektiv, er mer enn interessant. Siden 1996 har den norske prosten Trond Bakkevig ledet et arbeid for samtaler mellom ledere fra islam, jødedom og kristendom. På utenriksdepartementets og Den norske kirkes oppfordring tok han selv initiativ til å etablere en religiøs bak-kanal der ledere kunne møtes og snakke i fortrolighet om de mange utfordringer som politikere og diplomater har latt ligge. Alle tre religioner har Jerusalem som sin hellige by, og utfordringer knyttet til Jerusalems historie og posisjon har stått sentralt, i tillegg til Midtøsten-konfliktens mange andre stridsområder. Det har vært mange opp- og nedturer for brobyggeren Bakkevig. Men som en Sisyfos har han utrettelig tatt fatt på å gjenoppbygge tillit mellom folk og å pense samtalene inn på rett spor.

Trond Bakkevig er prost i Vestre Aker. Han er dessuten ansatt ved Institutt for fredsforskning. Tidligere har han arbeidet som personlig rådgiver for utenriksminister Knut Frydenlund og har hatt en rekke verv i Den norske kirke. Han har lang internasjonal erfaring i arbeid med fredsdialog, først fra Sør-Afrika, siden fra Midtøsten. (Fra forlagets omtale)

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

okt
9
man
Lesesirkel for alle @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 9@18:00-19:00

NaivSuper_ErlendLoeDenne lesesirkelen er for deg som lærer norsk. Vi snakker om boken «Naiv.Super.» av Erlend Loe. Du må ha lest boken på forhånd.
Begrenset antall plasser. Påmelding til annak@barum.folkebibl.no

Boken kan du låne på biblioteket! Bestill her.

okt
10
tir
Europa etter EU. @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 10@18:00-19:00

Chr. Anton Smedshaug holder foredrag om EU med utgangspunkt i sin nye bok.

Den norske modellen, nasjonalstaten og europeisk samarbeid.

EUs framtid er i støpeskjeen i jubileumsåret for Romatraktaten og gjennom året skal det være flere viktige avstemninger som Frankrikes presidentvalg 23. april/ 10. mai og i Tyskland i midten av september. I tillegg har det vært valg i Nederland som fikk stor oppmerksomhet. Boka «Europa etter EU» av Chr. Anton Smedshaug gir innføring i europeisk samarbeid over tid og forklarer hvorfor dagens EU sliter med splittelser og store motsetninger. Boka gir derfor en bakgrunn både for å forstå utviklingen i europeisk samarbeid i kort og langt perspektiv. Boka inneholder refleksjoner om europeiske forskjeller
og samarbeid fra reformasjonen til i dag.

Blir det Europas forente stater eller et Europa av nasjonalstater?

Forfatteren og foredragsholderen bor på Eilsmarka og har en doktorgrad i økologi (2000) fra daværende Norges Landbrukshøgskole. Han har skrevet en rekke bøker om alt fra landbruk, gjeld og marked til småvilt og rovvilt. Christian Anton Smedshaug har siden 2011 ledet AgriAnalyse. Han er også tidligere nestleder i Oslo Senterparti og nestleder i Oslo Nei til EU.

Etter foredraget blir det anledning til spørsmål og debatt.

Se innslag i Urix med forfatteren, klipp 7 og 10.

okt
11
ons
Språkkafé Bekkestua @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 11@12:30-13:30

Vi møtes hver onsdag for en uformell samtale. For deg som vil trene på å snakke norsk. Vi ønsker også å komme i kontakt med frivillige som snakker godt norsk, som vil være med som samtalepartnere.
Send epost til barum@barum.folkebibl.no

Vi møtes i Gråsonen!
Onsdager 12.30. Siste gang før jul: onsdag 13. desember.

okt
12
tor
Prinsessen på erten @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 12@11:00-12:00

Dårekisten teater

Dukkeforestillingen Prinsessen på erten er Dårekisten teaters versjon av det kjente eventyret av H.C. Andersen.

Dronningen som gjør alt hun kan for å hindre at prinsen gifter seg. Hun har stjålet kongens krone, og dermed skaffet seg retten til å bestemme over alt og alle. Også dukkespilleren.

Nå tvinger hun dukketeaterspilleren til å bygge et berg av madrasser og dyner, samt plassere en prinsesse på toppen av det hele. – Skrekk og gru! – Heldigvis greier dukkespiller Von Contrafei, med publikums hjelp, å rive kronen av dronningens hode. Og dermed får kongen tilbake kronen sin, og prinsen får lov til å gifte seg med prinsessen. – Hipp hurra!

– Og på nytt er det dukketeaterspiller som bestemer hva som skal skje i teateret. Med mindre det samme skjer neste gang også? …

Fra 3 år. varighet ca 40 min. pris kr 30,- både for liten og stor. OBS! Forestilling både kl 11 og kl 13.

Bill fra 1. sept. på tlf 67 50 96 00 eller barn@barum.folkebibl.no

Popquiz! @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 12@19:00-21:00
Popquiz! @ Bærum bibliotek Bekkestua | Akershus | Norge

Staale Venstad inviterer til en ny runde popquiz! Forvent varierte nøtter fra popens rikholdige nøttetre, flotte premier og ikke minst, veldig god stemning! Møt opp med komplett lag eller alene, vi finner et lag til deg. Tørk støv av de små grå, trim musikkmusklene, og gjør klar til popquiz!

okt
14
lør
Prinsessen på erten @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 14@12:00-13:00

 Dårekisten teater

Dukkeforestillingen Prinsessen på erten er Dårekisten teaters versjon av det kjente eventyret av H.C. Andersen.

