MEURSAULT– SAKEN AV KAMEL DAOUD

Kamel Daoud har skrevet en litterær reaksjon. I Albert Camus debutroman fra 1942, «Den fremmede», ble en araber drept av hovedpersonen Meursault på en strand i Algerie. Den franske gjerningsmannen skyldte på solen.

70 år senere, i «Meursault-saken» får araberen altså et navn, Mousa, og dermed en identitet. Lillebroren hans, Haroun, forteller om hva som skjedde med familien etter at broren ble borte. For å få mest mulig glede av Daouds bok anbefaler jeg å ha lest Camus’ klassiker.

Haroun sitter i en bar og forteller historien sin til en mann som kjenner til Camus’ bok. Fortelleren skulle helst skru tiden tilbake og stenge av den stranden broren ble drept på, bare for noen timer, fordi de timene forandret også livet hans fullstendig. Det er en trist historie, moren hadde ikke noen lik å begrave, de måtte ha gravferd med en tom kiste. Hun hadde jo fortsatt sitt yngste barn å ta vare på, men hun ville bare se storebroren i ham, ha sin eldste sønn tilbake. Hennes søken etter status som etterlatt og om hevn fører til en brå slutt på fortellerens barndom. Samfunnets likegyldighet ovenfor offeret og familien fører til slutt til at Haroun dreper en uskyldig franskman i Juli 1962, samme tid da Algerie fikk selvbestemmelsesrett. Dessverre kjenner han ikke lettelse, hevn er ingen løsning.

Boken tar blant annet opp forholdet Algerie-Frankrike, kolonialisme, identitet, tanker om det absurde, om religion, kjærlighet og likegyldighet. Og etter 70 år har også Haroun blitt en fremmed i eget land.

BESTILL BOKEN FRA BÆRUM BIBLIOTEK

http://brmweb.barum.folkebibl.no/cgi-bin/websok?tnr=428313

Finnes også som e-bok

Translate »