Hva skjer?

jun
1
fre
Sommerbokbingo 2018 @ Bærum bibliotek
jun 1@10:00-sep 9@21:00

Morsom lesekonkurranse for voksne!

Tar du utfordringen? Kom inn en av våre avdelinger og hent et skjema eller last det ned her (side 1, side 2). Ved å levere inn et ferdig utfylt skjema er du med i trekningen av fine bokpremier.

Slik gjør du:
Fyll inn forfatter og tittel i bingorutene ettersom du har lest. Du kan fylle ut en rad loddrett, vannrett eller diagonalt. Er du en superleser, kan du fylle ut ALLE rutene (det blir 24 bøker tilsammen). Det er kun lov å bruke én bok én gang. For lesere fra 15 år. Vi har en annen lesekampanje for barn, som heter Sommerles. Se mer info under  «Hva skjer».

Trenger du boktips for å komme igang? Kom innom en av våre avdelinger og spør en av oss i skranken, eller se under «Vi anbefaler», der finner du mange bokanbefalinger.

Synes du det er vanskelig å finne bøker til noen av kategoriene? Her er tips til nettsider du kan oppsøke:
PRISVINNER: https://bokelskere.no/litteraturpriser/
FILMATISERT:  https://bergenbibliotek.no/inspirasjon/film/filmatiseringer
HANDLINGEN LAGT TIL ET STED DU VIL BESØKE: https://bokelskere.no/omtalte_steder/
UT AV KOMFORTSONEN: Her kan du for eksempel velge en ny sjanger, en science fiction-roman, en tegneserie, en biografi eller en bok av en forfatter du ikke har lest noe av tidligere.
ANBEFALT AV EN BIBLIOTEKAR: Gå inn på https://barum.folkebibl.no/category/vi-anbefaler/anbefalinger-voksne/ og finn en bok, eller send oss en epost og spør om vi kan sende deg en bokanbefaling.
Eller enda hyggeligere – kom innom en av våre avdelinger!

For å være med i trekning av premier, må skjemaet innleveres innen 9. september 2018.
GOD SOMMERLESING!

 

jun
20
ons
Språkkafé Bekkestua @ Bærum bibliotek Bekkestua
jun 20@12:30-13:30

Vi møtes hver onsdag for en uformell samtale. For deg som vil trene på å snakke norsk.

Vi møtes i Gråsonen!
Onsdager 12.30. Siste gang før sommeren: onsdag 20. juni 2018.

sep
5
ons
Fotokurs for deg med mobil – lær å ta bedre bilder! @ Bærum bibliotek Bekkestua
sep 5@18:00-20:30

Morten Golimo holder fotokurs for deg med mobiltelefon.

Det har vært stor interesse for tidligere kurs med Morten Golimo, så vi gjentar suksessen!
Morten Golimo er en prisbelønnet fotokunstner med en rekke utstillinger bak seg. Han har også bred erfaring som journalist for både dags-, uke- og fagpresse. Han har holdt en rekke foto- og videokurs, workshops og foredrag blant annet i samarbeid med Kommunikasjonsforeningen og Norsk Journalistlag. Han har holdt flere fotokurs på Bekkestua bibliotek som raskt har blitt fulltegnet, og i høst blir de gjentatt.

Dette første kurset er et tilbud til alle som har lyst til å bli litt bedre til å ta bilder med mobiltelefonen. Du vil lære litt om komposisjon av bildet, om lysforhold, gode og dårlige motiver og om hvordan du skal unngå de verste feilene. Fotografi handler først og fremst om å se. Kurset vil derfor legge vekt på å gjøre deg mer bevisst på hva du ser og hva du har lyst til å fortelle med bildet ditt. Det skal ikke så mye mer til enn å være litt mer bevisst på dette for å klare å ta bedre bilder av barn eller barnebarn, av turen i skogen eller langs sjøkanten, eller av hyggelige sammenkomster.

Det andre kurset uken etter er et praktisk kurs hvor du konkret lærer hvordan du etterbehandler egne bilder i gratis-appen Snapseed. Les mer her.

En entusiastisk Morten Golimo demonstrerer mobilfotografi på ett av kursene han hadde tidligere.

