Snart den tiden på året igjen, og vi har igjen noen grøssende filmtips å kose seg med i oktobermørket (se også del 1 og del 2)…

What we do in the shadows
Denne skrekkparodien er laget med masse kjærlighet og knusktørr New Zealandsk humor. Vi møter vampyr-romkameratene Viago, Vladislav (spilt av Jemaine Clement fra Flight of the Conchords), Petyr og Deacon (som med bare 183 år på baken er gruppas ungdommelige rebell). Sammen bor de i et skrekkens hus i en forstad til Wellington, og gjør livet der utrygt. Viago har en mennesketjener som heter Jackie og er temmelig frustrert over at han nå etter flere år enda ikke har gjort henne til en vampyr, og sliter med tidsklemma jobb, småbarnsfamilie og mørkets gjerninger. Hun sender over eksen Nick som et måltid for guttene, men det fører bare til problemer når alt går galt og han i stedet blir en av de udøde. Har de plass til enda flere i huset?

Ash v Evil Dead
Man skulle nesten ikke tro det gikk an, men godt over 30 år siden verden først ble kjent med Ash Williams kom det da altså en serie om den firskårne skrekkhelten, med samme skuespiller (en elegant aldrende Bruce Campbell) og mye av det samme teamet som lagde de første kultfilmene – og den var knallbra. Ash, nå et sted i femti-åra, har det aldri blitt noe av. Han har fremdeles drittjobben sin på butikken S-Mart, bor i en campingvogn og løper etter de fulleste ungjentene. Sammen med en av disse drar han en fuktig kveld frem Dødeboka Necronomicon – og slipper nok en gang helvete løs. Episodene er korte, fulle av gørr og action, og fryktelig morsomme. En høydare for fansen som burde klare å konvertere mange nye.

Øyne uten ansikt
En nydelig fransk arthouse-klassiker som fikk folk til å dåne da den først kom ut i 1960, grunnet noen temmelig nådeløse operasjons-scener som fremdeles er sterk kost. Den har hatt stor påvirkning på mange moderne filmer, for eksempel Almodovars Under huden og Carax’ Holy Motors. En ledende plastisk kirurg leter utrettelig etter en måte å gi sin elskede, brannskadde datter et nytt ansikt på, og det blir etter hvert vanskelig for datteren å lukke øynene for hvordan han finner donorer.

The Wicker Man
Ingen filminteresserte bør gå glipp av The Wicker Man, som ikke bare er en av verdens beste, mest ukonvensjonelle skrekkfilmer, med et av de beste soundtrackene, men den er rett og slett en av de beste filmer overhodet laget. En kristen og ordentlig politimann sendes ut til en skotsk øy for å etterforske et mulig barnedrap. Alle ledetrådene han finner viser til at øya er langt mer vill og hedensk enn han kunne drømme om. (NB – må virkelig ikke forveksles med Nicolas Cage-remaken fra 2006).

It follows
En moderne hyllest til 80-tallets kultfilmer like gjennomført som Stranger Things, fra det utmerkede synth-soundtracket til de klisjepregede tenåringene som straffes for sin seksuelle oppvåkning. Man kan diskutere hvor effektivt monsteret er (de fleste seerne bør kunne komme opp med lurere planer får å overvinne det enn det karakterene gjør) men stemningen er det ingenting å si på.

krampus

Krampus
En ny kultfilm som har startet en ren Krampus-bølge i mikro-budsjett horror-sektoren, hvor anti-Julenissen bokstavelig talt plager livet av en familie på julekvelden.

It
En Stephen King-klassiker som snart kommer i ny versjon, men det spørs om den nye klovnen klarer å toppe Tim Currys ikoniske rolletolkning. Denne filmen er egentlig en miniserie så den er i høy grad todelt – den første, utmerkede delen er en evigung skildring av en gjeng unger som står ovenfor ubegripelig ondskap, i den andre delen er de blitt voksne og kvaliteten og underholdningsverdien går skarpt nedover.

Dog Soldiers
Neil Marshall fikk mye oppmerksomhet rundt denne debutfilmen da den kom i 2002, og det er egentlig litt leit at han på tross av flere gode filmer siden aldri har fått pengene og statusen til å bli den skotske skrekk-kongen han viste opptakter til å bli. En gruppe soldater sendes ut på en treningsøkt i et område av Skottland det går mange vandrehistorier om. Under fullmånen høres et ulvehyl, og en treningsøkt blir til en kamp for overlevelse.

Out of the Blue
Dette er kanskje ikke en tradisjonell skrekkfilm, eller noe man vil sette på på Halloweenfesten. Men Out of the Blue er en gripende, åndeløst spennende kvalitetsfilm som er mer skremmende enn noen av de andre på denne lista da den er basert på en virkelig historie som skjedde i et land som ikke er så ulikt Norge, nemlig New Zealand. I likhet med Norge  har New Zealand mange våpeneiere men lav våpenkriminalitet, og masseskyting er ikke et tema der borte. Aramoana-massakren som denne filmer her gjenforteller står fremdeles som den dødeligste skyteepisoden i landets historie. Den uvennlige særingen David Gray bor i et fattig område, og en morgen har han en krangel med en nabo som fører til at Gray rett og slett går inn, henter rifla og skyter naboen. Det ene fører til det andre og et land og en politistyrke som overhodet ikke er forberedt på denne typen mannejakt må til pers.

Translate »