Trekkoppfuglen av Haruki Murakami

Murakami er nok Japans mest kjente forfatter internasjonalt, og Trekkoppfuglen er hans mest berømte bok. Den er fremdeles en leseropplevelse helt utenom det vanlige, med en stillferdig stemning som desorienterer og nesten skremmer mens trådene etter hvert nøstes opp.

Vi møter Toru Okada, en litt pjuskete fyr i 30-åra som har en kjedelig kontorjobb og et lite dramatisk hverdagsliv. En dag forsvinner katten i husholdningen og kona Kumiko pålegger ham å gå ut og finne den igjen, og dette beskjedne bruddet med rutinelivet fører til møter og vennskap med en rekke fascinerende personligheter, og historier om grusomheter fra andre verdenskrig dukker også opp. Det er vanskelig å gjengi plottet i denne boka. Det er en fortelling som sier mye om japansk samfunn og kultur på en måte som er både kunstnerisk og tilgjengelig. Temaene om individets jakt på seg selv og etterdønningene av handlinger begått under andre verdenskrig er nok kjent for de fleste lesere også her hjemme, men Murakami forteller det på en måte ingen andre gjør.

Trekkoppfuglen er en roman som skjellsetter og fascinerer. Kommer man først inn i den er den nesten umulig å legge fra seg, og man kjenner man har blitt med på Toru sin reise på en måte som er vanskelig å glemme.

BESTILL BOKA FRA BÆRUM BIBLIOTEK!

Translate »