Du trenger ikke spesielle forkunnskaper for å ha utbytte av kursene som er for alle mellom 20 og 102 år. Det eneste du trenger, en smart-telefon og lyst til å ta bedre bilder. Kursene holdes i møterom 1 og 2 på Bekkestua bibliotek.

Kursene er et samarbeid mellom Bærum bibliotek og Morten Golimo. Se bilder tatt av Morten på flickr eller instagram.

Pris: kr 400 per kurskveld, 700 kr for begge. Forhåndspåmelding / flere opplysninger:  Morten Golimo mobiltelefon 91345776 eller morten.golimo@icloud.com
Det er begrensning på antall deltakere, så vær rask!

Årsmøte og foredrag. Hvor hente inspirasjon til sine hager? @ Bærum bibliotek, Bekkestua
sep 5@19:00-21:00

Madeleine von Essen

To hagehistorikere, Madeleine v. Essen og Knut Langeland, vil fortelle om hvor man kan hente inspirasjon. De vil kåsere om «den gale Ludwig». Det var Ludwig II av Bayen som hentet sin inspirasjon i Wagners operaer og Solkongens Versailles. Foredragsholderne vil også fortelle noe om sine egne forbilder, historiske og nåtidige, bl. a. de nyformale hagene til Gertrude Jekyll i England.

Før foredraget vil Hagelaget avholde et kort årsmøte.

Møtet er åpent for alle og koster kr 50 inkludert te /kaffe, kake, frukt og lodd.

Arrangert av Bærum Hagelag.

 

Schloss Linderhof og den imponerende hagen.

sep
7
fre
Erik Bye i ord og toner med Asbjørn Bakke og Hans Fredrik Jacobsen @ Bærum bibliotek Sandvika
sep 7@12:00-13:00
Erik Bye var Norge på to bein – stødig, raus og inkluderende. Men han slet også med indre demoner. Forfatter og journalist Asbjørn Bakke forteller historien om et ekstraordinært menneske. Musikk ved Hans Fredrik Jacobsen.

 

sep
11
tir
Norsk-svenske affærer fra Spania til Bærum @ Bærum bibliotek, Bekkestua
sep 11@19:00-20:30

Knut Hermundstad Aukrust og Dorte Skulstad

Den unike historien om trelastselskapet La Compañia de Maderas

Knut Hermundstad Aukrust og Dorte Skulstad har samarbeidet om flere bøker om Spania, og nå vil de berette om en unik og spennende historie hvor bærumsfamilier var involvert allerede fra starten i 1857 og helt til utpå 1970-tallet. Foredraget har stor lokalhistorisk interesse. Historien som fortelles, viser et nært samarbeid mellom Norge og Sverige (og Finland) når det gjelder trelastvirksomhet i Spania.

Før og etter foredraget vil Michal Angstreich spille spansk gitarmusikk med sang av Synnøve Anmarkrud.

Møtet er arrangert av Foreningen Norden i Bærum i samarbeid med Bærum bibliotek. Det er gratis adgang og åpent for alle.

 

Michal Angstreich

sep
12
ons
Gjør mobilfotobildene dine bedre! Meld deg på kurs på Bekkestua bibliotek! @ Bærum bibliotek, Bekkestua
sep 12@18:00-20:30

Morten Golimo holder fotokurs for deg med mobiltelefon.

Det har vært stor interesse for tidligere kurs med Morten Golimo, så vi gjentar suksessen!
Vil du lære hvordan du kan gjøre mobilfotobildene dine bedre, tøffere eller mer ”kunstneriske”? Eller rett og slett bare gjøre bildene tydeligere og skarpere?
Dette er et praktisk kurs hvor du konkret lærer hvordan du etterbehandler egne bilder i gratis-appen Snapseed. Du lærer hvordan du kan forbedre og justere fargene, lyset og kontrastene, hvordan du beskjærer, legger på effekter og fine kantrammer – og mye mer.
Et bilde er en fortelling fortalt med lys. Ved å lære Snapseed og noen andre triks, kan du gjøre lyshistorien din mer spennende.

Kurset er en oppfølger av fotokurset 5. september og er et samarbeid mellom Bærum bibliotek og Morten Golimo. Se flere bilder tatt av Morten på flickr eller instagram.

