Du er på jakt etter en bok, men husker ikke forfatter eller riktig tittel? Men fargen på omslaget husker du godt, og kanskje et stikkord eller to. Da har du du gode muligheter til å finne boka.

Fra bildesøket til Google

Både Google, Bing og andre søkemotorer har gode filtreringsmuligheter i bildesøkene sine. Og alle forlag legger i dag ut bilder av omslagene på bøkene. Selv har jeg som bibliotekar hatt god nytte av dette flere ganger. Etter bildesøket klikker jeg på filter eller verktøy og får bla mulighet til å velge farge. Har du da lagt inn et brukbart stikkord er sjansen stor for at du ser boka ett eller annet sted ned på siden. Ingen brukbare treff? Legg til eller bytt ut søkeordet!

En gutt kommer innom biblioteket og vil ha bøker om favorittlaget Manchester United. Så vil han ha flere bilder. Vi søker på Google og finner en masse.
Nei, ikke slike. Bilder av kamper. Vi velger grønne bilder, og da får vi gress og kampbilder!

Et annet spennende sted å søke etter bilder er i flickr. Etter søket dukker det opp en fargeskala du kan klikke på, og flere andre avanserte innstillinger, også brukerrettigheter.

Et morsomt og effektivt hjelpemiddel til å finne bilder med spesielle farger og fargekombinasjoner er TinEye Labs MulticolorEngine som også søker i flickr. Her kan du kombinere farger og tagger og finne akkurat de bildene som passer til din oppgave eller nettside/blogg. Disse bildene er det mulig å gjenbruke, men husk å kreditere fotografen!

Å søke etter bilder som ligner

Hvis vi er på flickr og fører musepekeren over søkeresultatet, vil det dukke opp tre prikker i øvre høyre hjørne på et bilde. Hvis du klikker på dem, vil du få opp bilder som ligner.

Du kan også bruke Googles bildesøk til noe tilsvarende, klikk på et bilde og velg flere relaterte bilder. Men i Google kan vi også bruke en helt annen teknikk. Klikk på kameraet i søkefeltet og lim inn et bildes nettadresse. Du kan også trekke et bilde fra nettet over i søkefeltet. Eller laste opp bildet fra egen pc. Resultatet vil vise identiske og mer eller mindre lignende bilder. Jeg bruker ofte denne metoden når jeg vil finne større varianter av et bilde, eller når jeg vil sjekke om noen har stjålet mine flickrbilder! Veldig nyttig i kildekritikken hvis du vil sjekke om bildebruken i en nettside er til å stole på. TinEye Reverse Image Search er et alternativ til Google her.

Shutterdial, et nytt verktøy til søk etter bilder.

Fotografer bruker gjerne Imageraider som er er et redskap til å finne (u)lovelige kopier av bilder på nettet. Den graver dypere og bredere enn Google o.a. Prøv det gratis, gjentatt bruk koster.

Nytt!

Helt nytt på bildesøkfronten er shutterdial hvor du søker på tagger kombinert med brennvidde, blenderåpning og / eller lukkertid! Også her er det flickr vi søker i. Dette er først og fremst interessant for (amatør)fotografer som inspirasjonskilde, men også for andre som liker å se flotte bilder. Kos dere!

Se også avsnittet Lyd, film og bilde i nettguiden.
Se også blogginnlegget om Bilder og illustrasjoner du fritt kan bruke.

Translate »