Dronningen som gjør alt hun kan for å hindre at prinsen gifter seg. Hun har stjålet kongens krone, og dermed skaffet seg retten til å bestemme over alt og alle. Også dukkespilleren.

Nå tvinger hun dukketeaterspilleren til å bygge et berg av madrasser og dyner, samt plassere en prinsesse på toppen av det hele. – Skrekk og gru! – Heldigvis greier dukkespiller Von Contrafei, med publikums hjelp, å rive kronen av dronningens hode. Og dermed får kongen tilbake kronen sin, og prinsen får lov til å gifte seg med prinsessen. – Hipp hurra!

– Og på nytt er det dukketeaterspiller som bestemer hva som skal skje i teateret. Med mindre det samme skjer neste gang også? …

Fra 3 år. varighet ca 40 min. pris kr 30,- både for liten og stor. Billetter selges på biblioteket fra 6. oktober.

okt
16
man
Heller prosa enn prozac: Kan litteratur endre liv? @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 16@18:00-19:00

Linda_Schade_AndersenKan litteratur endre liv?
Spesialbibliotekar Linda Schade Andersen tar for seg biblioterapien Shared Reading. Fra organisasjonen startet for snart 20 år siden i Liverpool, har fenomenet Shared Reading spredt seg til store deler av England, foruten Danmark, Nederland, Tyskland, Belgia, Canada og nå Norge. Biblioterapi er bruk av skjønnlitteratur som helsefremmende tiltak, og er aktuelt for alle som er interessert i lesing, formidling og litteratur som møteplass-funksjon. Schade Andersen jobber til daglig som spesialbibliotekar ved Oslo Universitetssykehus.

Les mer om fenomenet Shared Reading her.

Arrangementet holdes i Gråsonen.

okt
18
ons
Språkkafé Bekkestua @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 18@12:30-13:30

Vi møtes hver onsdag for en uformell samtale. For deg som vil trene på å snakke norsk. Vi ønsker også å komme i kontakt med frivillige som snakker godt norsk, som vil være med som samtalepartnere.
Send epost til barum@barum.folkebibl.no

Vi møtes i Gråsonen!
Onsdager 12.30. Siste gang før jul: onsdag 13. desember.

«Død og fordervelse i tre akter – operahistorien i kortversjon» – foredrag av Sverre Gunnar Haga @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 18@18:00-19:00
"Død og  fordervelse i tre akter – operahistorien i kortversjon" – foredrag av Sverre Gunnar Haga @ Bærum bibliotek Bekkestua | Akershus | Norge

«Død og
fordervelse i tre akter – operahistorien i kortversjon»– foredrag av Sverre Gunnar Haga Onsdag 18. oktober kl. 18.00 (Gråsonen)

Sverre Gunnar Haga er forfatter, journalist og tidligere informasjonssjef ved Den Norske Opera & Ballett. Foredraget er en humoristisk vandretur gjennom operahistorien.

Haga serverer morsomme og spennende anekdoter, lydklipp og videoer, den komplette operahistorien (nesten), tipsene
om hva og hvem du bør lytte til og utforsker hva som egentlig skjer når en sangstemme, uten omveier, treffer deg rett i hjertet.

Han tar også opp spørsmålene du ikke turte å
stille:

* Hva er opera – og hvorfor virker det så sterkt?

* Hva bør jeg høre på først?

* Hva skjer – hjelp – når jeg skal i operaen for første gang?

* Når skal jeg klappe? Når skal jeg ikke klappe?

* Hvorfor dør så mange sopraner?

okt
19
tor
Geir Lundestad – Drømmen om fred på jord @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 19@18:00-19:30

Geir Lundestad, tidligere direktør for Det norske nobelinstituttet, kommer til Bekkestua bibliotek.

Nobels fredspris fra 1901 til i dag.

Nobels fredspris har blitt utdelt siden 1901. Menneskene har alltid drømt om fred på jord. Alfred Nobel hedret dette målet med å opprette fredsprisen. Over hundre år senere har vi opplevd både første verdenskrig, andre verdenskrig og den kalde krigen. Er drømmen om fred ren utopi? Og har Nobels fredspris bidratt positivt til verdensfreden?

Geir Lundestad er professor i historie og har 25 år bak seg som direktør på Det norske nobelinstituttet. Det har gitt ham en enestående oversikt over prisens utvikling fra begynnelsen og frem til i dag. Det er en fortelling om en verden som har blitt mindre, og som har blitt mer organisert – men der fred fortsatt er mer drøm enn realitet. (Fra forlagets omtale.)

Geir Lundestad står bak flere akademiske utgivelser. Særlig kjent er boka Øst, vest, nord, sør – hovedlinjer i internasjonal politikk 1945–1995. I 2015 utga han boka Fredens sekretær. 25 år med nobelprisen, som gikk til topps på norske bestselgerlister og skapte store diskusjoner. Vi treffer ham på Bekkestua bibliotek!

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

okt
23
man
Tid for slekt @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 23@18:00-19:00

Tid_for_slektEr du nysgjerrig på slektsforskning? Vi møter Nina Hanssen og Mette Gunneri, to av forfatterne bak boka «Tid for slekt». Vi tar spørsmål fra salen og det blir mulig å få kjøpt boken.

Arrangementet holdes i Gråsonen.

okt
25
ons
Språkkafé Bekkestua @ Bærum bibliotek Bekkestua
okt 25@12:30-13:30

Vi møtes hver onsdag for en uformell samtale. For deg som vil trene på å snakke norsk. Vi ønsker også å komme i kontakt med frivillige som snakker godt norsk, som vil være med som samtalepartnere.
Send epost til barum@barum.folkebibl.no

Vi møtes i Gråsonen!
Onsdager 12.30. Siste gang før jul: onsdag 13. desember.

Translate »