Tid og sted: Bekkestua bibliotek møterom 1 og 2, 12. september kl 18-20.30

Pris: kr 400. Kr 700 for begge kursene. Forhåndspåmelding / flere opplysninger:  Morten Golimo mobiltelefon 91345776 eller morten.golimo@icloud.com

Det er begrensning på antall deltakere, så vær rask!

Ubehandlet bilde tatt av Morten Golimo

Bildebehandlet i Snappseed av Morten Golimo

sep
15
lør
Peter Normann Waage om André Bjerke. I kampens glede
sep 15@12:00-13:30

«Ved siden av å være lyriker, kriminalforfatter, gjendikter og vitenskapsteoretiker, var André Bjerke en skarp polemiker som bidro i etterkrigstidens store kulturdebatter. I 2018 er det hundre år siden han ble født. André Bjerke var en stilsikker språkkunstner fra han var helt ung, og et talentfullt, humørfylt og lekende menneske som har satt sitt preg på norsk litteratur. Poesien er blitt folkelesning, kriminalromanene tilhører det ypperste innen sjangeren i Norge, og han har gledet flere generasjoner av barn med sin ABC og sine morovers. Peter Normann Waages biografi tar for seg alle sider ved Bjerkes virksomhet. Fordi Bjerke var så tett på sin samtid, en samtid han ofte sto i opposisjon til, er boken også en kulturhistorie.» Fra forlagets omtale.

Peter Normann Waage

Peter Normann Waage har et allsidig forfatterskap bak seg, med bøker og artikler om Russland, russisk litteratur, antroposofi, islam, ytringsfrihet, Firenze, renessansen og mye annet. Waage har fått  Riksmålsforbundets litteraturpris og Petropol-prisen i St. Petersburg for sin monografi om Dostojevskij. Fra 2013 ble han utnevnt til statsstipendiat.

Skrevet om «André Bjerke. I kampens glede»:

«For Bjerke har en særegen plass i norsk litteratur, og gikk gjerne på tvers av tidens motestrømninger, både i diktning og tenking. Og ved å framheve slike sider, er biografien også med på å utvide kunnskapen om krefter og tendenser i åndslivet her til lands. Og fortsatt er det mange sider ved diktningen hans som fortjener å gjenoppdages. Og når en minst venter det, dukker det rett som det er opp bitte små perler som for all del fortjener å tas vare på.» Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

«Peter Normann Waage gir et fascinerende innblikk i livet til en mann som havnet på kant med tidsånden.» Knut Hoem, NRK

«Medrivende om en dikter og hans tid.» Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen.

«Velskrevet og svært lojal.» Sindre Hovdenakk, VG

«Dette er den definitive biografien.» Fredrik Wandrup, Dagbladet

Høvik bokhandel stiller med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

sep
24
man
Vi feirar den europeiske språkdagen med språk-kviss – (altå språkquiz)! @ Bærum bibliotek, Bekkestua
sep 24@19:00-20:30
Alle som er interessert i godt og dårleg norsk, i språkblomster, språklege noter og unoter, i kino kontra sjino, i da og i når, enno og endå; dei kan møte opp i den store salen i Bekkestua bibliotek klokka 19.00.
Ved sida av språkblomster blir det kaker, kaffi og godt samvær.
Arragangør: Bekkestua bibliotek i samarbeid med Bærum Mållag.
sep
26
ons
De norske kandidatene til Nordisk råds litteraturpris! @ Bærum bibliotek, Bekkestua
sep 26@19:00-21:00

Roskva Koritzinsky Foto: Håkon Borg

Denne gangen er det Carl Frode Tiller som er nominert for romanen «Begynnelser» og Roskva Koritzinsky som er nominert for «Jeg har ennå ikke sett verden». Musikalske innslag blir ved norsk-britiske Shaun Bartlett. Siden Carl Frode Tiller er forhindret fra å komme, vil litteraturkritiker Tom Egil Hverven stille i hans sted.

Dette blir den 25. gangen Nordisk råds norske delegasjon på Stortinget, Foreningen Norden i Bærum og Bærum bibliotek samarbeider om arrangementet.

Jeg har ennå ikke sett verden. «Koritzinsky viser en uvanlig evne til både å zoome inn øyeblikksdetaljer og gjengi skiftningene og alt det uvisse i et livsløp på få sider. Ikke minst klarer hun å vise hvor tett sammenvevd det nære og det fremmede er mellom mennesker… Koritzinsky skriver på en måte som kan få en til å føle at disse setningene fortløpende snur seg for å betrakte seg selv, med en vedvarende årvåkenhet og en litterær bevissthet som vitner om et sterkt gehør for språkets egen, doble kraft – til å kartlegge og til å oppløse.» Les mer fra Nordisk Råds begrunnelse for nominasjonen.

Carl Frode Tiller

Begynnelser. «Carl Frode Tiller følger opp Innsirkling-trilogien – et hovedverk i den norske litteraturen på 2000-tallet (hvor han også ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris) – med en roman der han benytter sine avanserte fortellerstrukturer på et helt nytt stoff. Begynnelser åpner med at Terje, som jobber som miljøkonsulent med bevaring av biomangfold som spesialområde, ligger på sykehus etter et selvmordsforsøk. Derfra fortelles historien baklengs, slik at leseren tas med på en reise bakover i tid… Som få andre synes Tiller å ta Søren Kierkegaards ord på alvor: Livet må leves forlengs, men forstås baklengs”. Les mer fra Nordisk Råds begrunnelse for nominasjonen.

Tom Egil Hverven

Tom Egil Hverven er kjent fra en rekke litteratur- og kulturprogrammer i NRK og er nå hovedanmelder i Klassekampens bokmagasin. I 1998 ble han kåret til Årets litteraturkritiker, og i 2017 mottok han Olav Dalgards kritikarpris.

Shaun Bartlett har gitt ut fem soloalbum, han har skrevet filmmusikk for flere filmer og TV-serier, og ikke minst varmet opp for selveste Leonard Cohen på Bislett stadion. I 2017 ga han ut EP-en «Going Places» i forbindelse med filmmusikken til «Petter Uteligger: Fra gata til Nordkapp». Han er kanskje mest kjent for sine opptredener på «Gullruten» og «The Voice», hvor han samarbeidet tett med Magne Furuholmen (a-ha).  Konserter med Shaun Bartlett har blitt beskrevet som sjeldent nære og med en magisk evne til å fryse tiden. Shaun er kjent for sin fantastiske stemme og sine vakre, melankolske komposisjoner. Også bor han i Bærum…

En stortingsrepresentant fra den norske delegasjonen til Nordisk Råd vil introdusere kandidatene.

Høvik bok- og papirhandel vil stille med bøker for salg og signering. Gratis inngang.

Shaun Bartlett kommer til biblioteket på Bekkestua!

Shaun Bartlett kommer til biblioteket på Bekkestua! (Bildet er fra Wikippedia)

okt
2
tir
Klimahendelser som har påvirket Nordens historie @ Bærum bibliotek, Bekkestua
okt 2@19:00-20:30

Ole Humlum

Foredrag i salen ved Ole Humlum, professor emeritus.

Her gjennomgås Nordisk klimahistorien fra dannelsen av Danmark under siste istid, til de Nordiske kriger, heksebrenning, nødsårene under Den lille istid og oppgangstiden deretter. Der gis også eksempler på klimabetinget kystendring i svært stor skala, samt hvordan landformer i det tapte land den dag i dag påvirker moderne samferdsel. I forbindelse med denne naturlige kysterosjon skaptes samtidig betingelser for stor sandflukt, som under Den Lille Istid lagde byer i Jylland og på Sjælland øde. Foredraget er et samarbeid mellom Foreningen Norden og Klimarealistene, og er det første i en serie «Fakta om klimaet» arrangert av Klimarealistene.

Ole Humlum har vært professor i Fysisk Geografi ved Universitetet i Oslo og ved UNIS Svalbard. Han har skrevet den klimahistoriske boken «Det besværlige klima», Odense, Danmark 2012.

Arrangert av Klimarealistene og Foreningen Norden i Bærum. Gratis inngang.

okt
5
fre
Carl Fredriksens Transport – med Hilde Vesaas @ Bærum bibliotek Sandvika
okt 5@12:00-13:00

Hva får et menneske til å risikere livet for andre? Dette er den ukjente fortellingen om operasjonen som reddet et tusentalls mennesker over grensen til Sverige under andre verdenskrig.

 

 

okt
18
tor
Helene Uri om språk og makt, språk og kjønn, kvinner og menn @ Bærum bibliotek, Bekkestua
okt 18@08:35-19:00

Helene Uri

Helene Uri er ein av dei fremste språkpersonane i Noreg, og i haust er ho aktuell med ei ny bok. På dette møtet fortel ho kva ho har på hjartet når det gjeld norsk språk i dag. Møtesalen på Bekkestua bibliotek klokka 19.

Inngang: 100 kroner, inkludert kaker og kaffi.
Møtet blir arrangert av Bekkestua bibliotek i samarbeid med Bærum Mållag.
Kim Jong-un – Et skyggeportrett av en diktator @ Bærum bibliotek, Bekkestua
okt 18@18:00-19:30

Sun Heidi Sæbø © Foto: Johanna Siring

Sun Heidi Sæbø er nyhetssjef i Dagbladet og en mye brukt ekspertkommentator om Nord-Korea.  I 2015 ga hun ut den kritikerroste boken Kims lek, og i år har hun fulgt opp med «et skyggeprtrett av en diktator».

«Denne boken bør Donald Trump Lese!…

Et av problemene med Kim, er at han er en slik person de aller fleste av oss elsker å hate. Derfor er det fristende å tro absolutt alle de bisarre og brutale historiene som kommer ut av Nord-Korea.
En av Sæbøs store fortjenester er at hun nyanserer dette bildet. Det gjør hun helt uten at det unnskylder ugjerningene som kan dokumenteres. Men det er små tegn til en slags liberalisering, med private markeder. Det er heller ikke helt umulig å få informasjon utenfra, selv om det er farlig.» (Aftenposten)

Sun Heidi vil ta utgangspunkt i sine bøker om Kim Jong-un og Nord-Korea, og fortelle oss om dette mest lukkede landet de færreste av oss har besøkt. Nord-Korea er i sentrum av verdensbegivenhetene, og når dette skrives er alt uvisst om hvordan dramaet mellom USA, de to koreanske landene, Japan og andre naboer vil utvikle seg. Vi ser frem til å få Sun Heidi på besøk denne ettermiddagen.

Boksalg ved Høvik bokhandel. Møtet holdes i Gråsonen inne i biblioteket. Gratis inngang.

 

okt
23
tir
Vigdis Hjorth om Herman Wildenveys forfatterskap @ Bærum bibliotek Sandvika
okt 23@19:00-20:00

Poeten Herman Wildenvey oppnådde en enorm popularitet med sine dikt og opplesninger tidlig på 1900-tallet. Vigdis Hjorth har lest hans forfatterskap med en moderne lesers øyne. Hvordan ser vi hans poesi i dag, når han ikke lenger leses av verken konge eller folk?

Del av Akershus litteraturfestival

 

okt
25
tor
Alt dette er Tokyo – Japan sett fra gateplan @ Bærum bibliotek, Bekkestua
okt 25@18:00-19:30

Ina Strøm © foto: Helge Lien

Ina Strøm er journalist, og har arbeidet i ulike redaksjoner i NRK. Hun har også vært praktikant ved Norges ambassade i Tokyo. Og nå har hun skrevet en personlig reiseguide til den byen og det landet hun gjennom mange opphold har blitt så godt kjent med, og setter så stor pris på.

Skal du «reise til Japan og Tokyo i nærmeste framtid? (Eller er du bare interessert i dette spennende landet?) Boken Alt dette er Tokyo er en svært velskrevet og underholdende bok om japansk kultur, tankesett og historie – fortalt fra gateplan i tolv av Tokyos unike nabolag. Disse bydelene er svært forskjellige – i arkitektur, tempo, mennesketyper, historie, grøntområder. Ina Strøm vandrer rundt i byen, møter folk, opplever ting, bruker seg selv, og byr på et engasjement som både smitter og inspirerer.» Les mer fra Forlagsliv.

«Ina Strøm har skrevet en fantastisk kjærlighetserklæring til en by hun kjenner godt. Det er for ordens skyld ingen reiseguide av den tradisjonelle sorten, men en god introduksjon til en spennende by sett fra menneskene som bor der – med norske referansepunkt. Rett og slett en nydelig og til tider poetisk skildring som tar for seg alt fra daglige ritualer til historiske hendelser som preger hverdagen. Boka kommer også illustrert med forfatterens egne bilder. Alt dette er Tokyo. Vi har lyst til å oppleve alt sammen!» (Magasinet Reiselyst)

Boksalg ved Høvik bokhandel. Møtet holdes i Gråsonen inne i biblioteket. Gratis inngang.

 

okt
31
ons
Lag egne stauder – så staudefrø @ Bærum bibliotek, Bekkestua
okt 31@19:00-21:00

Tommy Tønsberg kommer igjen til biblioteket på Bekkestua og holder ett av sine populære foredrag.

Tommy Tønsberg vil presentere stauder og hvordan vi kan begynne planleggingen til neste sommer allerede på høsten. Mange stauder kan sås som frø og enkelte skal i jord allerede i november.

Tommy Tønsberg er medforfatter i Hageselskapets bok om løker og knoller og Spiselig på liten plass. Han har også utgitt to andre bøker; Hageselskapet staudebok og Hageselskapet bok om sommerblomster. Tommy er dessuten hagefotograf og en populær foredragsholder. Når han ikke jobber i Garden Living  er han redaktør for Magasinet Hagedrøm. I tillegg er han kjent for sine gjesteopptredener på P1 østlandsendingen og kveldsåpent.

Møtet er åpent for alle og koster kr 50 inkludert te /kaffe, kake, frukt og lodd.

Arrangert av Bærum Hagelag.

 

nov
2
fre
Årets bøker @ Bærum bibliotek Sandvika
nov 2@12:00-13:00

Bibliotekarene deler noen av sine favoritter fra bokåret 2018. Få inspirasjon til lesning og julegaveidéer.

 

nov
6
tir
Sol og klima. Hvilke følger vil en svakere sol ha for klimaet? @ Bærum bibliotek, Bekkestua
nov 6@19:00-20:30

Jan-Erik Solheim

Foredrag i salen ved professor emeritus Jan-Erik Solheim.

Vår eneste energikilde er Sola. Hvordan Sola varierer i avstand og utstråling har stor betydning for klimaet på jorda. Periodiske variasjoner i solutstråling og solaktivitet har sammenheng med planetenes bevegelser. Siden vi kan beregne hvordan planetene og Sola vil bevege seg framover i tid, kan vi også si noe om hvordan klimaet vil endre seg. Det er nå indikasjoner på at vi går inn i en periode med litt svakere sol og mindre solaktivitet. Dette vil få betydning for det lokale klima.

Jan-Erik Solheim er professor emeritus fra Universitetet i Tromsø. Han har forsket på variable stjerner og sammenheng mellom Sola og klimaet. Han har vært redaktør for Klimarealistenes hefte (2017) «Naturen styrer klima».

Foredraget er nr 2 i en serie «Fakta om klimaet», arrangert av Klimarealistene.

Solaktivitet

nov
12
man
Glimt fra HC Andersens liv og diktning @ Bærum bibliotek, Bekkestua
nov 12@19:00-20:30

Ristil Skovgaard

Ristil Skovgaard vil fortelle om H.C. Andersens liv og personlighet – hvordan han som en proletar fra nederste trinn på samfunnsstigen, klarte å arbeide seg inn i det høyborgerlige og adelige samfunn – ikke bare i Danmark, men i hele Europa. Når det gjelder hans diktning, vil hun lese og fortelle fra hans eventyr, og gi eksempler på hvilke temaer han arbeidet med og hvorfor. Foredraget har en kåserende form og gir et innblikk i Danmarks mest berømte forfatters liv og diktning.

Foredragsholderen er nå pensjonist, men har bla undervist i historie og engelsk ved Høgskolen i Oslo. Hun har holdt foredrag i både Norge og utlandet om en rekke forskjellige temaer.

Møtet er arrangert av Foreningen Norden i Bærum i samarbeid med Bærum bibliotek. Det er gratis adgang og åpent for alle.

Translate »